Säljer ni bara folköl, eller?
Fredrik Glejpner

Frågan i rubriken har vi fått ett par gånger... Och ja, i Bottleshop säljer vi bara folköl och drycker med max 3,5 procent alkohol. Många har uppmärksammat min och Martin Jämtlids butik. På senaste Restauranggalan utsågs jag och Martin till exempel, tillsammans med Johan Palo från Folkölsbutiken, till Årets ölutvecklare. Vi är otroligt ödmjuka inför det faktum att vi fick ta emot det fina priset. Media och trendspanare har besökt butiken och alla undrar varför ingen har gjort detta förut.
   Idén till Bottleshop är faktiskt inte alldeles ny och medan vi byggde fick vi veta att det skulle öppna två butiker till i Stockholm.Det är väl så att man sällan är ensam om en idé, men att vi var först i Sverige med att öppna specialbutik för folköl känns naturligtvis speciellt. Bakgrunden är att jag och Martin driver en ölimportfirma och det var som starkölsimportörer vi hittade italienska, franska, spanska, litauiska och estniska bryggerier som bryggde öl som i Sverige klassas som folköl. Skillnaden, som vi såg det, var att de inte var bryggda för den svenska marknaden utan för att landa på eller under 3,5 volymprocent för den inhemska marknaden. Eftersom svenska restauranger på den tiden inte var intresserade av öl med så låg alkoholhalt hade vi ingen naturlig försäljningskanal för dessa underbara skapelser. Vi behövde skapa en egen – och medan vår idé låg och grodde började det hända spännande saker runtom i Ölsverige.

 Alkoholfria ölen började smaka någonting.

   Fler och fler småbryggerier började producera galet bra folköl.
   Marknaden för folköl växte när livsmedelshandeln hakade på. Icabutikerna i Åkered (Göteborg), Liljeholmen (Stockholm) och på Möllan (Malmö) var tidigt ute med riktigt bra utbud.
   Importören Brill & Co hjälpte till att förse livsmedelsmarknaden med bra sortiment.
   På Systembolaget växte det alkoholfria segmentet lavinartat när den alkoholfria ölen började smaka någonting.
   När kafélokalen bredvid vårt kontor på Södermalm blev ledig fanns det inget att tveka på. Att lokalen ligger i hipstertäta SoFo skadar inte och att adressen är just Kocksgatan, en av Söders sista bakgator, går hand i hand med inredningen. Men det är verkligen inte bara hipsters och ölnördar som kommer in genom dörren. Det finns stor bredd, även åldersmässigt, bland våra kunder och det är vi jätteglada för. Utbudet av folköl har växt stadigt och nu har vi över 120 olika produkter på hyllan och två på fat.
   Jag och Martin är otroligt stolta över att kunna representera så många svenska och utländska bryggerier. Vänskapsbanden vi har knutit med de svenska bryggerierna och bryggare runt om i världen sedan vi började importera öl kommer att bana väg för många unika produkter. Första ölen i vårt bryggprojekt Gone Brewin’ landade på hyllan i början av december. Vi fick möjligheten att brygga den tillsammans med bryggeriet Unibärsum. Mer öl är under planering och det känns redan nu som att 2017 blir året då folkölsrevolutionen verkligen får fäste. Att många fler upptäcker att denna underbara produkt, som ju står utanför Systembolagets monopol, kan smaka lika bra som starköl. Och att APK (alkohol per krona) inte längre är en lika stor faktor för den medvetne konsumenten, så att smak och kvalitet får styra öldrickarens inköp.
   Att restauranger börjat höra av sig och vill köpa folköl är ett tydligt tecken på att saker är i görningen. Och detta är bara början…

Fredrik Glejpner, medgrundare till lågalkoholsbutiken Bottleshop

Antingen eller

 

Välhumlat eller maltigt

Burk eller flaska

Imperial eller session

Traditionellt eller experimentellt

Hemma eller krogen

Budweiser eller vatten

 

Ballast Point Even Keel Session IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
150.00 kr för 6-pack

New Belgium Slow Ride Session IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
162.60 kr för 6-pack

Speakeasy Suds Session Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
179.40 kr för 6-pack

S:t Eriks Winter Session IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
19.90 kr för 1
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.