Mörkt veteöl av sydtysk typ

Maltsmak på låga till medium nivåer, ofta med chokladtoner, dämpar intrycket av de för bayerskt veteöl så karakteristiska jäsningsbiprodukterna.

Ölet bryggs med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Chokladmalt och rostad vetemalt ger en mjukt chokladig karaktär. Även mörk karamell- eller färgmalt kan ingå.
Kortfattad karaktärsbeskrivning: 
Maltkaraktär av bröd eller choklad, med låg fruktighet och kryddighet med hög kolsyra och låg beska.
Färg/Utseende: 
Ljusbrun till mörkbrun. I regel disig men får vara blank.
Bouquet / Arom: 
Maltarom med toner av bröd eller choklad ska förekomma på låg till medium nivå.

Banan- och kryddnejlikedoft får förekomma på låg nivå. Ingen humlearom får förekomma.
Smak: 
Ölet ska vara mjukt och ha karaktär av mörk malt som får vara brödig eller chokladig.

Kryddfenoler ska finnas på låg nivå. Skumbanan får finnas på låg nivå.

Låg beska. Ingen humlesmak får förekomma. Ingen diacetyl/smörkola får märkas.
Munkänsla: 
Medium kropp som bör ge en mjuk munkänsla. Kraftig kolsyra.
Förebild: 
Karg Weissbier Dunkel 5.2%, Franziskaner Hefe Dunkelweissen 5%.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.