Ölburken – en pigg 83-åring

Processen var lång och det krävdes att maskinen gavs bort för att bryggeriet skulle vara intresserat. Det här är historien om USA:s första öl på burk.

Det var 24 januari 1935 som den första burken med öl såldes i USA. Men processen för att nå dit började redan 1909. Då inledde nämligen företaget American Can Company sitt arbete med att ta fram burkar för öl.

Men jobbet var långt från problemfritt. På grund av kolsyran exploderade burkarna och verksamheten fick sig en törn. Under förbudstiden i USA var det ingen mening med att lansera några burkar, men utvecklingen av produkten fortsatte.

Först 1935 var American Can Company redo för att kontakta bryggerier för att erbjuda sin produkt. Ett av de företagen var Gottfried Krueger Brewing Company som inte visade något större intresse inledningsvis. Det krävdes faktiskt att burkningsmaskinen gavs bort för att de första ölburkarna i USA skulle bli verklighet.

2000 burkar lanserades den första gången och satsningen fick andra bryggerier att bli nyfikna. Under andra världskriget låg burkproduktionen på is, då all metall beöhvdes till andra saker. 1947 var stålburken tillbaka och i slutet at 1950-talet lanserades aluminiumburken. Det är den burken som lever vidare än i dag och som faktiskt är den populäraste förpackningen för öl i USA i dag.

Harpoon Hoppy Adventure Double IPA

Imperial / Dubbel IPA
LÄGG I ÖLKORG
299.40 kr för 6-pack

S:t Eriks Citra Pale Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
20.90 kr för 1

New Belgium Fat Tire Amber Ale

Amber ale
LÄGG I ÖLKORG
21.90 kr för 1
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.