Drömöl
kring midsommar

North Coast Brewing i Fort Bragg, Kalifornien, gillar att koppla ihop öl och kultur. Vi skrev nyligen om deras stora gärning för jazzen (Brother Thelonious). De var också bland de första att göra ölstilen Russian Imperial Stout populär igen (Old Rasputin), och vi lärde oss därmed en del om Rysslands och ölets historia.

Ett annat exempel är Puck, a petite saison, som hämtat sin namn från den engelska folksagan. Puck är en faun som bland annat hade inflytande på tillverkningen av öl. Det var han som bestämde om det jäste eller inte. På medeltiden hade man ännu inte förstått vad jäst i öl eller vin var för något. Det betraktades i stället som magi – eller som det stod i sagan: A weeja-beeba, när öl uppstod.

Mest känd är Puck som figur i Shakespeares En midsommarnattsdröm. Där är inte kopplingen till öl viktigast, utan Pucks inverkan på kärleken och människoöden genom mystik, som i en dröm vid midsommar.

North Coast döpte sitt 25-årsjubileumsöl efter den ”okynniga” faunen, en krispig och finbubblig saison med en delikat blommig och kryddig arom från jästen och torrhumlingen. Ett perfekt öl att fira med i midsommartid.

North Coast Puck

Saison
LÄGG I ÖLKORG
179.40 kr för 6-pack

North Coast Brother Thelonious Abbey Ale

Abt / Kvadrupel
LÄGG I ÖLKORG
270.00 kr för 6-pack

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

Imperial porter/stout
LÄGG I ÖLKORG
230.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.