Pöhjala sätter Estland på craft beer-kartan

De är redan störst i Estland. Men nu ska Pöhjala bli ännu större. Ett nytt bryggeri och en burkanläggning ska stå klart nästa år.

Bryggeriet startades i Tallinn under 2013. Inledningsvis bryggde han hos andra bryggerier men ganska snabbt satsade man på en egen utrustning. Med ett bryggverk på 1200 liter har man producerat cirka 400 000 liter och i år är målet att nå runt 500 000 liter. Men nästa år ska produktionen ta betydligt större fart än så.

– Då ska vi vara igång med ett nytt bryggverk på 5000 liter. Då ska vi också satsa på burkar vilket vi inte haft tidigare, säger produktionsansvarige Rait Kulli. Beslutet om satsningen är taget och då blir det en helt annan fart på bryggandet.

– Tanken är att vi ska brygga två gånger om dagen och producera 10 000 liter öl, det blir stor skillnad, säger Rait.

Virmalised IPA, Uus Session IPA och Rukkirääk Rye Ale på Pöhjala Brewings repertoar. Foto: Pöhjala

 

Han kom till bryggeriet för cirka två år sedan och har under den tiden fått vara med om en spännande utveckling både för Pöhjala och den estniska ölscenen.

– Jag vill påstå att Tallinn också är huvudstaden för öl i Estland även om det säkert finns dom som inte håller med. Men vi är i alla fall det största hantverksbryggeriet, säger Kulli. Detta redan innan expansionen alltså. Och en nysatsning behövs för det estniska bryggeriet har blivit populärt. Inte minst går en hel del öl på export.

– Vi är uppskattade även på hemmaplan men mellan 70 och 75 procent av vår öl går till andra länder. Det mesta går till Finland och Frankrike, men även Kina har tagit bra fart. Vi försöker i Sverige också men där är det lite annorlunda med Systembolaget, säger Kulli.

I samband med expansionen blir det också en ny burklina. Tanken är att sälja merparten av ölen på burk i framtiden.

De olika baltiska länderna har ganska olika ölkulturer. Framför allt i Litauen är det vanligt med gårdsbryggerier som skapar öl med hjälp av egenodlad jäst. I Estland är publiken lite mer förtjust i samma ölstilar som i Sverige.

– Baltic porter är populärt och det kommer ju från oss från början. Folk gillar också Stout och Ipa och ganska många tycker om fatlagrade öl, berättar Kulli.

Pöhjala är ett av de bryggerier som satsar på fatlagring och de ölen får ofta mycket beröm.

– Det är spännande men du måste veta vad du håller på med. Det är lite svårare men vi har lyckats bra. Sedan måste du ha en bra basöl, annars hjälper det inte vad du gör med faten, säger Kulli. Han tror att exporten kommer att utökas till fler länder när det större bryggeriet är igång. Då hoppas han att Sverige ska bli en större marknad.

– Vi försöker en del i Sverige och ska fortsätta med det. Som det är i dag kan vi dock inte alltid garantera stora volymer av öl, men det ska ju förändras under nästa år.

Kristi Hagel och Rait Kulli fick servera en hel del öl när de var enda estländska bryggeri på London Craft Beer nyligen. Foto: Ronny Karlsson

 

Även de brittiska öarna är intressanta för Pöhjala. Vi träffas i en paus på London Craft Beer Festival och Pöhjala försöker att vara med på festivaler runt om i Europa för att sprida ryktet om sitt varumärke och sin öl.

– Det är roligt att träffa både öldrickarna och andra bryggare. Man lär sig något hela tiden och det är alltid bra med nya kontakter, säger Kulli.

De nya kontakterna gör också att det blivit en hel del samarbetsbryggningar när man varit utomlands. Kulli säger att det är ett bra sätt att göra något kreativt av vänskapen mellan olika bryggerier.

– Vi gör gärna fler i framtiden, konstaterar han.

Terrapin Rye Pale Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
191.40 kr för 6-pack

Karl Strauss Aurora Hoppyalis IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
227.40 kr för 6-pack

Bronx Banner

Kölsch
LÄGG I ÖLKORG
158.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.