Karl Strauss Brewing
i blickfånget

Det tidiga och än idag superaktiva San Diego-bryggeriet Karl Strauss startades av två collegekamraters massiva ölintresse, efter ett uppvaknande i Australien i form av en pint bitter. Karl Strauss Brewing Company drog officiellt igång andra februari 1989 och grundarna Chris Cramer och Matt Rattner hade därmed kickstartat craftölsindustrin i staden. Efter snart tre decennier av kalifornisk ölkärlek och med utmärkelsen Best Mid-Size Brewery in Nation i färskt minne kommer Karl Strauss öl snart till Sverige.

Under sin tid som student på Stanford University tog Chris en kurs för kunna extraknäcka som bartender.  När han sedan tågluffade genom Europa och hamnade i Tyskland blev gnistan som tänts på bartenderkursen till en låga. Tanken slog honom att det fanns betydligt bättre öl än det blask som studenterna på universitetet vanligtvis drack.

Väl tillbaka i USA började han på ett bartenderjobb som körde catering till universitetet, både till fakultet- och studentevent. Chris som i denna veva mötte Matt köpte till slut firman och tillsammans med sin nya kollegas hjälp lyckades de slå ut konkurrensen och bli den enda leverantören av alkoholhaltiga drycker i Stanford.

 

Tagen av en pint bitter

Då Matt fortfarande hade studier kvar när Chris tog sin examen, passade Chris på att resa runt i världen. Han hamnade i Fremantle, Australien, och klev in på bryggeripuben Sail & Anchor i sin jakt på nya, spännande dryckesupplevelser. Efter en sipp bitter ale blev han helt tagen. Den smakade inte som något annat han druckit tidigare. När han frågade servitören om ölet fick han en tur på mikrobryggeriet som låg bredvid. Här föddes idén om en egen brewpub, vilken hans tyska kusin, bryggmästaren Karl Strauss, gärna lånade ut både kunskap och namn till.

Karl, bryggmästare från det tekniska universitetet München-Weihenstephan, hade på grund av det politiska klimatet i Europa tvingats emigrera till USA och kom 1939 till Milwaukee, Wisconsin. Han startade karriären på det klassiska Pabst Brewing Company där han började vid flasklinjen och slutade som vice VD på företaget. Efter 44 år pensionerade han sig, men det höll inte då passionen för öl var för stark. Han fortsatte som konsult världen över och tre år senare kom kusinen Chris med förslaget till honom att starta sitt eget hantverksbryggeri, vilket Karl helhjärtat stöttade. Som huvudbryggare hjälpte han till att utforma anläggningen, med recept, och att lära upp de anställda ända fram till sin bortgång i december 2006.

Karl Strauss Brewings besättning, anställda hos "San Diego’s Best and Brightest Companies to Work For 2017".

 

När de 1989 öppnade dörrarna var ölrecepten till en början relativt mjuka för att vänja San Diegoborna vid de nya smakerna. Först ut på kranarna var Amber Lager, Golden Ale och Brown Ale. Efter hand krämades det på med mer av allt i recepten. Inom några månader hade ölen ökat så mycket i popularitet att de höll på att ta slut då fler och fler restauranger, krogar och hotell ville sälja Karl Strauss. Två år efter starten fick de starta ytterligare ett bryggverk och 1996 flyttade de till ännu större lokaler i Pacific Beach, där de än idag huserar. Nu expanderar de igen och under 2017 öppnas ett satellitbryggeri och brewpub i Downtown Los Angeles, i hörnet av Wilshire och South Grand Avenue.

Vi är mycket stolta över våra rötter i San Diego

Karl Strauss ölsorter är både raffinerade och smakfulla och har vunnit över 100 tunga utmärkelser sedan 2009. Det är inte bara öl de är bra på. Karl Strauss Brewing har precis fått utmärkelsen ”San Diego’s Best and Brightest Companies to Work For 2017”.  De satsar mycket på att ge tillbaka på olika sätt, inte minst genom olika stipendier för konstprojekt och miljösatsningar. De har även instiftat ett stipendium för att studera vid UC San Diego Extension Brewing Program. Karl Strauss Education Fund gör det varje år möjligt för en hembryggare att gå vidare med sitt intresse.

– Vi är mycket stolta över våra rötter i San Diego och har alltid strävat efter att göra skillnad och stötta vår omgivning på det sätt vi representerar vårt märke och att ge tillbaka genom vår service, sa Matt Rattner 2016 i samband med att bryggeriet fick ta emot utnämningen Årets Bryggeri från California Travel Association.

Karl Strauss är kända för att stötta många kultur- och miljöprojekt.

 

Plantskolan Karl Strauss

28 år efter öppnandet av Karl Strauss fortsätter bryggeriet att få ölälskare att upptäcka nya brygder genom att experimentera med ingredienser. Matt och Chris är också mycket stolta över att ha influerat många andra craftbryggerier, som har vuxit fram i San Diego. En av bryggmästare Karls Strauss käpphästar var kvalitet och att så många bryggare har fostrats i hans bryggeri har påverkat kvalitén överlag hos amerikanska craftbryggerier. Några av alla de som börjat sin bryggarkarriär hos Karls Strauss är Jack White, som var guide hos Karl Strauss innan han gick vidare för att starta Ballast Point Brewing; Gina Marsiagla, en av Karl Strauss första bartendrar och som sedan grundade Pizza Port Brewing-kedjan med sin man Vince; och John Hall, som sedemera gick vidare och startade Goose Island Beer, bland många fler exempel.

Karl Strauss Brewings betydelse och framgångar fortsätter och även framtiden ser mycket ljus ut. Efter att ha vunnit de väldigt åtråvärda titlarna Bästa medelstora bryggeri & bryggare vid förra årets Great American Beer Festival siktar de nu på att exportera och nå ut utanför apelsinstaten Kalifornien, där de tidigare främst funnits, och inte minst, äntligen till Sverige!


 

Pizza Port Swami's IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
273.00 kr för 6-pack

Lagunitas Brown Shugga' Ale

Strong ale
LÄGG I ÖLKORG
179.40 kr för 6-pack

Coronado Barrel Aged Punk'in Drublic 2014

Ale Brittisk-amerikansk stil
LÄGG I ÖLKORG
107.00 kr för 1

Bronx Winter Boogie Down Set

Öl av flera typer/stilar
LÄGG I ÖLKORG
350.40 kr för 1
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.