The Down Low Ale – svag men naggande god

Alkoholsvag men smakrik öl är en stark öltrend. Nu finns en spännande nykomling i hyllorna på svenska snabbköp, The Down Low Ale från Lagunitas. Det ska vi tacka Utah för.

Okej, den där cliffhangern måste vi ta itu med. Vad har Utah att göra med Lagunitas senaste sessionöl? Jo, delstaten har USA:s striktaste alkohollagar, vilket bland annat innefattar att öl som säljs i dagligvaruhandeln måste vara väldigt alkoholsvag. Det innebär i sin tur att vissa amerikanska bryggerier skräddarsyr öl för Utah. Förra sommaren lanserade Lagunitas session-ipan The Down Low Ale, som snabbt blev populär i Utah och numera även finns i flera andra stater.

– Vi ville skapa en öl som skulle passa outdoors-fantasten och klara Utahs alkohollagar. Samtidigt var det viktigt att den skulle ha stark karaktär och den rätta craftbeer-känslan, säger Jeremy Marshall, bryggmästare på Lagunitas.
 

Jeremy Marshall, legendarisk bryggare hos Lagunitas Brewing Company.

 

Vägen dit var kantad av flera utmaningar. Eftersom ölet inte kan innehålla så mycket malt som en starköl, då skulle det blir för alkoholstarkt, finns risken att det blir tunt och vattnigt. Det gäller att välja rätt maltsorter och även vara noga med hur man humlar ölet, så det blir aromatiskt men inte för beskt.

– Vi fick helt enkelt skriva ett specialrecept för att hitta rätt smak och känsla, trots den lägre alkoholhalten, säger Jeremy Marshall. En annan utmaning som fick lösas hade att göra med bryggprocessen.

– Våra lakkärl är utformade för alkoholstarka öl som Brown Shugga’ och GnarlyWine, som kräver massor av malt. När vi skulle brygga en öl med lägre alkoholstyrka, och mycket mindre malt, var det lite trixigt att få till en lakbädd som klarade av att separera vörten tillräckligt bra. The Down Low Ale innehåller massor av simcoe-, mosaic- och citrahumle och bryggs med såväl Special B- och chokladmalt som havreflingor. Jermy Marshall utvecklar:

– Det är en en humlig session amber-ipa och just att det är en amber är lite speciellt i sammanhanget. Den har toner av tallbarr och cederträd och är inte så blommig som humliga öl brukar vara.

 

Lagunitas grundades 1993 och brygger numera på två ställen, dels i Petaluma (där det första stora bryggeriet byggdes och där huvudkontoret ligger) och dels i Chicago. Bryggeriet har nått stora framgångar på Systembolaget och med The Down Low Ale tar man steget till den svenska dagligvaruhandeln. Ölet har så smått börjat leta sig ut till butikerna och kommer i september att ha lanserats brett på Coop, Willys, Hemköp och Tempo.

– Jag skulle säga att Sverige är det land som är mest likt USA vad gäller att uppskatta hantverksöl, så att vår öl säljs i svenska snabbköp är en stor ära. Och jag tror att The Down Low Ale kommer att funka jättebra hos er, säger Jeremy Marshall.

Trenden med sessionöl är fortsatt stark i USA, men då handlar det oftast om öl med alkoholstyrka på 5-5,5 procent, till skillnad från de något starkare ”vanliga” iporna.

– Det är inte så vanligt med riktigt alkoholsvaga öl, som The Down Low Ale. Den är som sagt ganska unik, inte minst för att det handlar om en humlig session-amber. Men jag älskar sessionöl. Vilken som är min favorit? Det är dött lopp mellan 12th Of Never och Dogtown Pale Ale.

The Down Low Ale buteljeras i Petaluma, speciellt anpassad för Utah och Sverige.

Lagunitas The Down Low Ale

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
59.90 kr för 1

Lagunitas DayTime IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
119.40 kr för 6-pack

Speakeasy Suds Session Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
179.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.