Gina Marsaglia – kvinnan bakom ölvärldens mest berömda pizzeria

De började med pizza 1987. Men redan 1992 sålde de det första egna ölet. Gina Marsaglia var med och grundade Pizza Port och är en av San Diegos verkliga ölpionjärer.

San Diegos ölscen är en av de mest imponerande i hela världen. Få om ens något annat område är lika bryggeritätt och varje år är det många ölturister som tar sig till sydvästra USA för att dricka god öl.

Men så har det inte alltid sett ut. Som vanligt krävs det pionjärer och människor som visar vägen för att något ska ta fart. En sådan person är Gina Marsaglia. 1987 startade hon och Vince Marsaglia Pizza Port. Då var det en pizzeria och det fanns inget bryggeri.

– Vi hade en ganska trist öllista på den tiden, minns Gina. Pizza Ports första ställe låg i Solana Beach och det var också där som det 1992 satsades på ett bryggeri tillsammans med pizzerian. Då såg ölscenen helt annorlunda ut i hela USA och även i San Diego.

– Sierra Nevada och Samuel Adams fanns att få tag på. Men inte så mycket mer. Inriktningen på ölen var egentligen den samma då som nu med en hel del humligt men också många andra stilar.

– Vi bryggde allt möjligt och det blev utbildande för våra kunder. De lärde sig mer och vågade prova på nya saker.

Pizza Port i Ocean Beach, Gina och Vince's andra lokal, öppnad 1997.

Under hela resan har det varit viktigt att växa organiskt och att inte ha för bråttom. Men växt har man gjort i takt med att fler och fler ville prova såväl öl som pizza från Pizza Port.

1997 öppnade man sitt andra pizzaställe, den här gången i Carlsbad. Därefter har det tillkommit nya satsningar i San Clemente, Ocean Beach och senast i Bressi Ranch. Dessutom är Vince och Gina Marasglia delägare i Lost Abbey/Port Brewing tillsammans med Tomme Arthur.

Tomme Arthur är i dag ansvarig för Lost Abbey och Port Brewing, men hans karriär började som bryggare på Pizza Port. När han ville satsa på eget bryggeri bestämde sig trion för att skapa något tillsammans. Det mynnade ut i Lost Abbey och Port Brewing, där Port Brewing ligger närmast Pizza Ports ölutbud, medan Lost Abbey fokuserar mycket på suröl och annat Belgieninfluerat.

I Bressi Ranch har Pizza Port satsat på ett större bryggeri som klarar av att producera öl som når långt utanför de olika pizzarestaurangerna. Där bryggs det i år cirka fem miljoner liter öl och en del hamnar i Sverige.

– Vi exporterar inte så jättemycket men de största marknaderna är Sverige och Japan, säger Gina Marsaglia.

En annan typ av expansion är att slå sig in i nya amerikansks delstater. Förutom att man börjat sälja öl i norra delarna av Kalifornien, finns även Pizza Ports öl numera i Nevada och Arizona.

– Vi har också tagit oss hos ett par större butikskedjor och det sätter förstås fart på produktionen. Det har varit ett viktigt steg för oss, säger Marsaglia. Bryggeriet i Bressi Ranch sköter numera om Pizza Ports grundutbud och det gör att de mindre bryggerierna på övriga platser kan experimentera mer. Få varumärken tar fram lika många nya öl på ett år som Pizza Port-kedjan.

– Våra kunder vill ha det och vi tycker att det är roligt att jobba på det viset. Vi lär oss av varje ny öl.

Gina Marsaglia guidar runt i Ocean Beach-bryggeriet.

I dag har Pizza Port runt 400 personer som jobbar på de olika restaurangerna. Resan har varit lång och väldigt framgångsrik och för Gina Marsaglia har det varit spännande att vara med under hela resan.

– Det är fortfarande en väldigt vänlig bransch att vara i, och vi gör en hel del samarbeten med andra bryggerier. Ölen är på frammarsch över hela världen, det händer överallt och det är roligt om det finns bryggare i andra länder som inspirerats av oss i San Diego.

I våras firades det 30-årsjubileum, men det gjordes egentligen inte någon större grej av det. Men man bryggde i alla fall den första ölen, Swami, på samma sätt som för 30 år sedan.

– Det har hänt en hel del med receptet och blev en helt annan öl den här gången. Det var spännande.

Efter 30 år som restaurangägare och 25 år som bryggeriägare är Gina Marsaglia fortfarande sugen på nya utmaningar. Det finns mer att göra med de befintliga ställen man har i dag, och kanske kan det även ske andra saker.

– Det kan nog bli något mer ställe framöver, men det har vi inte bestämt ännu.

Pizza Port Swami's IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
273.00 kr för 6-pack

Pizza Port Ponto SIPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
256.80 kr för 6-pack

Lost Abbey Agave Maria

Strong ale
LÄGG I ÖLKORG
154.00 kr för 1
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.