Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Achel

Belgien

Det lilla belgiska bryggeriet Achel är inrymt i 1600-talsklostret De Achelse Kluis i Hamont-Achel vid gränsen till Nederländerna. Klostret, som tillhör trappistorden, började att brygga öl här redan på 1850-talet. I slutet av första världskriget intogs De Achelse Kluis av tyska trupper som bland annat beslagtog all kopparutrustning i bryggeriet för sin krigsindustri. Under många decennier drev man istället enbart lantbruk, men på 1990-talet togs ett initiativ av klostrets munkar tillsammans med kollegorna från Westmalleklostret att åter starta ölbryggning. 1998 bryggdes de första ölen och licensen som det då sjätte trappistbryggeriet ordnades. Ryktet om det nya goda ölet spred sig, som så småningom började att tappas på flaska för försäljning utanför klostret.

Achels produkter är bryggs i likhet med andra trappistöl i gammal, belgisk (kloster)ale-stil. Man gör en ljus och en mörk variant för klostrets gästhus, båda ofiltrerade med 5 % alkoholhalt och serverade direkt ur bryggeriets tankar. De tre flasktappade sorterna heter Blond, Bruin och Extra. De är något kraftigare och mognar en månad på tankar. Sedan tillkommer efterjäsning på flaska.

Craftbeer på instagram

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!