Kvarken Brewery
och finsk öltrend

Det finländska intresset för öl växer sakta men säkert, även om man ligger en bit bakom övriga nordiska länder. Det konstaterar Patrik Willför, en av tre personer bakom nysatsningen Kvarken Brewery i Vasa.

Finland har hamnat lite i skuggan av framför allt Sverige och Danmark när det gäller hantverksbryggerier och ölutveckling de senaste tio åren. Medan nya bryggerier dyker upp och även lyckas internationellt i såväl Sverige som Danmark och Norge, så är finländska bryggerier ganska anonyma utanför landets gränser. Men visst finns det ett ölintresse även i Finland.

– Intresset växer ganska markant nu och i dag finns ett ölintresse på de flesta orterna, säger Patrik Willför.

Han har själv haft ett stort ölintresse i många år och är nu en av tre personer bakom Kvarken Brewery. Tillsammans med far och son Björkman, Tore och Patrik, har man precis startat sin verksamhet i Vasa.

– Tanken på ett bryggeri har funnits i några år. Jag träffade Patrik när jag höll en ölkurs i Vasa och han frågade om jag var intresserad av att satsa, säger Willför.

Tore Björkman, Patrik Björkman och Patrik Willför är trion bakom nystartade Kvarken Brewery i Finland. Foto: privat

 

I dag finns det cirka 85 bryggerier i Finland och det är en siffra som vuxit ganska mycket de senaste åren.

– I fjol startades det 30 nya bryggerier men i år ser det ut att bli något färre uppstarter. Vi ligger några år efter andra nordiska länder och det kommer inte att bli lika stort här. Jag tror att Finland når 100 eller kanske 120 bryggerier. Sedan stannar det nog, säger Willför.

Trion bakom Kvarken Brewery har skaffat sig ett bryggverk på 500 liter. Planen är att Patrik Willför gör recepten och att Patrik Björkman är den som jobbar i bryggeriet på heltid. Liksom i de flesta andra länder är det vanligt med inspiration från USA när det bryggs öl.

– Det görs mycket india pale ale och saison just nu, även om trenderna här ligger lite efter övriga Norden.

Men Kvarken Brewery tänker välja en annan väg.

– Vi försöker att börja med lite stilar som inte så många andra gör. Vi vill inte konkurrera med våra närmaste kollegor.

 

En tysk pilsner och en golden ale är de första produkterna ut på marknaden. Ambitionen är att brygga lättdruckna öl och att pilsnern är på just 4,7 procent är ingen slump.

Medan Sverige tillåter öl upp till 3,5 procent i matvarubutiker, är den finska gränsen satt till 4,7 procent.

– Under hela våren diskuterades det om man skulle höja gränsen till 5,5 procent, men partierna kunde inte komma överens. Jag tror att den frågan kommer upp igen i höst, säger Willför.

Den något högre alkoholgränsen i Finland gör att fler produkter kan säljas till butiker.

– Det har gått bra för oss att komma in i butiker här i Vasa, det har funnits en efterfrågan. På Alko (Finlands motsvarighet till Systembolaget) är det många gånger svårt för mindre bryggerier, men vi har i alla fall en möjlighet att beställa öl ungefär på samma sätt som i Sverige, berättar Willför.

 

För Kvarken Brewery väntar ganska snabbt även ett besök i Sverige. Bryggeriet har nämligen bjudits in till Nolias ölmässa i Umeå i höst. Men innan dess ska det bryggas öl i det nya bryggeriet i Vasa. Festivalerna får bli ett trevligt avbrott i produktionen.

– Det är kul att vara igång. På sikt ska vi även göra en porter, en rököl och en stout, avslutar Willför.

S:t Eriks Lager

Modern stil
LÄGG I ÖLKORG
501.60 kr för 24-pack

Sigtuna Pale Ale

Engelsk pale ale / Bitter
LÄGG I ÖLKORG
20.40 kr för 1

Not For Sale Ale - Craft Lager

Modern stil
LÄGG I ÖLKORG
165.00 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.