Internationell lager

Från mitten av 1800-talet började pilsneröl bryggas i större skala i USA, främst av tyska immigranter i Mellanvästern. Det sex-radiga kornet med hög tannin-halt och den inhemska humlen som då fanns att tillgå gav upphov till kärva smaker och bryggarna tenderade därför att minimera mängden malt och humle. Med tiden blev resultatet ett ytterst lätt och milt öl framställt i stor industriell skala. Denna öltyp kom snabbt att dominera Nordamerika och har inspirerat mycket av det storskaliga ölbryggandet i Latinamerika, Asien och Afrika och kan därmed anses vara den sanna internationella lagern. Ölet bryggs ofta med stora mängder råfrukt (vanligen majs eller ris) vilket kan innebära att mycket låga, men märkbara, nivåer av estrar kan förekomma. I övrigt ska ölet vara rent och elegant utan kärva toner, centraleuropeisk ädelhumle bör användas och ölet ska jäsas kallt.
Kortfattad karaktärsbeskrivning: 
Ren och krispig med låg beska.
Färg/Utseende: 
Ljust halmgul till halmgul.
Bouquet / Arom: 
Mild malt på mycket låg till låg nivå ska finnas. Humlearom på mycket låg nivå bör finnas. Fruktestrar på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma.
Smak: 
Mild malt på mycket låg till låg nivå ska finnas. Humlesmak på mycket låg nivå får finnas. Humlebeska på mycket låg nivå får finnas. Fruktestrar på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma.
Munkänsla: 
Liten kropp. Medium till hög kolsyra.
Förebild: 
Budweiser, 5.0% - Miller´s Genuine Draft, 4.7% - Miller´s High Life, 4.6%
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.