Session-trenden: Det svaga kommer starkt

Folkölet har fått en renässans. Det bryggs allt mer alkoholsvag men smakrik öl och det dyker upp specialbutiker som säljer den.
– Förr fanns nästan bara ljus lager, men nu kan man hitta folköl i en massa stilar, säger bryggmästaren Jessica Heidrich.

För inte så länge sedan var hantverksöl och folköl två begrepp som sällan möttes. Nu är läget ett helt annat och ”session” har blivit ett självklart ord i ölvokabulären. Termen är gammal men den moderna tolkningen är ett öl man kan dricka många av utan att bli för påverkad.
   – Jag skulle säga att det handlar om en motreaktion mot de extremt starka och smakrika öl som varit så populära på senare år, till exempel dubbel-IPA och imperial IPA, säger Jessica Heidrich, bryggmästare på S:t Eriks Bryggeri. De kommer fortfarande att vara populära men i dag vill många öldrickare även kunna välja en alkoholsvagare öl som inte smakar blask.
   Hon fortsätter:
– En förklaring till att stilen har uppstått är faktiskt att bryggare gjort session-öl i små mängder för egen räkning. De ville ha öl som det var okej att dricka efter arbetsdagen. Sedan spred sig de här ölen till tap rooms och vidare till butiker och barer.
   I Sverige får Systembolaget bara sälja produkter med en alkoholhalt under 0,5 procent eller över 3,5 procent. Det finns alltså ett intressant spelrum för vanliga butiker och allt fler väljer att satsa på ett stort utbud av alkoholsvaga men smakrika öl. Det gäller såväl livsmedelsaffärer – Ica Supermarket i Åkered i sydvästra Göteborg är ett tidigt och bra exempel – som butiker med öl som inriktning. I Stockholm har till exempel Bottle Shop och Folkölsbutiken dragit igång under 2016 – och de båda butikerna fick dela på utmärkelsen Årets ölutvecklare på Restauranggalan. Fler specialbutiker ligger i startgroparna runtom i landet.
   – Det är en väldigt rolig utveckling, säger Jessica Heidrich. Inte minst att utbudet är så stort och brett. Förr fanns i princip bara ljus lager när det kom till folköl, men nu kan man hitta stout, saison, IPA, fruktöl och… ja, öl i väldigt många stilar. Och på vissa ställen kan man till och med ta hem öl i ”growler”, alltså storflaska som fylls på från fatölskranen. Att det går att köpa fatöl är ju fantastiskt kul.

  "Det svåraste är att hitta rätt balans"

En vanlig föreställning är att det inte går att brygga alkoholsvagt öl som smakar mycket. Det är förvisso så att alkohol är en smakbärare och det krävs stor skicklighet för att lyckas bra. Men omöjligt? Nej, så är det inte.
    – Det svåraste är att hitta rätt balans, säger Jessica Heidrich. När det handlar om ”stora” öl – som belgare eller imperial stouts – behöver man inte finlira så mycket, men att få till en bra folköl kräver fingertoppskänsla. Det svåraste är kroppen. Man kan inte ha för mycket malt, för då gör jästen att ölet blir för alkoholstarkt. Och när man har lite malt finns risken att ölet blir vattnigt. Det gäller att välja rätt maltsorter och även att humlegivorna kommer sent i processen, så att ölet blir aromatiskt men inte för beskt. Det finns ju inte så mycket malt som kan balansera beskan.
   Under 2015 hade Jessica Heidrich och S:t Eriks Bryggeri äntligen bryggerikapacitet att göra en folköl – ”det tog även tid att skapa något jag var riktigt nöjd med” – och när S:t Eriks Session IPA 3,5 % lanserades på Stockholm Beer And Whisky Festival kom ett kvitto på att man träffat rätt. Första batchen av ölet fick två silvermedaljer, bland annat i kategorin Bästa svenska öl alla kategorier. Jessica Heidrich är nöjd med S:t Eriks Session IPA och även med att så många andra bryggerier satsar på folköl eller till och med alkoholfri öl.
   – Mikkeller har några alkoholfria öl som är väldigt, väldigt bra. Jag är även imponerad av Dugges fruktöl och några av dem har kommit som folköl. Det finns även många andra som gör riktigt grymma grejor.
   Jessica Heidrich ser en ljus framtid för alkoholsvaga öl. Att de blir en naturlig del av hantverksöl-scenen. Hon vill dock höja ett varningens finger på två områden.
   – Jag tycker att den hantverksbryggda folkölen ofta är lite för dyr i butik, vilket bryggeriet ofta oförtjänt får stå till svars för. Priset på öl som säljs på Systembolaget bestäms av producenten eller importören, eftersom det görs ett fast påslag. Vad gäller folköl kan bryggeriet bara sätta ett rekommenderat pris och sedan är det upp till matbutikerna att sätta slutpris. Det ser ibland ut att sticka iväg onödigt mycket.
   Hon avslutar:
– Sedan är det extra viktigt att det är omsättning på ölen. Eftersom alkohol är konserverande har folköl kortare hållbarhet, så hyllvärmare i dagligvaruhandeln tappar snabbare i kvalitet än på Systembolagets hyllor.

 


 

Jessica tipsar om fem alkoholsvaga eller alkoholfria öl:

 

Even Keel 3,5% (Ballast Point)
”Amerikansk session-IPA när den är som bäst. Fantastiskt humlearomatisk.”

Wit 0,0 % (Bavaria)
”Belgisk veteöl med koriander och pomerans. Fantastisk, citrusfräsch törstsläckare och perfekt till sushi.”

Ekologisk Brown Ale 3,5% (Eskilstuna Ölkultur)
”Chokladigt nötiga toner från fint rostad malt. En mycket mulligt mumsig och matvänlig öl till lite kraftigare maträtter – eller varför inte till kåldolmar eller klassiska köttbullar med gräddsås och potatismos?”

½ Ale 3,4% (Brooklyn Brewery)
”En saison, alltså fransk bondöl i snygg stil. Saison ska förresten inte förväxlas med session. Den här ölen är fint kryddig med kanderade apelsinskal och liknar bokna äpplen i doft och smak. Passar fint till lättare fågelrätter och lite matigare sallader.”

Cherub 3,5% (Tempel Brygghus)
”Berliner weisse med färska hallon. Tungkrullande och syrligt fräsch med pigga hallontoner à la rosévin på Pinot Noir. Detta är perfekt som fördrink eller som digestif efter maten.”

Ballast Point Even Keel Session IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
150.00 kr för 6-pack

S:t Eriks Winter Session IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
19.90 kr för 1

Speakeasy Suds Session Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
179.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.