Belgiskt och franskt specialöl

I den belgiska traditionen ryms många udda och utsvävande egenarter. Vissa är traditionella men ovanliga. Andra är anpassade inlån från andra ölkulturer. En tredje kategori är öl jästa med ovanliga jäststammar, till exempel Brettanomyces. Även andra belgiska och franska ales som inte ska lämnas in i klassen modifierade öl räknas in bland belgiskt och franskt specialöl. Ange i bryggprotokollet om ölet är en klon av en kommersiell förlaga. Ge gärna referenser till öllitteraturen.
Förebild: 
Följande, icke fullständiga, lista ger exempel på belgiskt och franskt specialöl:

• Enkel, svagt trappist, eller klosteröl. La Trappe Enkel.

• Stark ale med stor kropp och kryddor. La Chouffe, Montagnarde.

• Belgisk scottish strong ale. MacChouffe.

• Belgisk IPA. XX Bitter, La Chouffe Houblon.

• Belgisk porter/stout: Hercule Stout.

• Belgisk imperial stout. Struise Black Albert, Alvinne Imperial Stout

• Öl jäst enligt champagnemetoden. Deus Brut de Flandres.

• Öl jäst med blandade jästkulturer. Orval.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.