Mörk stark belgisk ale

Mörk stark belgisk ale omfattar både fylliga öl med viss restsötma och torrare och stramare, kryddiga varianter. Ölet ska upplevas som harmoniskt och balanserat, men kan på samma gång vara väldigt mäktigt.
Färg/Utseende: 
Koppar till mörkbrun. Ska vara moussig med ett rejält och stabilt skum. Köldgrumling är tillåten.
Bouquet / Arom: 
En påtaglig maltsötma ska finnas i doften, som kan vara karamellig eller torrare chokladig. Måttliga till påtagliga fruktestrar ska finnas och gärna föra tankarna till söta frukter som russin, plommon, körsbär och fikon. Kryddiga fenoler får förekomma, men bör vara mer peppriga än utpräglat nejlikliknande. Får ha en alkoholton men ska inte dofta lösningsmedel.
Smak: 
Maltigt chokladig med liknande fruktestrar och fenoler som i doften. Ska vara värmande till mycket värmande, men bör inte upplevas som spritig. Trappistvarianterna är relativt torra, medan andra varianter kan vara sötare. Beska och humlesmak får finnas, men ska inte vara framträdande. Högre beska är tillåten i varianter med högre FG. Men ofta är det alkoholen snarare än beskan som balanserar maltsötman.
Munkänsla: 
Medium till fyllig. Hög kolsyra, men ska inte vara stickig.
Förebild: 
Westvleteren 12, Rochefort 10, Rochefort 8, Blå Chimay, Gulden Draak, Kasteelbier Brune, St. Bernardus Abt 12, Achel Brune.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.