Dry stout

Typiska öl i den här stilen är fatöl, som serveras med blandgas (kväve och koldioxid).
Kortfattad karaktärsbeskrivning: 
Färg/Utseende: 
Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt, tätt skum är viktigt.
Bouquet / Arom: 
Torr och lätt bränd (rostad). Inslag av kaffe och choklad. Ev. inslag av humle på låg nivå.
Smak: 
Initialt en rostad maltsmak, med en tydligt torr och besk avslutning som hänger kvar. Toner av kaffe och choklad kombineras med en tydlig till kraftig beska. En viss syrlighet från rostat korn kan ibland anas, men är inte nödvändig. Låg karamellighet balanserar och ger ett mjukt öl. Fruktestrar överskuggas av malt, beska och brändhet. Ingen diacetyl.
Munkänsla: 
Lätt kropp.
Förebild: 
Guinness Draught - OG 1 039, 4,2%, BU 45, 135 EBC, Murphy’s Stout - 4%, Beamish Stout - OG 1 038, 4,2%.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.