Weizenbock

Klassen omfattar både bock och dubbelbock, som traditionellt har OG minst 1.065 respektive 1.074. Den jämförelsevis höga vörtstyrkan ger en hög alkoholhalt. Ölet bryggs liksom andra bayerska veteöl vanligen med minst häften mältat vete.
Kortfattad karaktärsbeskrivning: 
Kryddnejlika, moussig munkänsla och alkohol kombinerar veteöls- och bockölskaraktär i ett öl med hög kolsyrehalt och låg beska. Ljusa öl har karaktär av skumbanan; mörkare har mer karaktär från malten.
Färg/Utseende: 
Färgen är gyllengul till svart. Jästgrumling är tillåten.
Bouquet / Arom: 
Ölet ska vara fenoliskt kryddigt med inslag av estrar på en låg nivå.

Om ölet är mörkt bör en ton av rostad malt på låg nivå komma fram i doften. Om det är ljust får skumbanan på låg till medium nivå finnas.

Ingen diacetyl får förekomma.
Smak: 
Maltsötman ska balanseras av de fenoliska, nejliklika och bananestriga smakerna. Beskan ska vara låg. Om ölet är mörkt bör en ton av rostad malt komma fram i smaken. Ingen diacetyl får förekomma.
Munkänsla: 
Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.
Förebild: 
Graminger Berggeist OG 1 068 FG 1 017 6,8%, Schneider Aventinus 8,2%, Weihenstephaner Vitus 7,7%.
Källa: Svenska hembryggareföreningen keyboard_arrow_leftÖLTYPSDEFINITIONER
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.