Bronx Brewery fortsätter de svenska banden med mash up

Sigtuna Brygghus åkte till New York för att brygga öl med Bronx Brewery. Resultatet blev inte bara ett spännande öl utan också en nära vänskap.

Det var Karl Kusa från Sigtuna brygghus som åkte över Atlanten för att brygga med killarna från Bronx.

– Vi bryggde en syrlig New England-IPA med lite lactobaciller. Det blev en riktigt bra kombo och ölet har en syrlig touch av grapefrukt, säger Kusa. Ölet har namnet ”Mashing up the world IPA” och släpptes på Systembolaget 20 oktober. Kusa är mycket nöjd med resultatet.

Svenskt-amerikanskt samarbete, bryggt i New York och nu tillgängligt även Sverige. Foto: Bronx Brewery & Sigtuna Brygghus

– Den är lite förrädisk, den är på sju procent men är otroligt lätt att dricka. När jag provade den första gången var det 35 grader varmt och då slank den ner ganska enkelt, säger han. Bryggningen var på 2000 liter och efter Kusas besök i USA har ölet bryggts fler gånger. Den finns redan på marknaden i USA och kommer alltså i Sverige inom kort.

Damian Brown, huvudbryggare på Bronx Brewery, uppskattar både samarbetet och att deras öl finns på den svenska marknaden.

– Sverige är mycket viktigt för oss och det är vår enda exportmarknad så här långt. Vi har fantastiska samarbetspartners där så vi hoppas förstås kunna få ännu fler som följer vårt bryggeri i Sverige, säger han. Det här var den andra gången som de bryggde öl tillsammans. I fjol bryggdes en imperial porter med namnet ”The Nut Smuggler” i Sverige. Det ölet fanns bara på fat så det nya samarbetet kommer att få en helt annan spridning i landet när den släpps.

Brown beskriver ”Mashing Up The World IPA” som ett öl med en lätt syra. Den är bryggd med pilsner malt samt både mältat och omältat vete samt en del havre. Humlesorterna som använts är Idaho 7, Mosaic och Azacca.

Sour mash med tillsatt vete och havre, är ett av tricken bakom Mashing up the World. Foto: Bronx Brewery

– Den smakar lite syrligt, är väldigt grumlig och är ”superjuicy”. Jag älskar ölet och hoppas förstås att alla i Sverige också ska göra det, säger Brown som är förväntansfull inför den svenska premiären för ölet.

Bronx Brewery är ett bryggeri på frammarsch och Sverige är en viktig marknad för deras utveckling. Samarbetet med Sigtuna har blivit bra på många sätt. Inte minst har det uppstått en stark vänskap mellan de båda bryggerierna.

– Vi bryggare är verkligen på samma våglängd och det betyder mycket. Det är som att komma till sin egen familj när man kommer dit, säger Karl Kusa.
Den nära vänskapen märks också av utanför brygghuset

– Det blir mer än bara en collab, vi umgås privat och det är alltid högt till tak när vi diskuterar. Han berättar att det också är effektivt när de har samma tänk när det gäller öl. Vi mailade om receptet till vår nya IPA, och efter tre mail var vi överens. Sådant kan ta mycket längre tid.

En av poängerna med att brygga tillsammans med andra bryggare är att man ska kunna dela med sig av kunskaper. Även det tycker Karl Kusa fungerar väldigt bra. Han och Damian Brown har båda lärt sig av de här bryggningarna.

– Vi gör ju inte så många collabs och är ganska selektiva. Vi vill känna att vi får ett utbyte och att det blir mer än bara ett öl. Så är det med Bronx. Vi gör till exempel inte sour mash ännu så det var nytt för mig. Det gav mig mycket inspiration att hälsa på hos Bronx och vi lär av varandra hela tiden. De lär sig mycket om den svenska marknaden av oss, de vill ju komma in här mer och mer.

Sigtuna brygghus grundades 1995 och har varit med på hela den resa som svensk öl har gjort, där det i dag finns över 300 bryggerier. Den erfarenheten kan förstås Bronx ha nytta av när man tar steg in på den svenska marknaden.

Bronx Brewery, bryggeriet som var först med att återupprätta den lokala bryggerikulturen i stadsdelen. Foto: Sigtuna Brygghus

Besöket i Bronx innebar mer än att bara brygga öl för Karl Kusa. Det blev också en del andra besök i en del av New York som har ett ganska dåligt rykte.

– Det är fortfarande lite rufft där, men det händer saker hela tiden. Det kommer att utvecklas mycket de kommande åren och kan kanske bli lite som Brooklyn, säger Kusa.

Besöket gav mersmak av flera skäl och sedan 20 oktober kan de svenska ölälskarna få ta del av det öl som skapades. Lyssnar man på båda Damian Brown och Karl Kusa kan vi nog räkna med att det kommer att fortsätta göras spännande samarbeten mellan de båda bryggerierna.

– Det hoppas jag och tror jag. Vi vill absolut göra fler sådana här saker och vi har redan idéer om vad vi vill göra nästa gång vi träffas, säger Karl Kusa.

Bronx Brewery & Sigtuna Mashing up the World IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
25.90 kr för 1

Bronx American Pale Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
161.40 kr för 6-pack

Sigtuna Hazy Daze IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
21.90 kr för 1
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.