Stoudts Brewing firar 30
Carol första kvinnliga pionjären

Det var ensamt i början, men nu har hon desto fler kollegor. Pionjären Carol Stoudt fiar 30 år i branschen med en ölturné.

1987 startade Carol Stoudt sitt bryggeri Stoudts Brewing i Adamstown, Pennsylvania. Det var i en ölvärld som är väldigt långt från var USA är i dag. Hon var då den första kvinnliga bryggmästaren i USA sedan förbudstiden.
I USA fanns på den tiden i princip bara de stora bryggerierna och det var svårt att slå sig in på pubar och restauranger. Till slut fick hon kontakt med Judy Wicks på White Dog Café i Pennsylvania och där startade försäljningen.
– Jag höll mig borta från alla kedjor och såld till oberoende restauranger, säger hon till sajten craftbeer.com
   Under den första tiden åkte hon runt i sin van och sålde ölen via bakluckan. Då fanns hennes öl bara på fat, men genom åren har förstås mycket förändrats. I dag distribueras ölen till sex delstater och försäljningen sker på mer organiserade sätt än genom bakluckan på hennes bil.
   Carol Stoudt var en av de riktiga pionjärerna, men välkomnar samtidigt den utveckling som varit i USA.
– Jag tror att det finns plats för många lokala och regionala bryggerier. Fler och fler restauranger vill prioritera lokala produkter, säger hon.
   30-årsjubileet firas förstås med öl. Stoudt Brewing kommer att åka runt i Pennsylvania och göra ett antal olika tap takeovers. Då finns möjlighet att dricka öl som kommer från en av USA:s riktiga ölpionjärer.

Carol Stoudt firar 30 år i ölbranschen med att anordna tap takeovers. Foto: Stoudts Brewing

North Coast Red Seal Ale

Amerikansk pale ale (APA)
LÄGG I ÖLKORG
22.90 kr för 1

Samuel Adams Boston Ale

Engelsk pale ale / Bitter
LÄGG I ÖLKORG
19.90 kr för 1

Lagunitas IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
23.90 kr för 1
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.