Supersaison

Supersaison är en modern variant av traditionell saison. Saisonens nya popularitet har gjort att många småbryggerier har börjat tillverka starkare, kryddigare och fylligare varianter. Supersaison jäses ofta mycket varmt (över 30 grader) med jäst som har mycket goda utjäsningsegenskaper. I kombination med sulfatrikt vatten ger detta ett öl med torr avslutning.
Färg/Utseende: 
Ljust halmgul till brun. Får variera från disig till kristallklar. Fast, långvarig skumkrona. Köldgrumling är tillåten.
Bouquet / Arom: 
Ska ha tydliga fruktestrar, ofta apelsin eller tropisk frukt. Ofta tydligt blommig eller örtig och ibland parfymerad karaktär. Tydlig fenolkaraktär av peppar, koriander eller bubbelgum snarare än nejlika bör finnas, antingen från kryddor eller från jästfenoler. Låg till medium humlekaraktär. Får ha en låg till medium alkoholdoft. Låg syrlighet får förekomma men bör inte dominera. Lätt maltighet. Ingen diacetyl/smörkola.
Smak: 
En estrig fruktighet som bör dra åt citrus eller tropisk frukt och kryddiga fenoler ska dominera, men eventuellt tillsatta kryddor får inte ta överhanden. Fruktigheten ska kompletteras av en lätt maltighet. Humlesmaken ska vara låg till medium. Beskan ska vara tydlig utan att dominera. En törstsläckande syrlighet bör förekomma. Ingen diacetyl/smörkola. Alkoholtoner får förekomma men bör vara värmande snarare än spritiga. Torr avslutning.
Munkänsla: 
Lätt till medium kropp och hög kolsyra.
Förebild: 
Avec Les Bons Voeux, Saison d’Erpe-Mere, Fantôme Saison, Fantôme Saison d’Erezée.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.