Tacka kvinnorna för ölen – och vår bild av häxan

Ölbryggerierna har inte alltid flockats av hipsters i långt skägg. Nej, i själva verket var det kvinnorna som gav mänskligheten denna ädla dryck. Och samhället tackade dem med att kalla kvinnliga ölproducenter för häxor.

Kvinnliga ölproducenter bar under den tidiga medeltiden höga spetsiga hattar för att synas på marknadsplatserna. De hade katter i sina hem för att få bort råttorna från bryggerierna. Och när ölet var redo att säljas ställde du en kvast vid dörren.

Låter det här bekant? Jo, forskare är i dag ganska överens om att den populärkulturella bilden av häxor ursprungligen kom från de kvinnliga ölproducenterna.

Historiskt sett var det till en början nästan enbart kvinnor som producerade öl, konstaterar Beer & Brewing Magazine. Det finns flera tecken på det i historien. Enligt finsk mytologi var det en kvinna vid namn Kalevatar som skapade ölen genom att blanda honung med en björns saliv. Och vikingarna lät enbart kvinnorna brygga deras öl.

Även längre tillbaka i historien är det kvinnor som dyker upp varje gång det handlar om ölbryggande. Männen jagade medan kvinnorna bryggde öl.Männen tog, som i flera andra fall, över den ädla konsten först när det började bli mycket pengar involverade.

När det började bli pengar involverade i det här så började män brygga öl, säger Gregg Smith, som skrivit boken ”Beer in America”, enligt Beer & Brewing Magazine.

Källa: Vinomondo

S:t Eriks Easter Session IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
19.80 kr för 1

Aecht Schlenkerla Rauchbier – Fastenbier

Mellanmörk lager
LÄGG I ÖLKORG
28.50 kr för 1

Lagunitas DayTime IPA

Session IPA
LÄGG I ÖLKORG
119.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.