Vem var Samuel Adams egentligen?

Samuel Adams är ett av ölvärldens mest kända namn. Och faktiskt var han inblandad i ölbranschen innan han blev en nyckelfigur i den amerikanska revolutionen på 1700-talet.

Varumärket Samuel Adams känner nog alla som gillar öl igen. Bakom det står Boston Beer Company som är ett av de största bryggerierna i USA i dag. Samuel Adams Boston Lager och Boston Ale är öl som de flesta druckit och som ofta finns tillgängligt även i Sverige.

Men vem var då Samuel Adams? Ja, mest av allt var han en av huvudpersonerna i den amerikanska revolutionen. Men i yngre år var han faktiskt inblandad i ölbranschen. Det finns olika uppgifter om vad Samuel Adams egentligen gjorde.

Han föddes 1722 i Boston och hade rika föräldrar. Han studerade på Harvard och efter studierna ville hans pappa testa hans företagarkunskaper. Det blev aldrig någon succé, kan vi konstatera. Han ska ha fått 1000 dollar av sin far, en enorm summa pengar på 1700-talet, för att starta företag. Hälften av pengarna lånade han ut till en vän utan att nånsin se de pengarna igen.

Det står klart att Samuel Adams fick ta över hans fars mälteri, och att det inte blev någon större succé. Hans förmåga att driva företag var mycket begränsad och ganska snabbt innebar hans ledning att mälteriet blev bankrutt och gick i konkurs. Det kan också ha varit så att det vid mälteriet fanns ett bryggeri, men där går uppgifterna i historieböckerna isär.

Samuel Adams avbildad på Boston Lager-etiketten 1985.

Kanske har historikern Lauren Clark sammanfattat hans företagarkunskaper bäst:

– Mältning var inte hans grej. Hans grej var att starta en revolution. Trots hans mindre lyckade erfarenheter med att ansvara för ekonomi, var han under en period ansvarig för skatteindrivning i Boston. Även det jobbet skötte han så dåligt att han till slut fick skulder till staten.

Men som tur var gick det att ta sig fram på andra sätt, och Adams samhällsintresse tog honom rätt när han valde att börja jobba politiskt. För det var inom politiken som Samuel Adams nådde framgångar och det är de insatserna som gör honom känd flera hundra år efter sina insatser. Som politiker var han nämligen mycket framgångsrik och han var den som drev på mest i den amerikanska oppositionen mot den brittiska regeringen.

1773 var han en av personerna som såg till att Boston Tea Party ägde rum. Då förstördes en stor last med te som tillhörde Brittiska Ostindiska Kompaniet, och den händelsen sägs ha utlöst den amerikanska revolutionen. 1776 var det kriget över och 13 amerikanska stater röstade för en självständighetsförklaring. Där och då upprättades Amerikas Förenta Stater, mycket tack vare Samuel Adams hårda jobb som politiker och som motståndare till den brittiska regeringen.

Även efter den amerikanska revolutionen var Samuel Adams en viktig person i landets utveckling. Han var vice guvernör i Massachusetts 1789–1793 och därefter guvernör 1794–1797.

Kanske ska USA vara tacksamma för att Samuel Adams var en dålig företagare och mältare. Om han hade varit framgångsrik där kanske han aldrig hade blivit politiker. Och Samuel Adams hade inte varit namnet på ett av USA:s mest sålda öl.

Samuel Adams Boston Lager

Märzen / Wienerstil
LÄGG I ÖLKORG
17.90 kr för 1

Samuel Adams Cream Stout

Söt porter/stout
LÄGG I ÖLKORG
137.40 kr för 6-pack

Samuel Adams Rebel IPA

India pale ale (IPA)
LÄGG I ÖLKORG
143.40 kr för 6-pack
close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.