Var finns bästa ölställena i Europa?

Våra ölresetips

Sugen på att resa i sommar? Kanske ta en öl också? Här får du hjälp att hitta de bästa platserna att dricka öl på fem av svenskarnas favoritstäder.

Att resa under sommaren har blivit en folkrörelse i Sverige. Många vill till solen men det är också många som trivs med att åka till storstäder runt om i Europa. Givetvis är det också många som gillar att ta en öl under sin semesterresa och då är det bra att veta var man kan hitta de mest spännande ölen.

Här följer en guide för fem av våra mest besökta europeiska storstäder:

 

LONDON

Craft Beer Co – Clerkenwell
82 Leather Lane, Clerkenwell, London
Runt 40 ölkranar kan du hitta här. En hel del cask, men också ofta udda folköl från utländska bryggerier och ett imponerande flaskutbud. Hyfsat rymligt men det kan bli trångt för hit gillar Londonborna att gå efter jobbet eller när det är dags för en öl.

CASK Pub & Kitchen
6 Charlwood Street, Pimlico, London
24 kranar med både casköl och vanlig fatöl. Ofta med öl från mindre brittiska bryggerier som du inte alltid hört talas om innan. Helt okej pub-käk för den som blir hungrig. Även här finns ett imponerande utbud av flaskor även om allt inte känns jättebilligt.

Euston Tap
190 Euston Road, Euston, London
Otroligt charmig pub som ligger i ett slags lågt torn. Lite och trångt, men när uteserveringen är öppen funkar det ganska bra. Finns även en övervåning i tornet där det går att sitta. 27 olika kranar och kylar med en hel del spännande burkar och flaskor.

Kernel Brewery
Arch 11, Dockley Road Industrial Estate, Bernmondsey, London
Kernel är pionjärer när det gäller modern välhumlad öl i London. Sedan en tid tillbaka har de dock bara flaskförsäljning på den här adressen. Stället blev helt enkelt för populärt! Den som gillar Kernal bör ta sig hit och ta hem några flaskor. Det släpps en hel del nyheter nästan varje vecka, men du får alltså inte dricka ölen här.

Brew By Numbers
79 Enid Street, Bermondsey, London
Bara några minuter promenad från Kernel. Här är det fullt tillåtet att dricka ölen på plats och det serveras både fat och flaskor. Här kan du ofta prova helt nya öl från bryggeriet. Oftast sex fatöl och drygt tio flasköl, alla förstås från det egna bryggeriet

 

AMSTERDAM

Proeflokaal Arendsnest
Herengracht 90, Amsterdam
Hela 50 kranar med öl och det är holländsk öl som gäller. Här hittar du ofta öl från De Molen men du kan nästan lita på att där finns öl från bryggerier du inte visste fanns. Kan bli trångt på kvällarna men har du tur med vädret går det att sitta ute precis vid en av Amsterdams många kanaler.

De Bierkoning
Paleisstraat 125 Amsterdam
En av världens högst rankade ölbutiker. Byggde i tre våningar och med öl överallt. Här finns lokalt, europeiskt och amerikanskt. En hel del suröl kommer du också att kunna hitta från grannlandet Belgien. En butik det tar tid att gå igenom men du lär inte lämna utan åtminstone en påse med öl i handen.

Bierproeflokaal In de Wildeman
Kolksteeg 3, Amsterdam
Här pratar vi historia. Hela lokalen är gammal och lite sliten, men på ett väldigt mysigt sätt. 18 kranar med en blandning av holländsk och internationell öl. Faktiskt värt ett besök även om du inte gillar öl.

BeerTemple
Nieuwezljds Voorburgvaal 250, Amsterdam
Ganska mörk bar med fokus på amerikanske öl. Imponerande utbud och bra spridning mellan bryggerier. 35 kranar och väldigt mycket flaskor och burkar. Definitivt värt ett besök om du gillar öl från andra sidan Atlanten.

Sean Schoenmaker på BeerTemple, ett av Amsterdams bästa ölställen.

Craft & Draft
Overtoom 417, Amsterdam
En bit utanför själva stadskärnan jämfört med övriga ställen på den här listan. 40 kranar imponerar och det är en bra blandning på utbudet. En lite modernare bar med träinredning. Värt ett besök men du får räkna med en liten promenad om du inte tar buss eller spårvagn.

 

BRYSSEL

Moeder Lambic Fontainas
Place Fontainas 8, Bryssel
Det finns två Moeder Lambic och båda är värda ett besök. Men vi nöjer oss med en av platserna  i den här listan. Stilren bar som ligger ganska centralt och som har en stor uteservering. Imponerande och varierande utbud, ofta med Cantillon på fat. Kanske inte billigast i Bryssel, men du lär dricka god öl vid ett besök.

Cantillon Brewery/Museum
56 Rue Ghuede, Bryssel
Lite av ett Mekka för surölsälskaren. Här kan du få en rundtur av bryggeriet, men framför allt sätta dig bland faten i bryggeribaren och dricka Cantillon. Priserna är löjligt låga jämfört med många andra ställen och du kan räkna med att hitta ett par lite mer udda Cantillon.

La Poechenellekelder
Rue de Chene 5, Bryssel
Ett mysigt ställe med en uteservering väldigt centralt med Manneken Pis på andra sidan gatan. Mycket turister i omlopp men gillar du att sitta och titta på folk med en god öl i handen fungerar det här stället bra. Fem olika öl på fat men ett ganska snygg flaskutbud.

Brussels Beer Project Brewery
188 Rue Antoine Dansaert, Bryssel
Bryggeripub till ett av Belgiens mer moderna bryggerier. Deras egen öl på fat förstås, antalet varierar en del. Men också gästöl från andra bryggerier. Värt ett besök, framförallt om du vill stifta bekantskap med den lite mer moderna belgiska ölen.

Beer Mania
174-176 Chausée de Wavre
En riktigt bra ölbutik, givetvis med fokus på belgiska flaskor. Under ett besök i Bryssel kommer du att springa in i massor av olika ölbutiker i centrala delarna av stan. Här kommer du att hitta ett lugnare ställe som dessutom har mer än bara de allra vanligaste ölen att erbjuda.

 

KÖPENHAMN

Mikkeller & Friends Stefansgade
Stefansgade 35, Köpenhamn
Den här pärlan ligger ute på Nörrebro, men det går bussar oavbrutet från Rådhusplatsen. 40 kranar, och nästan alltid med riktigt kul öl. Många tap-takeovers och ofta mycket folk. Från baren kan du dessutom gå över Koelschip som serveras lambic i sin bar.

Fermentoren
Halmtorvet 29 c, Köpenhamn
Riktigt coolt ställe som ligger längs Vesterbrogade. 24 öl på fat, ganska trångt men under sommaren är deras stora uteservering öppen. Oftast ett riktigt bra ölutbud och ett riktigt skönt ställe att vara på.

Warpigs
Flasketovet 25, Köpenhamn
Bara några minuters promenad från Fermentoren. En bryggeripub som startades gemensamt av Mikkeller och Three Floyds. 22 kranar och en del flaskor. Ganska spartanskt inrett med bryggeriet längst in i lokalen.Även här finn s en stor uteservering när vädret tillåter.

Det är oftast full fart bakom baren på Warpigs i Köpenhamn.

Taphouse
Häftig bar som ligger bara något kvarter från Rådhusplatsen. 61 olika ölkranar! Väldigt mycket dansk öl, men det finns även öl från andra länder. Hit går inte ens nördarna utan att hitta något nytt varje gång. Värt ett besök, men kan bli ganska trångt på fredags- och lördagskvällar.

Mikkeller Victoriagade
Victoriagade 8 BC
Lite av en klassiker när det gäller ölbarer i Köpenhamn. Ganska litet och ofta väldigt trångt. Men även här finns en uteservering som avlastar. 20 öl på fat, ungefär hälften brukar vara från Mikkeller själva. Flasklistan är imponerande, missa inte den om du hamnar här.

 

PRAG

Zlý časy
Cestmirova 390/5, Prag
Ett klassiskt ölställe i Prag som har två barer. Direkt vid entren hittar du cirka 20 kranar, men går du nedför trapporna kommer du till den mysiga källaren där det finns cirka 30 kranar till. Tjeckisk öl är i fokus och de gillar att servera moderna tjeckisk öl som ofta är välhumlad och har inspiration från USA. Ett måste under Pragresan!

Beer Geek Bar
Vinohradska 988/62, Prag
Modernt ölhak med baren ganska centralt i lokalen. 30 ölkranar och en ganska vettig flasklista. Kranarna har fokus på tjeckisk öl, men det finns också andra alternativ. Inte billigast i Prag men kul om man gillar att prova ny öl

Pivovarský klub
Krizikova 272/17, Prag
Ganska snygg bar med flaskor som en del av inredningen. En bardel på övervåningen och ytterligare sittplatser en trappa ner. Sex kranar men ofta med ett kul utbud av små tjeckiska bryggerier. God tjeckisk mat.

Klášterní pivovar Strahov
Strahovske Nadvori 301, Prag
Om du besöker Prag ska du säkert upp till borgområdet en av dagarna. Då passar det här perfekt som ett stopp. Bryggeripub som ligger nära borgen. God öl och gott käk. Ganska typiskt tjeckisk. En turistfälla men en trevlig sådan.

Pivovar u Bulovky – Richter Pub
Här krävs det lite spårvagn för att komma fram. Men det är det värt. En lite anspråkslös bryggeripub som serveras Prags godaste lager. Dessutom riktigt god tjeckisk husmanskost. Långt från turister och definitivt värt ett besök.

U Bulovky Richter ligger en bit utanför Prags turiststråk, men serverar en riktigt god pilsner.

 

Fotnot, London:

I Bermondsey kan du också hitta fler bryggerier. De här tre ligger inom gångavstånd och kan vara värda ett besök.

Partizan
8 Almond Road, Bermondsey, London

Fourpure
Unit 22 Bermondsey Trading Estate, Rotherhithe Road, Bermondsey, London

Anspach & Hobday
118 Druid Street, Bernmondsey London

Struise Kloeke Blond

Belgisk ljus ale
LÄGG I ÖLKORG
197.40 kr för 6-pack

De Molen Vuur & Vlam

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
173.40 kr för 6-pack

Lindemans Cuvée René

Lambic Gueuze
LÄGG I ÖLKORG
481.20 kr för 12-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.