Tripel

Tripel är aristokraten i den ljusa starka belgiska familjen. Den är utsvävande men välbalanserad, tung men inte sötsliskig, ofta värmande men aldrig spritig.
Färg/Utseende: 
Färgen ska vara halmgul till bärnsten. Skummet ska vara kraftigt och moussigt. Köldgrumling är tillåten.
Bouquet / Arom: 
En tripel skall vara komplex i doften. Fenoler ska ge en märkbar till påtaglig kryddighet som kan innehålla nejlika, mandelmassa och parfymig blommighet. Det skall finnas viss men inte dominerande maltsötma. Fruktiga estrar som kan dra åt citrus, banan och aprikos kan förekomma på låga nivåer. Humledoften ska vara återhållsam, liksom maltigheten. Ska ej dofta lösningsmedel eller vara spritig. Ingen diacteyl.
Smak: 
Mjukt maltig med en komplex kryddighet från jästfenoler. Mandeltoner förekommer ofta. En märkbar humlesmak och medelhög beska får finnas. Tripeln bör vara värmande men inte spritig. Diacetyl/smörkola får inte förekomma.
Munkänsla: 
Medelfyllig med hög kolsyra. Utjäst och torr.
Förebild: 
Westmalle tripel, La Trappe tripel, Vit Chimay, Brugse tripel, St. Bernardus tripel, St. Feuillien triple, Tripel Karmeliet.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.