Red Seal Ale
och tre kärlekar

För att kalla sig craft beer-kännare finns ett antal centrala öl som du inte kan gå runt. Vi menar de där milstolparna, flaggskeppen eller stilbildarna man bör ha provat för att förstå sig på öls smaker och ursprung. Bland amerikaner är Red Seal Ale definitivt en sådan, men även bland svenskar.

När hobbybryggaren Mark Ruedrich och hans vänner Tom Allen och Joe Rosenthal 1988 öppnade pub i Fort Bragg, Kalifornien, med eget bryggt öl, var det Ruedrich’s Red Seal Ale som blev det första husölet, och samtidigt en av de tidigaste äkta american amber ales som skapades. Något liknande i ölväg hade inte många pubgäster smakat förr.

Natursköna North Coast Headlands vid Fort Bragg. Foto: North Coast Brewing

Vad som stack ut var framför allt humlesmaken. Ruedrich hade hittat en specialhumle på en ölkonferens med det mystiskt intetsägande namnet ”41590”. Men den hade en överväldigande citrus- och blomarom. Den döptes senare om till Centennial och har blivit en av de mest populära humlesorterna i hela craft beer-världen. Bland annat har denna humle starkt bidragit till den humlefokuserade IPA-stilens genombrott.

– Nu är det i stället uppskattat för att vara ett mycket välbalanserat öl, sa Marc om Red Seal Ale till The Press Democrat 2016.

Mark Ruedrich, en av craft beer-världens stora pionjärer. Foto: North Coast Brewing

Betänk att det amerikanska ölutbudet vid den här tidpunkten var närmast totaldominerat av ett 20-tal bleka nyanser av pale lagers. Ett handbryggt öl med nästan dubbel vörtstyrka och tredubbel humlemängd var något helt annat och folk blev frälsta av hur ett öl kunde smaka. Därmed hade North Coast Brewing Company grundats och slagit ner pålarna för en långvarig succé.

 

1980-talet, pionjärdecenniet

North Coast Red Seal är en viktig del av berättelsen om amerikansk craft beer. Ett fenomen i vår tid som har lett till en ny ölmarknad med närmare 10 000 hantverksbryggerier världen runt. Med en ensam pionjär på 1970-talet i San Francisco i form av Anchor Brewing, väcktes efter 1978 ett ölbryggningsintresse när president Jimmy Carter legaliserade hembryggning. Ett 30-tal av dessa hembryggare startade egna mikrobryggerier runt om i USA under 1980-talet, pionjärdecenniet, och däribland North Coast Brewing.

New Yorkaren Mark Ruedrich drog sig i ungdomen till västkusten efter att ha avslutat en college-examen i marinbiologi, Mark’s första stora passion. I San Francisco träffade han sin nästa kärlek, blivande frun Merle, från England. Med henne levde han ett par år i idylliska Dartmouth, Devon, en gammal kuststad i sydvästra England. Här uppstod hans tredje stora tema i livet, intresset för öl.

I den lantliga byn i Merle’s hemtrakter fick Mark nya goda vänner och en del av vardagen var att umgås på lokala puben.

– De tog mig till Pig & Whistle och jag hade till en början svårt att hänga med i alla ölupplevelser. Det här gänget var verkligen seriöst, inte bara när det gällde mängder. Jag lärde mig massor. Det var antagligen den bästa skolan jag gått som bryggare, att sitta och hänga med mina tre kompisar där, berättar Mark i en äldre intervju med All About Beer Magazine.

Det här var i mitten av 1970-talet, när rörelsen Campaign for Real Ale var ny och den äkta brittiska ölkulturen blivit pånyttfödd och i ropet igen.

Ett typiskt, handpumpat utbud från den klassiska real ale-puben The Pig & Whistle, i Devon. Foto: The Pig & Whistle

 

Påverkad av brittiska real ales

Men Merle och Mark återvände till Kalifornien till följd av svårigheterna att få uppehålls- och arbetstillstånd i Storbritannien. Den här gången ville de komma bort från stadslivet och leva nära naturen. De upptäckte natursköna Fort Bragg och slog sig ner här 1979.

Med tiden började Mark upptäcka hur han saknade de goda ölen i Devon. Han hörde om hembryggning och fick lust att prova på. Men med de fantastiska real ale-brygderna i minnet ville han helst brygga något lika gott, vilket innebar mer jobb när det gällde kunskaper, utrustning och ingredienser. Han åkte på hembryggarkonferenser, ännu väldigt små sådana, han åkte halva Kalifornien runt för att få tag på rätt saker. Resultatet blev smakrika kvalitetsöl, älskade i bekantskapskretsar.

När så vännerna Tom och Joe länge hade närt en dröm om att starta restaurang, blev den utlösande faktorn Mark’s bryggarkunnande. En lokal pub med eget bryggeri, blev konceptet som de planerade 1986 och öppnade två år senare.

Red Seal Ale började bryggas för försäljning i butiker och ryktet började sprida sig. Redan 1992 fick det sitt stora erkännande och vann silvermedalj vid Great American Beer Festival i kategorin American Amber Ale. Red Seal befäste sedan sin ställning med sju guldmedaljer mellan 1994 och 2006 vid World Beer Championships samt guld vid GABF 2000.

 

Ögonöppnare bland svenska ölfans

Samma år vann denna mästerliga US West Coast-ale guld vid Stockholm Beer & Whisky Festival. Importen av craft beer från USA var ännu i sin linda i Sverige. 1998 hade den stora introduktören av amerikanskt mikrobryggt i Sverige, stockholmspuben Oliver Twist, börjat få god kontakt med Brewers Association och fastnat för Red Seal som ett av de första ölen.

Det svenska intresset för mikrobryggt hade just börjat att bubbla med bryggerier som Jämtlands Bryggeri, Kungsholmens Kvartersbryggeri och Nynäshamns Ångbryggeri. Ölentusiaster och några utvalda pubar var eld och lågor över de nya ölen, men det tog ytterligare några år innan den amerikanska boomen tog fart i Sverige.

Samuel Adams Boston Lager hade länge som ensam och smakrik craft beer banat väg, men när västkustölen började bli kända, med den säreget aromatiska nya världen-humlen, oftast Cascade, blev det en helt annan respons. Anchor Liberty Ale, Sierra Nevada Pale Ale och North Coast Red Seal Ale blev de stora ögonöppnarna bland svenska ölfans de första åren på 00-talet. Under andra halvan av 00-talet gick den stora proppen ur och humledominanta öl i amerikansk stil började välla in på pubar och på Systembolagets hyllor. Samtidigt som en ny generation bryggerier startade, förtrollade av humlearomer. Häribland Oppigårds, Dugges och Sigtuna.

Red Seal Ale firar i år sitt elfte år i Systembolagets fasta sortiment och står sig fortfarande mycket starkt i den stora konkurrensen av nya öl i kategorin US West Coast. Den har överlevt floden av tuffa ipor och apor från hela världen och fått en ny renässans genom modet med session-öl. Med sina väl avvägda 5,4 % i alkoholstyrka räknas den idag av många som ett toppöl bland smakrika sällskapsöl.

 

Varför ”röd säl”?

Mark Ruedrich’s ursprungliga kärlek till hantverket och smaken hos traditionella real ales, i kombination med en extra malttwist och den moderna amerikanska humlen skapade ett riktmärke för american amber ale och ett av vår tids mest framgångsrika öl. Den friskt fruktiga och brödiga maltkaraktären integrerar perfekt med den amerikanska, moderna alejästen och Centennialhumlen för en tydlig beska med grapefrukt, örter och kryddor i smak och finish. Ett mer gångbart öl till både svensk och amerikansk husmansmat får man leta efter.

Men varför ”Red Seal” då? Jo, i namnet och på etiketten kombineras Fort Braggs natur, Mark’s intresse för havslivet med ett av favoritdjuren sjölejonet. Nej, det är inte en säl på bilden, vilket  djurintresserade stolt kan avslöja, men för att få den dubbla innebörden av ”red seal” (”rött sigill”) som öl av extra hög kvalitetsmärkning fick det bli säl i namnet.

Och, ”Ruedrichs’s Röda Sigill-Ale” har i snart 30 år gjort skäl för namnet. Visserligen var det länge en dröm för Mark Ruedrich att göra karriär som marinbiolog, dock, eller som tur var, blev den vägen för ekonomiskt svår och praktiskt orealistisk. Han har ändå fått utlopp för det marina intresset och så mycket annat som bryggare och företagare i det gemytliga kustsamhället med drygt 7 000 invånare.

North Coast Brewing, numera en stolt och självklar del av stadsbilden vid havet i Fort Bragg. Foto: North Coast Brewing

 

Fortsatt ambassadör för riktig amerikansk amber

– Många beslut vi har tvingats ta under åren är resultat av vårt val att stanna kvar i Fort Bragg. Vi älskar den här platsen och har inga tankar på att flytta för att söka lyckan. Vi har hittat den här, säger Ruedrich.

North Coast Brewing har dock klarat sig fint, dels tack vare en väl fungerande distribution, långt före många andra craft brewers och det faktum att många kunder och turister faktiskt reser lång väg för att prova deras öl.

Red Seal Ale är tillsammans med fler North Coast-öl idag ambassadörer för äkta, stilrena och ursprungliga öl av bästa kvalitet i 47 amerikanska delstater och 14 länder internationellt. En fantastisk framgång, som Mark och hans kollegor vill ska fortsätta.

– Långt efter det att vi är borta vore det vår dröm att North Coast Brewing fortfarande brygger öl och förser Fort Bragg med fina jobb.

Och ölvärlden med Red Seal Ale, vill vi tillägga.

 

Fort Bragg. Foto: Pinterest

North Coast Red Seal Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
22.90 kr för 1

North Coast Old Stock Ale 2014

Old ale
LÄGG I ÖLKORG
296.40 kr för 6-pack

North Coast Puck

Saison
LÄGG I ÖLKORG
179.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.