En pratstund med Menno Olivier på Sverigebesök

Menno Olivier är en av Europas mest hyllade bryggare. Genom åren har kopplingen till Sverige alltid varit stark och han ser gärna att det fortsätter så.

Menno Olivier grundade De Molen som vuxit en hel del och blivit ett mycket respekterat bryggeri.  Även om han reser runt en hel del i världen så har Sverige förblivit en speciell plats för honom. Bland annat är Sverige ett av de bästa exportländerna för det holländska bryggeriet.

– Vi säljer mycket öl där och det var ett av de första länderna som tog till sig craft beer i Europa, säger han. Egentligen började intresset för Sverige via en speciell öl. Via en holländsk distributör fick Olivier prova Närkes Kaggen Stormaktsporter för drygt tio år sedan.

– Det var en av de mest fantastiska öl jag provat och jag ville veta mer om det bryggeriet. Jag ringde Håge (Wiktorsson) och sade att jag ville brygga med honom. Det var starten på en lång och nära vänskap. Som exempel kan nämnas att Närke Kulturbryggeri varit med alla nio gångerna som De Molen arrangerat sin festival Borefts i Bodegraven i Holland.

Kontakterna med den svenska ölscenen har sedan fortsatt. De Molen brygger bland annat öl åt Omnipollo, och för några år sedan gjorde man en uppmärksammad tap takeover på Ölrepubliken i Göteborg med 30 De Molen-öl på fat samtidigt. Dessutom pågår ett samarbete med Not For Sale-ale och grundaren Ulf Stenerhag. Numera bryggs den ölen på flera platser, men De Molen är en av de utvalda. Not For Sale-ale är ett välgörenhetsöl där överskottet går till jobbet med att få stopp på trafficking i världen.

Nyligen var Menno Olivier på All In Beer Fest och då bryggdes det dessutom en imperial stout tillsammans med Beerbliotek. Det ölet ska dessutom fatlagras och det lär bli spännande att prova när det kommer ut på marknaden.

Vid bryggningen hos Beerbliotek lyckades Adam Norman fixa fram ett De Molen-glas till Menno Olivier.

– Att göra collabs är ett bra sätt att marknadsföra sig, eller att marknadsföra varandras bryggerier. Dessutom får man träffa en hel del nya vänner så jag gillar verkligen att arbeta så.

Genom alla år har kvalitet stått i centrum för De Molen. Menno själv är helt självlärd men har alltid varit noga med detaljer och att ölet ska vara så bra som möjligt. Det innebär också att det kan hällas ut öl i bland när det inte håller måttet.

– Jag gör inte det här för pengarna utan för att jag har en passion för öl. Sedan har jag mina knep för att ölen ska bli så bra som möjligt.
Precis som i Sverige har det hänt mycket på den holländska ölscenen sedan Menno Olivier startade De Molen 2004. På den tiden fanns i princip bara De Molen och Emelisse. Nu är det 600 bryggerier i Holland, och hälften av dom hyr in sig hos andra bryggerier.

Givetvis är det så att Olivier är en av pionjärerna inom holländsk öl.

– Jag har varit en inspiration för många andra och det är jag väldigt stolt över, säger han.

I dag är De Molen ett välmående företag som i fjol satsade 30 miljoner euro på en expansion. Medarbetarna är delägare i företaget och kan plocka ut en vinstbonus varje år. Men livet som bryggare har inte alltid varit enkelt.

– De första åren jobbade jag 16 timmar per dag. Det var riktigt tufft och vi var faktiskt ganska nära konkurs.

En mörk öl i handen och en bryggning i full gång. Då trivs Menno Olivier som allra bäst.

De Molen förknippas till stor del med tunga och mörka imperial stouts. Men faktum är att den typen av öl bara är en liten del av den totala produktionen.

– 80 procent av ölen vi gör är ljus, men det brukar inte alla tro på. De mörka ölen är trots det Menno Oliviers personliga favoritstil och så har det varit genom alla år.

– Jag älskar de starka och smakrika ölen och framför allt när de är starka utan at smaka alkohol, säger han.
Bryggeriet och den tillhörande baren är välbesökta, och många ölturister vill ta sig dit när de är i närheten. Men alla gästerna kommer faktiskt inte för att dricka öl.

– Det händer faktiskt fortfarande i bland att det kommer hit folk med en bibel i handen och ber oss att ändra namnet på vår imperial stout Hel & Verdoemenis, säger Olivier.

De Molen Heen & Weer

Trippel
LÄGG I ÖLKORG
241.80 kr för 6-pack

De Molen Pale Ale Citra

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
22.90 kr för 1

Not For Sale Ale - Craft Lager

Modern stil
LÄGG I ÖLKORG
165.00 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.