Våra varumärken

Abita

Abita Brewing Company är det äldsta och största craft beer-bryggeriet i sydöstra USA, grundat 1986 och idag (2017) på  amerikanska topp 20-listan sett till ölvolym enligt Brewers Association. Bryggeriet ligger i det lilla och natursköna samhället Abita Springs i Louisiana, längs Abita River och en halvtimme norr om New Orleans.

Kalifornienfödde kulturantropologen och hembryggaren Jim Patton slog sig samman med vännen Rush Cumming och öppnade USA:s då endast 13:e craft beer-bryggeri. De hade en särskild passion för att hitta de rätta råvarorna och dessutom tillgången till Abita Springs berömda källvatten, vilket blev en del av framgången.

Med numera vida kända öl såsom Abita Amber, Golden, Turbodog, Purple Haze Raspberry Lager, Jockamo IPA, Big Easy IPA och Restoration Pale Ale byggdes en enorm popularitet upp i Louisiana. På 2000-talet hade de även nått ut till större delen av USA.

Än idag oberoende Abita Brewing är även en stor pionjär inom ekologiskt tänkande, alltsedan man 2001 installerade det nya bryggeriet som då var världens klimatsmartaste bryggeri. Abita har under senare VD:n David Blossman, bryggmästare Mark Wilson och de aktieägande anställda fortsatt på det spåret, men även profilerat sig inom välgörenhet och som smakinnovatörer genom cirka 200 olika kommersiella öl under drygt 30 år.

Trots sin höga status i USA har Abita varit mindre känt internationellt. På senare år har man dock börjat öppna sig för mer export.

Achel

Det lilla belgiska bryggeriet Achel är inrymt i 1600-talsklostret De Achelse Kluis i Hamont-Achel vid gränsen till Nederländerna. Klostret, som tillhör trappistorden, började att brygga öl här redan på 1850-talet. I slutet av första världskriget intogs De Achelse Kluis av tyska trupper som bland annat beslagtog all kopparutrustning i bryggeriet för sin krigsindustri. Under många decennier drev man istället enbart lantbruk, men på 1990-talet togs ett initiativ av klostrets munkar tillsammans med kollegorna från Westmalleklostret att åter starta ölbryggning. 1998 bryggdes de första ölen och licensen som det då sjätte trappistbryggeriet ordnades. Ryktet om det nya goda ölet spred sig, som så småningom började att tappas på flaska för försäljning utanför klostret.

Achels produkter är bryggs i likhet med andra trappistöl i gammal, belgisk (kloster)ale-stil. Man gör en ljus och en mörk variant för klostrets gästhus, båda ofiltrerade med 5 % alkoholhalt och serverade direkt ur bryggeriets tankar. De tre flasktappade sorterna heter Blond, Bruin och Extra. De är något kraftigare och mognar en månad på tankar. Sedan tillkommer efterjäsning på flaska.

Achouffe

Brasserie d’Achouffe Ligger i den lilla staden Houffalize i sydöstra Belgien. Det startades 1982 som ett hobbyprojekt av Pierre Gobron och Christian Bauweraerts, vilket gick så bra att Gobron år 1984 bestämde sig för att sluta sitt jobb och istället ägna sig åt bryggeriet på heltid.

Fyra år senare började också hans svåger Bauweraerts i verksamheten som då utvidgades, bland annat med export till Quebec i Kanada. 2006 köptes bryggeriet upp av Duvel Moortgatgruppen. Idag har man över 20 anställda och exporterar till ett flertal länder.

Två öl bryggs året om, La Chouffe och den mörkare Mc Chouffe. Inför vintern bryggs den kända N’Ice Chouffe. Kännetecknande för d’Achouffes öl är att alla flaskor har små tomtar på etiketterna. Det är en lek med stadens namn Achouffe – Chouffe betyder nämligen tomte eller vätte på vallondialekt.

AleSmith

AleSmith Brewing Company ligger i San Diego, Kalifornien, och grundades 1995 av hembryggarna Skip Virgilio och Ted Newcomb. AleSmith är ett mellanstort bryggeri som specialiserat sig på hantverksmässiga ale med stor variation och är djupt rotat i den kaliforniska hembryggarrörelsen.

Man har under sina första två decennier vunnit en lång rad utmärkelser i de stora amerikanska öltävlingarna liksom ett stort erkännande bland entusiaster och kritiker. De har länge tillhört de mest populära bryggerierna på RateBeer.com och utsågs 2006 samt 2013 till "#1 Top Brewer in the World".

Tonvikten i AleSmiths sortiment ligger på brittiskt och belgiskt inspirerade öl, blandat med en amerikansk västkusttradition. Bryggteamet med Head Brewer Ryan Crisp ligger bakom berömdheter som Speedway Stout, IPA, Old Numbskull, Wee Heavy, YuleSmith, Grand Cru, Horny Devil och X Extra Pale Ale.

Braufactum

Anrika bryggeriet Radeberger inledde 2010 en stor satsning på ny ölkultur i Tyskland. Genom nystartade dotterföretaget Internationale Braumanufacturen, baserat i Frankfurt, lanserade man ny importerad och egenproducerad craft beer, med både mångfald och högsta hantverkskvalitet.

Den egna ölserien har namnet BraufactuM, med lyxiga öl skapade av den renommerade bryggmästaren Marc Rauschmann. Bland importölen finns många prestigebrygder från Belgien, USA, England, Skottland och Italien.

BraufactuM vill möta den nya nyfikenheten för internationell hantverksöl i Tyskland. I ett land med över 1200 bryggerier är ölkonsumenterna oftast nöjda med sitt traditionella och lokala lagerölsbryggeri, alternativt de stora landstäckande volymölen. Annan öl är svåråtkomlig, men det vill BraufactuM ändra på genom ett utbud av påkostade brygder i ölstilar som schwarzbier, märzen, rauchweizen, scotch ale, kölsch, weizen IPA, ESB och barleywine.

Mottagandet har varit succéartat i den tyska mat- och dryckespressen både för BraufactuM’s tiotal året runt-öl och limiterade specialbatcher på flaska och fat. Det samma gäller för importölen såsom Boon, Baladin, Firestone & Walker och Harviestoun med flera.

Bronx Brewery

Av de c:a 20-talet bryggerier som finns i New York City (september 2016) var The Bronx Brewery först med att ge sin stadsdel ”sina egna öl” på många decennier. 2010 kläcktes idén av grundarna Chris Gallant (GM), Damian Brown (Head Brewer) och Kirk Voltz (Creative Director), som hade siktet inställt på att renodla öltypen pale ale.

– We’re a small team, with a big mission: to craft the absolute best pale ales on the east coast. That’s why we are manically focused on brewing this one style of beer. No nonsense, no pretense, no silly names – we simply strive to make great beer for people that love great beer, skriver bryggeriet på sin hemsida.

Sommaren 2011 startar produktionen av flaggskeppsölet Bronx Pale Ale, samtidigt som bryggeriet i Port Morris-kvarteren sakta men säkert utökar kapaciteten. 2012-2013 kommer de första säsongsölen, Bronx Rye Pale Ale, Black Pale Ale, Belgian Pale Ale och Summer Pale Ale, och man når nu ut till hela New York City med sin distribution.

2013-2014 byggs mikrobryggeriet ut till större kapacitet inklusive en burktappningslina. Det succéartade Bronx Pale Ale får tillsammans med ytterligare några året runt-öl ett mycket positivt mottagande i nya burkversioner, som senare utökas med ett flertal limiterade specialöl. Efter hittills ett 30-tal högkvalitativa variationsrika öl introduceras The Bronx Brewery 2016 för första gången i Sverige, bland annat med besök av Damian Brown vid Stockholm Beer & Whisky Festival.

 

Captain Lawrence

Scott Vaccaro var hembryggare redan innan han hade laglig ålder för att dricka alkohol. Under tiden han studerade bryggerivetenskap på UC Davis Praktiserade han på Adnams Brewery i Storbritannien. Efter examen arbetade han vid Sierra Nevada och på Colorado Brewery i Danbury, Connecticut.

Captain Lawrence Brewing Company grundades 2006. Det första bryggeriet var i Pleasantville, New York. Redan 2011 behövde bryggeriet mer utrymme, då flyttades bryggeriet till Elmsford, New York. Den nya anläggningen hade större kapacitet och mer lagringsplats. Det finns även ett litet bryggeri för experiment och specialbatcher.

Captain Lawrence’s öl är en härlig blandning av såväl IPA, pale ale och traditionell belgisk stil, men med en amerikansk twist. Barrel ageing och american sours är något som bryggeriet jobbat med sedan start.

De Koninck

De Koninck är ett av Belgiens ledande hantverksbryggerier. Beläget mitt i Antwerpen har det sedan 1833 varit intimt förknippat med staden och är idag det enda kvarvarande lokala bryggeriet där. De Koninck har även nått ett rykte internationellt, inte minst i Sverige under den nya ölboomen. Mest kända ölet är den bärnstensglänsande De Koninck Antwerpen Pale Ale i traditionell belgisk caféstil, med sin speciella karaktär från husets egen öljäst, både törstsläckande och smakrik.

Sedan 2010 är Stadsbrouwerij De Koninck del av Duvel Moortgat-gruppen, vilket även innebar en upprustning av bryggeriet och ett fint samarbete mellan två legendariska familjeägda belgiska bryggerier.

De Molen

Inrymt i en av Nederländernas alla gamla väderkvarnar ligger Brouwerij De Molen, i Bodegraven strax utanför Gouda. Här har bryggmästaren och grundaren Menno Olivier och kollegor skapat världsberömda öl sedan starten 2004.

Om än litet till storleken har De Molen på kort tid fått ett väl spritt rykte om sig för välbryggda och spännande öl med stor variation. Porter och stouts, belgoöl och USA-inspirerad öl i one off-utgåvor utgör en stor del av sortimentet, men även tysk och engelsk stil förekommer, liksom säsongsbrygder och specialöl. Redan 12 år efter starten hade man passerat 600 olika öl, inklusive många kollaborationer.

De Struise

Ett favoritbryggeri bland mängder av inbitna ölentusiaster världen runt. De Struise Brouwers uppstod 2001 ur en vandrarhemsrestaurang i belgiska Oostvleteren, som drevs av hembryggarnaUrbain Coutteau och Philippe Driessens. Tillsammans med lokala vinmakaren Carlo Grootaert började de att skapa småskaliga öl i traditionell stil för den lokala marknaden.

Efter det fina gensvaret bland konsumenter installerade de ett större mikrobryggeri i en nedlagd skola som öppnades 2006. Året därpå uppmärksammades de av danska craft beer-handlaren Ølbutikken, som orsakade en snabb spridning av De Struises öl i andra länder.

Sedan dess har de skapat närmare olika öl i hundratal och hamnat i topp bland belgiska nya mikrobryggerier. Passion för smak, hantverk och ett öltänkande utanför ramarna, ofta med en speciell (satirisk) berättelse kopplad till varje unikt öl, är några av ingredienserna i De Struises framgångsrecept.

Bland de mest framgångsrika ölen finns Struise PannepotStruise Black AlbertStruise Tsjeeses, Struise Aardmonik och Struise Sint-Amatus.

Deus

Deus (Brut des Flandres) är tillsammans med Tripel Karmeliet och Kwak historiska nischöl som idag bryggs av belgiska hantverksbryggeriet Bosteels i Buggenhout, Östflandern.

Deus har blivit känt som ett av världens godaste öl tillverkat med både öl- och champagnemetod. Det här är en tradition som funnits långt tillbaka i tiden, särskilt i gränsområdet mellan Belgien och Frankrike. Först bryggs det ljusa, överjästa ölet på Bosteels, sedan transporteras det till Champagneregionen i Frankrike där det behandlas på liknande sätt som en champagne. Resultat är ett årgångsöl som är eftertraktat i hela världen, inte minst bland ölsamlare.

Under flera epoker har belgiska Flandern haft en sprudlande ölkultur med en mängd familjebryggerier som gör lokalproducerat öl. Brouwerij Bosteels är just ett sådant, och ett som har överlevt den moderna ölindustrins dagar under hela sju generationer. Inrymt i ett vitkalkat före detta släktresidens brygger man idag nischade ölmärken med historiskt värde.

Med start 1791 grundade Evarist Bosteels bryggeriet som på 1900-talet skulle växa genom tillverkningen av Bosteels Pils. På senare år har sjätte och sjunde generationen genom Ivo och son Antoine sysslat med återskapande av urgamla ölsorter och andra hantverksexperiment.

Duchesse de Bourgogne

Brouwerij Verhaeghe grundades 1875 på slottsgården i Vichte, i belgiska Västflandern. Det är ännu idag ett familjeägt och familjedrivet företag. Trots den långa traditionen och vida berömmelsen har bryggeriet bibehållit sin småskalighet genom alla år, för att kunna fortsätta med sina hantverkskrävande brygder.

Verhaeghe är något av en likriktare för oud-Vlaamse, den röda flamländska ölstilen där man lägger stor omsorg på råvaror och den långa jäsningen och mognaden på ekfat. Deras tre mest kända sorter är Duchesse De Bourgogne, Echt Kriekenbier och Vichtenaar. Den första, en röd ale, är jäst på ekfat i 18 månader och blandas med åtta månader gammalt öl innan den buteljeras. Vichtenaar är en traditionell flamländsk röd-brun ale som också mognat på ekfat i minst åtta månader och buteljeras oblandad. Den tredje, Echt Kriekenbier, är en körsbärsale baserat på Vichtenaar genom att tillsätta sura körsbär på sommaren och blanda ett, två och tre år gamla öl innan den buteljeras.

Duvel

Brouwerij Duvel Moortgat är ett flamländskt familjekontrollerat bryggeri som grundades 1871 av Jan-Leonard Moortgat. Dess starka guldskinande ale, Duvel, är företagets mest kända dryck och exporteras till mer än 40 länder. Duvel uttalas [dʏ ːvəl] och är brabantisk, gentsk och antwerpisk dialekt för djävulen, på standardnederländska duivel.

Efter första världskriget döpte man om sitt största öl till Victory Ale, men under 1920-talet myntade en av ölets stora anhängare uttrycket ”nen echten duvel” (”en riktig djävul”), kanske med tanke på den höga alkoholstyrkan (8,5 %) – och ölet döptes sedemera om till Duvel.

På 1950-talet tog den tredje generationen Moortgat över och sedan 1960-talet och framåt har Duvel Moortgat expanderat, investerat och startat samarbete med flera andra bryggerier. Dels har man skapat sina egna ölserier som Maredsous och återupplivade Bel Pils samt Vedett, men även köpt in sig i märken som amerikanska Ommegang, och belgiska Liefmans, Achouffe och De Koninck.

Engelszell

För mer information, besök hemsidan.

Figueroa Mountain

Kalifornienbaserade Figueroa Mountain Brewing Company grundades 2010 av far och son, Jim och Jamie Dietenhofer. Med en passion för craft beer är konceptet att hylla den vackra naturen i Santa Ynez Valley genom lokal öl och handritade motiv på förpackningarna.

Namnet Figueroa Mountain kommer från berget som familjen Dietenhofer ser från sitt hem i Los Olivos, Kalifornien. Bryggeriet slog rot i Buellton, i hjärtat av Santa Barbara Wine Country, med en handfull anställda. Under de första fem åren växte företaget rapidartat till en personal på över 200, med en stark gemenskap manifesterad under #FigFam.

Det finns idag (2017) hela sex Figueroa Mountain tap rooms längs Kaliforniens Central Coast, som har växt fram under åren och som har serverat över 100 olika Fig Mtn Brews. Bredden är stor, fördelad på de allra flesta grundstilar inom europeisk lager, amerikansk och belgisk ale, veteöl, sours och svarta öl. Bland de största säljarna finns Figueroa Mountain Hoppy Poppy IPA, Hurricane Deck DIPA, Davy Brown Ale, Stagecoach Stout, Danish Red Lager och den ofta högt rejtade Lizard’s Mouth IIPA.

Figueroa Mountain har vunnit ett 15-tal medaljer de senaste fem åren vid de stora och tuffaste tävlingarna Great American Beer Festival och World Beer Cup!

Gouden Carolus

Het Anker i belgiska Mechelen eftersträvar alltid en autentisk och unik smakupplevelse. Med traditionella recept som grund i bryggningen, tillsammans med en stor variation av humle och kryddor, får varje öl sin omisskännliga smak och arom. Bryggeriverksamheten startade så långt tillbaka som år 1471. Bryggeriets innergård med kullersten är bevarad från den tiden. Där finns också ett tympanon från 1625 samt tre kopparpannor i bryggrummet från strax efter andra världskriget. Under 1990-talet genomgick bryggeriet en komplett översyn. Charles Leclef, femte generationen i familjen som köpte bryggeriet 1873, restaurerade och moderniserade då bryggeriet.

Het Ankers berömda varumärke Gouden Carolus kom till på 1960-talet, då bryggeriets Keizersbier döptes om. Genom ett fruktsamt samarbete med bryggeriet Lamot lyckades Het Anker med tiden nå ut till hela Belgien och även till utlandet med sina överjästa belgoöl. Efter nystarten på 90-talet utökades serien Gouden Carolus, vid sidan av Cuvée van de Keizer, Lucifer och Maneblusser med flera öl. En stor del av produktionen går på export, totalt till 25 länder runtom i hela världen.

 

Harpoon

Om än mindre bekant på den svenska marknaden är Harpoon Brewery lika känt och etablerat som Samuel Adams i deras gemensamma hemstad Boston. Den oberoende och personalägda craft brewern startade redan 1986, när Dan Kenary, Rich Doyle och George Ligeti gjorde slag i saken av sitt privata ölintresse. Strax därpå tillkom fackkunnige Russ Heissner, examinerad från UC Davis School of Fermentation Sciences.

Inspirerade av ölkulturresor i Europa skapade Russ och kollegorna det första ölet, Harpoon Ale, som började säljas för 30 år sedan (1987). Nästa öl, Harpoon Winter Warmer, blev New Englands första säsongs-craft beer, släppt 1988. 1992 började Harpoon IPA bryggas och är sedan dess bryggeriets största succé. På den tiden hade den nya humledominanta ölstilen från västkusten ännu inte nått östra USA.

Harpoon IPA lade sedan grunden för en jätteframgång och Harpoons växande popularitet både lokalt och i hela USA. År 2000 öppnade man sitt andra bryggeri, i Windsor, Vermont. Idag (2017) ligger Harpoon på topp 20-listan över USA:s största craft beer-bryggerier med närmare 300 öl recenserade på RateBeer.com. Men i stället för att låta sig uppköpas av flera stora intressenter blev Harpoon 2014 helägt av de anställda.

I samma ideella anda driver man även välgörenhetsprojektet Harpoon Helps. Med mottot ”Love Beer. Love Life.” anordnar Harpoon Brewery många kända och återkommande events, men inte minst brygger man ett djupt sortiment av kvalitativa och prisbelönta öl, bland annat med en stor satsning på ekfatslagrat i 100 Barrels Series.

Kaapse

För mer information om Kaapse gå till deras hemsida.

Karl Strauss

Som 2016 års Best Mid-Size Brewery in Nation vid Great American Beer Festival underströk Karl Strauss Brewing sin starka ställning i craft beer-världen, fortfarande efter 27 år. Det stilbildande bryggeriet i San Diego startades 1989 av studenterna och cateringkrögarna Chris Cramer och Mark Rattner, som tillsammans med Chris’ kusin Karl Strauss kunde förverkliga sin dröm.

Karl Strauss var bryggmästare i den traditionella skolan, med examen från det tekniska universitetet München-Weihenstephan och en tidigare karriär hos Pabst Brewing i Milwaukee. Karl stod för ett gediget kunnande och tillsammans utvecklade de nya öl i den spirande mikrobryggarandan.

Först ut var Amber Lager, Golden Ale och Brown Ale, som tog San Diegobor med storm och banade väg för den nya ölvågen i staden. Efterhand bryggdes allt mer experimentella recept. Två år efter starten öppnades ytterligare ett bryggverk och 1996 flyttade de till större lokaler i Pacific Beach, där de är baserade än idag. Karl Strauss fortsätter att växa. 2017 öppnas ett satellitbryggeri och brewpub i Downtown Los Angeles.

Bland många meriter har Karl Strauss utmärkt sig för flera miljö- och kulturgärningar. 2017 utsågs man till San Diego’s Best and Brightest Companies to Work For. Karl Strauss Brewing har inte minst varit plantskola för ett antal kända craft brewers, så som Pizza Port, Goose Island och Ballast Point.

2017 var det även, äntligen, dags för Karl Strauss att introduceras i Sverige, till att börja med go-to-IPA:n Aurora Hoppyalis, en av tio året runt-standards ur bryggeriets imponerande portfölj av ett 80-tal olika utgåvor som tillsammans har utlöst ett regn av medaljer under åren.

Kwak

Kwak är tillsammans med Tripel Karmeliet och Deus Brut des Flandres historiska nischöl som idag bryggs av belgiska hantverksbryggeriet Bosteels i Buggenhout, Östflandern.

År 1791 bryggde för första gången den belgiske bryggmästaren och gästgivaren Pauwel Kwak det berömda öl som än idag bär hans namn. Ölet, och det speciella glas som det än idag serveras i, har sin egen historia. Pauwel Kwak hade gästgiveriet ”de Hoorn” på vägen mellan Mechelen och Gent i östra Flandern. Många av hans gäster var kuskar som passade på att ge sina hästar vatten samtidigt som passagerarna kunde ta ett glas öl. Enligt ett påbud från kejsare Napoleon var det förbjudet för kuskar att dricka ihop med sina passagerare. Kuskarna fick helt sonika stanna utanför med sina hästar. För att ge kuskarna möjligheten att njuta av det goda ölet, utvecklade Pauwel Kwak ett glas som kunde hängas i en klyka på kuskbocken. Glaset och dess säregna form (som för övrigt sades likna en kvinnas kropp) blev snart så populärt även bland hans övriga gäster, att han fick lov att tillverka en ställning för att hålla glaset och så ser det ut än idag.

Med start 1791 grundade Evarist Bosteels bryggeriet som på 1900-talet skulle växa genom tillverkningen av Bosteels Pils. På senare år har sjätte och sjunde generationen genom Ivo och son Antoine sysslat med återskapande av urgamla ölsorter och andra hantverksexperiment.

La Trappe

La Trappe kommer från ett av världens få existerande trappistbryggerier. Några av de övriga är Achel, Westmalle, Rochefort, Chimay, Orval och Westvleteren i Belgien, liksom Stift Engelszell i Österrike. La Trappe har sitt ursprung i Nederländerna och bryggs på klostret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, som ligger vackert beläget i nederländska Tilburg. Här bryggdes det första ölet år 1884.

För att få kallas ett äkta trappistöl finns tre kriterier som måste uppfyllas:

1. Ölen måste komma från ett bryggeri som ligger inuti ett kloster, tillhörande en trappistorden.

2. All vinst måste oavkortat gå till klostrets verksamhet eller till välgörenhet.

3. Munkarna i klostret måste ha full kontroll över ölens tillverkning och utseende.

 

Lagunitas

Kalifornienbryggeriet Lagunitas Brewing Company grundades 1993 av Tony Magee. Namnet kommer från orten där man startade verksamheten, men redan efter något år flyttade bryggeriet till större lokaler i närliggande Petaluma. Lagunitas hör till den tidiga generationen av amerikanska mikrobryggerier och även till de stadigast växande. Sedan flera år har Lagunitas räknats till de 20 största bryggerierna i USA och tros genom utökningen med ett bryggeri i Chicago nå topp tio. Trots storleken för en craft brewer har man alltid behållit sin ölrebelliska framtoning:

”Lagunitas Brewing Company is emerging as a battle-tested brewery capable of making great beer out of goat’s milk, brambles, and asphalt on the surface of the Moon, if need be.” deklarerar man på sin hemsida.

Lagunitas har vunnit många utmärkelser i USA för sina ofta humlearomatiska och robusta ales, så även i Sverige där New Dogtown Pale Ale utsågs till hela Stockholm Beer & Whisky Festivals bästa öl 2011. Storsäljande Lagunitas IPA är känt som den kanske mest stilbildande amerikanska västkust-IPA:n. Bryggd sedan 1995 var den Kaliforniens första öl med ”IPA” både som stil- och produkttitel. Maximus IPA, en ”extended version” av IPA:n, är även den en klassiker. Totalt brygger Lagunitas dett tiotal året runt-öl och lika många säsongsöl samt ett antal specialbatcher varje år.

Liefmans

Brouwerij Liefmans ligger i Oudenaarde i Östflandern och grundades 1679. Bryggeriet har uppnått en mycket hög status i den belgiska ölvärlden. Sedan starten har Liefmans producerat spännande lambiker, gueuze och oud bruin med frukt. Liefmans karakteristiska smaker kommer från jäsningen i öppna kärl, en blandning av lagrat och olagrat öl, samt mognaden på flaska i källarna vid Oudenaarde.

Liefmans tillverkar smaksatt, blandat öl, ursprungligen för att bevara ölet som bryggts vintertid för att avnjutas sommartid Ölet bryggs av ljus, mörk och rostad malt. Efter en veckas jäsning mognar det i två år (ett år för Kriek). Äldre öl balanseras av yngre för att återupplivas, men samtidigt berika ölet med än mer smak. Flaggskeppet för denna blandningsmetod är Liefmans Goudenband.

Liefmans var för övrigt det första bryggeriet som började att slå in flaskorna i papper. Alla flaskor är inslagna för hand.

Lindemans

I Sennedalen, sydväst om Bryssel, ligger Brouwerij Lindemans, ett av Belgiens mest kända bryggerier av lambik-öl. Ölen spontanjäses med de jästsvampar och mikroorganismer som utvecklats naturligt i bryggeriets miljö. Lindemans grundades 1809 och har stannat i familjens ägo under åtta generationer. På gården i Vlezenbeek där verksamheten startade odlade man bland annat vete och råg, som huvudingredienser i Lindemans öl. Ölen bryggdes ursprungligen efter skördesäsongen.

1930 upphörde familjen med odlingen och ägnade sig på heltid att brygga öl. Samtidigt introducerande man Lindemans Kriek (körsbärsöl) och Lindemans Gueuze (lagrad lambik). Idag driver kusinerna Dink och Geert Lindemans bryggeriet. Under åren har man utökat sortimentet med fler typer av spontanjästa öl, främst olika fruktöl. Lindemans Apple är det senaste tillskottet, ett öl som görs av lambik som får jäsa en andra gång med tillsatt äppelmust. Det är lätt filtrerat, men inte pastöriserat och fortsätter att utvecklas på flaska.

Lost Abbey

The Lost Abbey är ett bryggeri i bryggeriet Port Brewing, beläget i San Marcos norr om San Diego, USA. Med rötter i 1990-talets toppskikt av kaliforniska mikrobryggerier tog bryggmästare Tomme Arthur och vänner 2005 över Stone Brewings lokaler och grundade både Port Brewing och The Lost Abbey. Det mystiska namnet kom till då man hade en stark passion för så kallade abbey-öl, men saknade ett eget abbey (kloster).

Det förstnämnda representerar kraftfulla öl i San Diego- och Västkust-stilar medan The Lost Abbey blev namnet på belgieninfluerade öl. Man hade redan nio års erfarenhet av båda ölkategorierna som bryggare hos legendariska Pizza Port Brewing. Det tog bara till 2007 innan det första större genombrottet nåddes då Port Brewing/The Lost Abbey blev utnämnt till Årets småbryggeri vid Great American Beer Festival som följdes upp 2008 med titeln Bästa småbryggeri vid World Beer Cup.

Utvecklingen har sedan fortsatt i en makalös takt och The Lost Abbey-serien går idag att finna i de flesta delstater i USA samt i enstaka andra länder. Året runt-ölen består av sex belgostilar där de mest kända är Judgement Day, Red Barn Ale och Devotion Ale. Bland säsongs- och specialöl finns nästan kultförklarade öl som The Angels Share, Serpents Stout, 10 Commandments och Cuvee de Tomme.

Förutom den renommerade kvalitén hos många spontanjästa ölsorter (jästa med brettanomyces) har The Lost Abbey ett arkiv med över 1000 bourbon-, sherry-, brandy-, och vinfat, som används i ett av USA’s mest spännande program för ekfatslagrade öl.

Malheur

Bakom Malheurs öl står bryggmästaren Manu De Landtsheer, som startade sitt eget bryggeri på 1990-talet i den belgiska staden Buggenhout, norr om Bryssel på väg till Antwerpen mellan Aalst och Mechelen, en bryggerität region. Han startade sitt bryggeri där, men hans förfäder drev bryggeri i samma lokaler redan under 1700-talet. Bryggeriet stängdes mellan de två världskrigen, men väcktes till liv igen 1997. Det mest kända ölet är den ljusa belgiska alen Malheur och varianter av den, inte minst biére bruts. Bryggeriet, som fått en enorm renässans bland ölälskare världen runt, är än idag oberoende och familjeägt.

Maredsous

L’Abbaye de Maredsous är ett benediktinerkloster i Namur i södra Belgien. Klostret grundades 1878 av benediktinermunkar från Bayern. Det har, liksom flera andra kloster i Belgien, givit ett bryggeri rätten att brygga öl med klostrets namn. I gengäld går en del av intäkterna tillbaka till klostrets verksamhet. Duvel-Moortgat-bryggeriet, som också brygger Duvel, fick denna rätt av Maredsous 1963.
 
Dessa klosteröl är oftast lite starkare, överjästa öl. De är opastöriserade och vid buteljeringen tillsätter man lite ojäst vört och jäst så att det fortsätter att efterjäsa långsamt i flaskan. Ölet är alltså naturligt lite grumligt. Bryggeriet lagrar ölet i cirka sex månader innan det släpps på marknaden och det fortsätter att utvecklas i flaskan.
 
Det bryggs tre varianter av Maredsous: Blond, Bruin och Tripel. Alla tre ölen är humlade med Saaz (Žatec) och Goldings aromahumle.

Maui

Maui är namnet på en av Hawaiis öar och även på delstatens mest kända craft brewer. Maui Brewing Company grundades 2005 av den mycket prisbelönta bryggarenGarrett Marrero. Garrett och hans skickliga team satsar hårt på lokal förankring och innovativa öl i cirka 50 olika stilar på roterande basis. Alla öl bryggs på Hawaii med en årlig produktion om 40 000 US barrels (2015). Maui säljs i ytterligare ett 15-tal delstater och i 14 länder.

Mission

Kalifornienbryggeriet Mission Brewerystartades första gången 1913. Bryggeriet, liksom de flesta bryggerier på den tiden, tvingades att stänga under förbudstiden i USA. 2007 återintroducerades märket av den framgångsrike hembryggaren Dan Selis, som så småningom etablerade tillverkningen och en bar i San Diego, i den historiska byggnaden Wonder Bread Building i East Village.

Mission har sedan dess bryggt i kommersiell skala och vunnit över 30 nationella och internationella utmärkelser – som ett av toppbryggerierna i San Diego County, USA:s craft beer-epicentrum.

Det tidigare bageriet är nu ett 1300 kvm stort bryggeri med en årlig kapacitet på 10 000 US barrels, med en pub och tasting room inrymmande 400 platser.

De mest kända ölen, skapade av Selis och Head Brewer John Egan, är Shipwrecked Double IPA, IPA, Dark Seas Imperial Stout, Blonde Ale, Hefeweizen och El Conquistador Session IPA. Dark Seas har (2015) hela 3,85 i betyg på RateBeer.com.

Modern Times

Modern Times Beer är namnet på ett bara två år gammalt ölprojekt i Point Loma, San Diego – med bryggeri, restaurang, butik och kafferosteri. Här bubblar kreativiteten och smakrikedomen i en vacker miljö. Och här produceras många olika öl, ofta i mash up-stil, dvs. blandningar av öltyper och nyskapande smaksättningar. Fokus ligger enligt grundaren Jacob McKean på mångsidiga, aromatiska och drickvänliga sällskapsöl. Lomaland, Blazing World, Black House och Oneida är några exempel som redan gjort sig ett rykte hemma i Kalifornien.

New Belgium

Amerikanska New Belgium Brewing Companyi Fort Collins, Colorado, startades 1991 av hembryggaren Jeff Lebesch och hans fru Kim Jordan. Efter några år av passionerat intresse för ölrecept och speciellt inspirerad av resor i Belgien skapade Lebesch sina första kommersiella öl, New Belgium Abbey och Fat Tire Amber Ale i det nybyggda mikrobryggeriet. De sägs vara de första belgoölen bryggda i USA.

Belgoölprofilen fortsatte och 1996 anställdes bryggmästaren från belgiska Rodenbach, Peter Bouckaert, som hjälpte till att utveckla flera belgiska ölstilar, inte minst spontanjästa öl.

New Belgiums framgång har sedan dess varit massiv. 2011 nådde man en produktionsvolym på 712 800 US barrels och hade 424 anställda, det tredje största craft beer-bryggeriet i USA. Förklaringen till succén ligger kanske framför allt i pionjärsarbetet med belgoölen och dess höga kvalité, en ölgenre som har tagit amerikansk marknaden med storm.

2009 slutade en nöjd Jeff Lebesch på bryggeriet, men hans fru Kim (VD) driver skickligt företaget vidare tillsammans med Peter Bouckaert som bryggerichef. Man brygger ett 10-tal året runt-öl samt ett 20-tal special- och säsongsöl, dock inte enbart belgieninfluerade sådana utan även ett antal lager och ale av både gammalt europeiskt snitt såväl som modernt amerikanskt.

De mest kända ölen från New Belgium är, förutom Fat Tire och Abbey, till exempel 1554 Enlightened Black Ale, Ranger IPA, La Folie, Trippel och lyxölserien Lips of Faith. Antalet medaljer vid World Beer Cup och Great American Beer Festival är nästan oräkneliga. Nu är det hög tid att New Belgium får lite spridning hos den svenska ölpubliken!

För mer info, gå till www.newbelgium.com.

North Coast

North Coast Brewing Company startade 1988 och är en av pionjärerna inom den amerikanska craft beer-rörelsen. Det började med det lokala pubbryggeriet i Fort Bragg, Kalifornien, och har sedan fortsatt till att bli en av USA:s 50 största craft
brewers.

North Coast har under bryggmästare Mark Ruedrichs ledning byggt upp ett starkt rykte för sin kvalitet och har genom åren vunnit över 70 nationella och internationella utmärkelser.

Förutom framgångar som Red Seal Ale, Old Rasputin Russian Imperial Stout,Scrimshaw Pilsner och andra fina brands, har bryggeriet återskapat det legendariska San Francisco-ölet Acme med anor från 1860-talet.

North Coasts berömda öl distribueras idag till 47 amerikanska stater och flera länder i Europa och Stillahavsregionen. I Sverige har Red Seal Ale blivit känt som ett av de tidigaste importerade amerikanska hantverksölen.

Not For Sale Ale

Projektet Not For Sale Ale startades 2014 av Ulf Stenerhag, vd för bioteknikföretaget Thurne Tekniks. Stenerhag ville hitta ett annorlunda sätt att stödja den ideella organisationen Not For Sale, som bedriver ett internationellt erkänt arbete för att förebygga trafficking i särskilt utsatta områden i världen.

– Vi vill bidra med välgörenhet i vardagen och låta ett öl och ett ölföretag få så mycket positiv påverkan som det bara kan, säger Stenerhag. Han vill med Not For Sale Ale hitta ett nytt och inspirerande sätt att låta konsumenterna bli delaktiga i uppropet mot människohandel. Redan första året fick ölet stor uppmärksamhet, bland annat genom svenska kungahuset.

Det första ölet, med samma namn som projektet, är en modern session pale ale bryggd av Charles Cassino hos Monks Café & Brewery i Stockholm. Det andra lanseras 2017 och är Not For Sale Ales första lageröl, bryggt av holländska stjärnbryggeriet De Molen, med Menno Olivier i spetsen.

All vinst av försäljningen investeras i arbetet mot mänsklig trafficking.

Pizza Port

Redan 1987 inledde syskonparet Vince och Gina Marsaglia solskenshistorien med restaurangerna Pizza Port i Solana Beach, i norra utkanten av San Diego. Efter att ha vänt en kämpande pizzeria till en populär restaurang öppnade man senare pubbryggeriet Pizza Port Brewing 1992.
 
Pizza Port var en viktig del i San Diegos levande craft beer-scen på 1990-talet, där man bland annat blev pionjärer inom one-off-trenden, att brygga många små och unika batcher, i stället för att skapa en core range av standardöl. Pizza Port blev också ett av de ledande i hela USA inom craft beer i kraftfull västkuststil.
 
Mellan 1997 och 2013 har verksamheten utökats med fyra nya lokaliteter i San Clemente, Ocean Beach, Carlsbad och Bressi Ranch, där Pizza Port idag har sitt center. Det innebär fyra bryggerianläggningar, ölshop med över 600 craft beers och fem mycket välrenommerade restauranger, varav den i Ocean Beach i spektakulärt vacker miljö och som lätt nås av miljonstaden San Diego.
 
Pizza Port har under åren vunnit ett otal priser vid Great American Beer Festival, dels för många av sina US- eller belgoinriktade öl i framkant och dels som både Small och Large Brewpub of the Year.
 
Man håller även ett flertal fina placeringar på RateBeer.com, bara för att nämna topp 30-placerade Ponto Sessionable India Pale Ale som ett exempel, en session-IPA skapad redan 2002, det vill säga 12–13 år före ölstilen började tas upp av hela craft beer-världen.

Port Brewing

Port Brewing Startades 2006 i San Marcos, Kalifornien, när paret Vince och Gina Marsaglia övertog Stone Brewings tidigare lokaler. Före dess hade Marsaglias redan 1987 startat de berömda restaurangerna och senare pubbryggeriet Pizza Port Brewing 1992.

Pizza Port var en viktig del i San Diegos levande craft beer-scen på 1990-talet, där man bland annat blev pionjärer inom one-off-trenden, att brygga många små och unika batcher, i stället för att skapa en core range av standardöl. Pizza Port blev också ett av de ledande i hela USA inom craft beer i kraftfull västkuststil.

1997 anställdes den skicklige mikrobryggaren Tomme Artur På Pizza Port, som hade en läggning för belgiskinspirerade öl, och gärna i små exklusiva batcher av lagringsbara öl på korkflaskor. Bryggeripubens succé växte sig än större, men lokalerna hade sina begränsningar.

Därför tog verksamheten riktig fart när man 2006 installerade sig i San Marcos och startade upp både Port Brewing och The Lost Abbey i samma bryggeri – de är två grenar av Pizza Ports dittills bryggda ölstilar.

Port Brewing har etablerat sig som ett av Kaliforniens mest prisbelönta och respekterade craft brewers, med en bred portfölj av nästan allt typiskt amerikansk västkust som finns. Tänk på Wipeout IPA, Old Viscosity Strong Ale och Shark Attack Double Red Ale för att ta några av närmare 40 olika öl som tillkommit sedan starten.

Ett par aktuella öl i Sverige 2014 är Santas Little Helper Imperial Stout som vann guld vid Stockholm Beer & Whisky Festival och Hop 15 Double IPA som vann silver vid Great American Beer Festival (där ölet redan plockat hem 4 medaljer tidigare år.

Prairie Artisan Ales

Prairie Artisan Ales började 2012 som ett sidoprojekt hos Krebs Brewing i Krebs, Oklahoma. Idag (2015) är det ett av USA:s mest omtalade brands, tack vare bryggmästare Chase Healeys kunnande och noggranna arbete.

Parallellt med det ökande intresset för stilar som saison, som också är en av Prairies mest bryggda stil, tog Healey ut svängarna med versioner som Funky Galaxy, en Galaxyhumlad svart saison, och Prairie Merica, humlad med den exotiska Nelson Sauvin. De orsakade heta snackisar i beer geek-världen och när Prairie började samarbeta med stora distributören Shelton Brothers i USA fick de snabbt en fanbase i hela landet.

Succén var ett faktum och räckte till att starta en egen bryggerianläggning i Tulsa, Oklahoma, med planer att brygga upp till 3000 US barrels per år.

Fram till 2015 har Prairie åstadkommit ett 60-tal olika batcher, många i farmhouse ale-kategorin, men även många träfatslagrade experimentöl. Ett 10-tal har profilerat bryggeriet mer än andra, såsom Bomb!, Prairie Ale, Prairie Hop, Bible Belt, Birra, Standard ochPirate Bomb!.

Rochefort

Belgiska Rochefort, från Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy i provinsen Namur, har anor från 1200-talet, men blev förstört under den franska revolutionen. Först år 1887 blev klostret återställt och inte förrän 1952 var man igång med ölförsäljning igen. Sedan ett par decennier har Rocheforts trappistöl ofta legat bland de högst rankade belgiska ölen i världen. Bryggeriet glänser av koppar och är en riktig skönhet. Man producerar tre varianter, röd 6, grön 8 och blå 10, baserade på samma råvaror – men i olika proportioner.

Trappistes Rochefort är ett överjäst klosteröl i stilen brune. Det bryggs inom det relativt lilla klostrets väggar, vilket ger munkarna perfekt kontroll över produktionen. Det handtillverkas i några få variationer med endast naturligt källvatten, naturliga råvaror och en egen jäststam, liksom efterjäses på flaska som tillsammans ger Rochefort sin unika smak.

S:t Eriks

S:t Eriks Bryggeri är ett av de mest anrika i Sveriges historia, grundat år 1859 och efter en fantastisk epok nedlagt 1959.

Efter Galatea Beer Spirits & Wine förvärvande lanserades prestigemärket igen år 2010, nu i form av ett mikrobryggeri med den flerfaldiga svenska bryggarmästarinnan Jessica Heidrich som bryggerichef.

Med ett omsorgsfullt ölhantverk har S:t Eriks Bryggeri på kort tid blivit ett av de ledande inom svensk craft beer. Redan 2011 utsågs det till Stockholm Beer & Whisky Festivals bästa bryggeri.

Smaken på ölen har tagit form utifrån Jessica Heidrichs devis kärlek och humle, med många influenser från amerikansk craft beer. Men som europé kombinerar Jessica ofta det amerikanska med brittisk eller svensk öltradition utifrån S:t Eriks egen historia.

S:t Eriks fasta sortiment finns alla hos Systembolaget, varav S:t Eriks IPA har blivit bryggeriets flaggskepp. Därtill bryggs närmare tio säsongs- och specialöl varje år. Bland året runt-ölen ingår även den omtalade serien av kollaborationsöl med Mathias Dahlgren, den mest prisbelönta svenska kocken på 2000-talet.

S:t Eriks skriver ny ölhistoria – var med och njut av den.

Samuel Adams

Boston Beer Company är USA:s ledande bryggeri inom craft beer och deras öl Samuel Adams har funnits på den svenska marknaden ända sedan 1992. Det är också det största amerikanska oberoende bryggeriet, fortfarande ägt av grundaren Jim Koch. Samuel Adams bryggdes ifrån början ofta i tysk tradition, så som även Jim Kochs tidigare familjegenerationer hade gjort, och enbart med naturliga råvaror. Som självägt hantverksbryggeri har Boston Beers bryggmästare frihet att skapa god och smakrik öl – utan att behöva kompromissa.

Boston Beer Company grundades 1984 av Jim Koch och går än idag i fronten för den amerikanska mikrobryggerirevolutionen. Efter fem generationer bryggmästare i släkten hade Kochs far på femtiotalet tvingats att sluta som bryggare när många bryggerier i USA under denna tid köptes upp och lades ner, på samma sätt som för övrigt även skedde i Sverige.

Tack vare en obändig passion för öl tog dock Jim Koch upp sina förfäders tradition igen. Han blev övertygad om att åter kunna hitta en nisch för amerikanskt kvalitetsöl. Med ett familjerecept från 1800-talet bryggde Koch den första brygden hemma i sitt kök av vad som skulle bli Samuel Adams Boston Lager.

Alla öl från Boston Beer har sedan fått det symboliska namnet Samuel Adams, efter den stora frihetshjälten bakom The Boston Teaparty och frigörelsen från England på 1700-talet. Dessutom är Adams en lokal stolthet och hade liksom Koch en far som var bryggmästare.

Boston Lager var med och drev på den nya, snabba craft beer-utvecklingen i USA. Efter lanseringen tog det bara sex veckor innan ölet valdes till ”The Best Beer in America” på Great American Beer Festival.

De följande decennierna är en lång framgångssaga som bygger på bevarandet och utvecklandet av kvalitet och oberoende. Idag producerar Boston Beer en stor variation öl med närmare 30 Samuel Adams ale- och lagertyper. Man har 700 anställda vid bryggerierna i Boston, Cincinatti och Pennsylvania och producerar omkring en miljon fat om året.

Jim Koch åker själv varje år till Hallertauområdet i Bayern där den äldsta humleodlingen i världen finns. Här handplockas humlen och Jim kontrollerar att den håller den klass som Samuel Adams öl kräver. Man använder sig i stort sett bara av tysk ädelhumle och engelsk humle, liksom oftast av tyska och engelska maltblandningar.

Många är de fina utmärkelser som Samuel Adams fått för sina komplexa och eleganta smaker, både i Sverige och internationellt. Att dricka Samuel Adams är inte bara en smakupplevelse, utan även en skola i både klassisk, hantverksmässig stilriktighet och amerikansk ölrevolution.

 

Schlenkerla

Heller-Bräu, som till stora delar ligger inne i berget i gamla källarvalv, mältar själva sitt korn för att få exakt den smak man vill ha. Schlenkerla är namnet på ölet och på det värdshus (byggt 1678) där det ursprungligen brygg des och än idag serveras direkt från träfat. Namnet Schlenkerla kommer av ett gammaltyskt uttryck, schlenkern, om någon som tar snedsteg. En av de tidiga bryggarna gick på ett speciellt sätt till följd av en olycka (eller för mycket Rauchbier…) och gästerna började kalla honom Schlenkerla. Ganska snart fick både värdshuset och ölet också bära detta namn och det hänger med än idag, flera hundra år senare. Vi rekommenderar varmt ett besök i Bamberg och på Schlenkerla.

Sigtuna

Sigtuna Brygghus grundades 2005 av Peter Forss, David Meadows och Håkan Lundgren, tre erfarna hembryggare och ölfrämjare som var med och startade den svenska mikrobryggarrörelsen redan på 1980-talet. De installerade ett småskaligt bryggverk i Arlandastad där bryggeriet håller till sedan dess.

Under de första åren bryggdes små batcher för den lokala marknaden. Sigtuna Brygghus’ profil var bland annat att ge nytt liv åt bortglömda ölstilar med stora smaker. Med nya tillskott i bryggarteamet hämtades allt mer inspiration från den amerikanska craft beer-revolutionen, vilket varit utmärkande sedan 2009.

Genom samarbete med S:t Eriks Bryggeri och den nya ägaren Galatea har bryggeriet sedan 2011 fått resurser att byggas ut till ett modernt, innovativt och ledande mikrobryggeri i Sverige. Slutmålet är en utbyggnad med grön växling till en årlig kapacitet om 5 miljoner liter inom de närmaste åren.

Idag har Sigtuna Brygghus ett team av 12 anställda med bryggmästare Marten Schmidt vid mäskrodret. Man producerar en handfull prisvinnande året runt- och säsongsöl för Systembolaget och krog. Dessutom pågår löpande specialprojekt och samarbeten, de senaste i raden med Shepherd Neame, Lagunitas, Evil Twin och legendariska kocken Mathias Dahlgren.

Small Town Brewery

Amerikanska Small Town Brewery i Wauconda, Illinois, grundades 2010 av tidigare hembryggaren Tim Kovac. Kovacs vision är att med Small Town hedra sin familjs långa bryggartradition genom historiska specialbrygder, däribland den nostalgiska serien Not Your Father’s.

Tim har utvecklat kategorin botanical craft beers med rötter i medeltiden. Med gamla metoder som använder örter och kryddor i stället för humle återskapas klassiska amerikanska stilar så som root beer, ginger ale och cream ale.

Small Town profilerar sig som det lokala, familjära bryggeriet med opretentiösa brygder för kvarterspuben, grillkvällen eller bara för enkla stunder med dina närmaste vänner.

Konceptet har slagit väl ut och det lokala temat har nu i distributionssamarbete med stora Pabst Brewing nått ut till stora delar av USA och även internationellt.

Speakeasy

San Francisco-bryggeriet Speakeasy Ales & Lagers startades 1997 av Forest Gray och Steve Bruce. De första ölen som fick gensvar på de lokala pubarna varProhibition Ale och Big Daddy IPA. Till en början bryggdes nästan enbart fatöl, men bryggeriet stack ut med sina smakrika produkter och sin stöddiga design på temat 1920-tal och förbudstiden, som hade slagit hårt mot amerikansk ölkultur under flera decennier.

Idag (2016) är Speakeasy Big Daddy den bäst säljande IPA:n i San Francisco och Speakeasy har växt till en bryggkapacitet på 90 000 US Barrels per år,med c:a 40 anställda.

Ett brett sortiment av alltifrån session ales till ekfatslagrade rariteter distribueras till ett 15-tal stater samt även internationellt. Bland fler berömdheter finns Double Daddy IPA, Old Godfather Barley Wine, Untouchable Pale Ale, Payback Porter och Butchertown Black Ale.

2015 lanserades The Session 47 Series, som innehåller Speakeasys första burköl, hittills en stor succé på hemmaplan. Därutöver finns även sortimenten The Usual Suspects och fyra olika special-ölserier av små batcher.

Sweetwater

Amerikanska Sweetwater Brewing Company har sitt säte i Atlanta, Georgia, där det grundades 1997. Det var de två collegekamraterna från Colorado, Freddy Bensch och Kevin McNerny, som i ungdomen drömde om att skapa egna öl influerade av den gryende craft beer-boomen.

Freddy flyttade till Kalifornien för att studera vid American Brewers Guild, medan Kevin tog jobb vid olika bryggerier i Colorado och Kalifornien, inklusive Rockies, Avery och Mammoth Brewing. De sökte sig senare till Atlanta för att göra slag i sin gamla dröm och för att samtidigt sprida kunskapen om västkust-craft beer i östra södern.

Som passionerade kanotturister kom namnet till efter några kajakturer på Sweetwater Creek, men även mottot ”Don’t Float the Mainstream”. Naturområdet Sweetwater Creek State Park ligger för övrigt bara någon mil från bryggeriet.

Den 20/4 1997 tappades det första ölet, 420 Extra Pale Ale, som nu firat 20-årsjubileum som Sweetwaters flaggskepp. Redan efter fem år blev Sweetwater utsedda till årets småskaliga bryggeri vid Great American Beer Festival, det första bryggeriet öster om Mississippi att vinna titeln.

2005 instiftades den numera välkända, årliga institutionen Sweetwater 420 Fest i centrala Atlanta. En öl-, musik- och konstfest i tre dagar med många både stora och lokala artister.

Lagom till 15-årsjubileet expanderade Sweetwater sina utrymmen kraftigt, så att de kunde bli oberoende i hela produktionskedjan, och tre år senare hade de klättrat upp på Brewer’s Associations topp 15-lista i säljvolym. 2016 byggde de dessutom ”Woodlands”, tempererade lagerlokaler för bland annat ekfatslagring av öl.

Vid sidan av 420 EPA hör Sweetwater IPA, Happy Ending Imperial Stout, Festive Ale och Exodus Porter till de mest legendariska, men även de limiterade och prisvinnande serierna Dank Tank och Hop Hash. Senast i oktober 2017 vann Triple Tail medalj i klassen American-Style Pale Ale vid GABF, och samma månad var det äntligen dags för fler svenskar att bekanta sig med Sweetwater genom en handfull lanseringar på Systembolaget och i barer.

Terrapin

Terrapin Beer Company föddes när bryggarna John Cochran och Brian “Spike” Buckowski jobbade tillsammans på ett mikrobryggeri i Atlanta, Georgia. När de sneglade på vad andra bryggerier i sydöstra USA tillverkade kände de att de ville bidra till craft beer-marknaden. I stället för att bara brygga ytterligare en pale ale, brown ale eller stout, ställde Spike och John in siktet på nya och experimentella ölsorter.

Terrapin introducerade sitt första öl, Rye Pale Ale, i april 2002. Bara ett halvår senare vann den guldmedalj vid Great American Beer Festival. Ölet bryggdes i det nyöppnade Terrapin Beer Company i Athens, Georgia, en stad vars kultur- och musikliv Terrapin också försöker uttrycka i sina öl.

Utvecklingen har sedan dess gått spikrakt uppåt. Idag (2015) består företaget av 3800 kvm anläggningar, 100-barrel bryggverkskapacitet, en nyinstallerad tapplina för burköl och gott om utrymme för experiment- och småbrygder.

Standardsortimentet innehåller Terrapin Rye, Golden Ale, Hopsecutioner, Liquid Bliss,RecreationAle och HI-5. Terrapin brygger också en mycket brett urval av säsongs- och specialöl och samlat flera utmärkelser både i USA och internationellt.

The Bruery

För info, gå till www.thebruery.com.

Thornbridge

Thornbridge Brewery, inrymt i herrgården Thornbridge Hall, Derbyshire, startades 2005 av Jim Harrison. Till en början bryggde man traditionella real ale-recept men med en modern touch och ett brett spektrum av humle- och maltblandningar.

Thornbridge grundar sitt koncept på ett extremt ambitiöst hantverk med ledorden innovation, passion och kunskap – i Thornbridges fall inga floskler. Man satsar både på experiment med traditionell infusionsmäskning och fatlagring, liksom med modernare teknik för real ale, såväl som keggad och flasktappad ale. Alla öl är ofiltrerade och opastöriserade.

Efter att ha vunnit utmärkelser redan första året har bryggeriet idag fått över 200 nationella och internationella priser samt hunnit utöka produktionen till två bryggerier, även ett i Bakewell. En anledning till framgången är den berömda känslan av balans och nyans i smakerna hos Thornbriges samtliga öl.

Timmermans

Timmermans är en familjetradition som har förevigats i mer än 300 år. Bryggeriverksamheten startades år 1702 med tillverkningen av Gueuze Lambic i Itterbeek, endast några kilometer från centrala Bryssel. På den tiden var bryggeriet känt under namnet Brasserie de la Taupe.

Idag, och sedan 1993, är Timmermans del av Anthony Martins Finest Beer Selection. Man har bibehållit det äkta och unika hantverket från generationer av spontanjäst bryggning med jästsvampar och andra mikroorganismer som finns i bryggeriets luft. Men dessutom drar man nytta av Martins berömda och unika kompetens.

 

Trinity

Här kommer snart en fin text... Kolla här så länge: Till trinitybrew.com

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet bryggs av Brouwerij Bosteels som också brygger Kwak och Deus Brut des Flandres. De har specialiserat sig på annorlunda belgiska Bières Artisanales, lantöl. Tripel Karmeliet har sitt ursprung i ett klosteröl från 1600-talet. Ett recept funnet i ett karmelitkloster i Dendermonde från år 1679 berättar om en blandning av tre sorters malt. Efter omsorgsfullt experimenterande har man på Bosteels kommit fram till en blandning av havre, vete och korn, där alla tre sädesslagen används både omältade och som malt. Man kan alltså påstå att Tripel Karmeliet är ett sexkornsöl. Namnet Tripel syftar dock på att tre sädesslag har använts, samtidigt som det också betecknar ett starkt öl som efterjäser i flaskan.

Under flera epoker har belgiska Flandern haft en sprudlande ölkultur med en mängd familjebryggerier som gör lokalproducerat öl. Brouwerij Bosteels är just ett sådant, och ett som har överlevt den moderna ölindustrins dagar under hela sju generationer. Inrymt i ett vitkalkat före detta släktresidens brygger man idag nischade ölmärken med historiskt värde. Med start 1791 grundade Evarist Bosteels bryggeriet som på 1900-talet skulle växa genom tillverkningen av Bosteels Pils. På senare år har sjätte och sjunde generationen genom Ivo och son Antoine sysslat med återskapande av urgamla ölsorter och andra hantverksexperiment.

Vedett

Duvel Moortgats kultstämplade öl Vedetts historia går tillbaka till 1945. Det vann redan från början stor popularitet bland insiders i Antwerpen- och Brysselregionen och är idag ett oldtimer-öl med alternativkänsla. Vedett kombinerar retro, modernt och design med en avspänd och lekfull attityd. Till exempel kan man själv få sitt porträtt på etiketten genom att skicka in foto via www.vedett.be, vilket har blivit en riktig publiksuccé.

Vedett startades ursprungligen under den växande exportöltrenden i Belgien, men från 1965 kom det stora genombrottet på hemmaplan. På senare år har Vedett upplevt en revival och detta mest excentriska öl i Duvel Moortgats portfölj har spritt sig till alltfler trendkänsliga lokaler både i Belgien och internationellt. Sedan 2011 genom Galateas försorg även runtom i Sverige.

Weihenstephaner

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, grundat år 1040, ligger i Freising strax norr om München och är världens äldsta aktiva bryggeri.

Från början var det ett klosterbryggeri, men år 1803 stängde bayerska staten klostret och tog över bryggeriverksamheten.

År 1895 grundades den första bryggarhögskolan på Weihenstephan, och den anses fortfarande vara bland världens förnämsta. Idag är bryggeriet en modern mönsteranläggning vars produkter är stolta bärare av Bayerns uråldriga bryggartraditioner.

Weihenstephaner Hefeweissbier är bryggeriets stolthet och ett av Tysklands mest välkända veteöl. I Bayern föredrar de flesta sitt veteöl ofiltrerat, vilket ger en fyllig fräschör. Ölet skall serveras i speciella, vasformade glas och hällas försiktigt längs kanten. Mot slutet rätas glaset upp för att bilda en skumkrona, och allra sist skall jästen i så att den finfördelas i glaset. Under de senaste 30 åren har intresset för denna öltyp ökat explosionsartat.

Westmalle

Westmalle är ett av de äkta licenserade trappistbryggerierna i världen. Deras Dubbel och Tripel trappistöl bryggs vid klostret i byn Westmalle, utanför Antwerpen. Klostret grundades 1794 och munkarna har en obruten tradition av ölbryggning sedan tidigt 1800-tal. Det gör bryggeriet till ett av de mest traditionsrika bland trappister.

Westmalle Dubbel, som finns på både flaska och fat, bryggdes första gången år 1834, medan Westmalle Tripel introducerades 1934. Den finns endast på flaska. Båda sorterna betraktas av många ölexperter som riktmärken för sina öltyper.

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.