Engelsk IPA

Engelsk IPA, India Pale Ale, uppkom på 1700-talet när engelsmännen behövde ett öl som var mer hållbart och klarade att skeppas till Indien. Detta medförde att denna välhumlade och relativt alkoholstarka ale skapades. Humlen som används är traditionella engelska humlesorter där inte citrus eller tropisk fruktighet dominerar. Torrhumling är vanligt förekommande. Även om den är gjord för långa sjötransporter bör den inte lagras länge då humlenyanserna förloras.
Kortfattad karaktärsbeskrivning: 
Tydligt maltig ale med kraftig humle som dock ej döljer malten.
Färg/Utseende: 
Bärnsten till kopparfärgad.
Bouquet / Arom: 
Medium till stor humlearom, som bör komma från engelska sorter. Andra humlesorter får förekomma men då på en mycket låg nivå så att den engelska karaktären inte döljs.

Maltaromen ska ha inslag av karamell, knäck, lättrostat bröd och en kakig karaktär som tar ner humledominansen.

Doften får inte vara söt eller fruktig.
Smak: 
Humlesmak av engelsk karaktär ska vara på medium till hög nivå. Humlekaraktären ska dock inte dominera smaken helt. Maltsmaken, som ska vara på medium nivå, ska innehålla inslag av havrekaka, karamell eller knäck. Ölet ska vara väl utjäst med en torr och ren karaktär. Fruktestrar får bara förekomma på en låg nivå. Avslutningen ska vara torr. Beskan ska vara medium till hög.
Munkänsla: 
Medium kropp. Väl utjäst, torr.
Förebild: 
Butcombe Brunel IPA 5,0% - Golden ale 5,2% /Oppigårds – St. Peter’s India Pale Ale 5,5% - Skogstorps IPA 6,0% /Eskilstuna ölkultur
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.