Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Captain Lawrence har bryggt björköl med Sigtuna

Norr om New York City och norr om Stockholm huserar Captain Lawrence Brewing respektive Sigtuna Brygghus.

I sommar möttes deras vägar för första gången för en sambrygd. De två bryggerierna har en lika lång historia och stark ställning i craft beer-världen på varsin sida om Atlanten och efter Captain Lawrences introduktion i år på den svenska marknaden väcktes intresset att brygga med svenskar. Temat blev New England, nya världen-humle och skandinavisk björk.

Det uppstod inte bara ölkonst utan även ett konstverk dedikerat till projektet, som vackert pryder burkarna. Den svensk-amerikanska konstnärsduon Anna Harström och Neil Bhat har tillsammans skapat ett verk i akryl och oljepastell med sina personliga tolkningar av smakpaletten och av New York vs. svensk natur.

I Captain Lawrence & Sigtuna Hops n’ Sap kombineras den nya IPA-stilen från New England med en infusion av svensk björk. Captain Lawrences grundare Scott Vaccarooch Sigtunas head brewer Karl Kusa höll i pinalerna när man skapade sin egen version av både mjuk och humlestinn NEIPA med den annorlunda tillsatsen av koncentrerad björksav.

– Några amerikanska humlesorter har faktiskt inslag av björk tillsammans med citrus, tropiska toner och tallbarr, men att använda äkta sav tillför fler toner som man inte kan få fram på annat sätt. Att det blev en NEIPA var vårt naturliga val för att kunna experimentera med ett öl laddat med smak och visa upp den senaste trenden inom amerikansk craft beer, berättar Scott Vaccaro till CraftBeer.se. Men vi tar det från början. Captain Lawrence debuterade i Sverige i vintras och hade dessutom vunnit en fast lansering på Systembolaget till våren. På Nöjesguidens ölmässa i Stockholm lärde de känna Sigtuna Brygghus, som senare åkte över till New York och blev så förtjusta att de initierade en kollaboration. Även om Captain Lawrence har ett stort rykte om sig för sina sour ales var det iporna som fascinerade Karl Kusa.

– Vi har bryggt NEIPA:s i ett par år nu, berättar Scott. Stilen är uppenbarligen något nytt och en bred variation av smaker och uttryck har lanserats av olika bryggerier. I denna version slog vi oss ihop med Sigtuna och testade olika idéer tills björksaven dök upp som den ”hemliga” ingrediensen.

Det var i våras, när en i Sigtunas bryggarteam höll på att tappa björksav i skogen mitt under planerna för det svensk-amerikanska ölet, som idén kläcktes. För att få ut mer smak är den hårt nerkokad och koncentrerad till sirapsliknande konsistens, innan den skickades till New York.

Ungefär samtidigt satt konstnärerna och ölkonnässörerna Anna Harström och Neil Bhat i en ölbar i New York, och fick av en händelse sällskap av Keith Fekete och Qurban Walia från Captain Lawrence. Anna, även med ett förflutet som bartender på Monks American Beer Bar i Stockholm där hon lärt känna Neil, började prata både öl och konst med bryggarna.

– Keith tittade på våra onlineportföljer och sa glatt ”riktigt coolt!” och försvann i tankarna. ”Jag sms:ar er i morgon, jag har en idé”, sa han. Det var så samarbetet med öletiketten började, berättar Neil Bhat.

– När samarbetet satte igång var det vår och pollensäsongen var i full kraft. Fokus på ögat kopplar till björken i själva ölen. Tanken är att pollentemat knyter ihop skyskraporna i New York med skogen i Sigtuna, berättar Anna Harström.”

Mycket hände parallellt i våras. Captain Lawrence släppte två tillfälliga lanseringar av exklusiva, ekfatsmogande American Sours, varav Cuvée de Castleton en gång legat i topp i sin klass på RateBeer. Hittills okända i Sverige släpptes även session-ölet Effortless Grapefruit IPA i Systembolagets fasta sortiment och succén har blivit ett faktum över hela Sverige.

– Vi hade tidigare inga relationer till Sverige och chansade med ett öl vi trodde på och som vi visste hade möjligheten att dra uppmärksamhet till sig, säger Scott. Och så långt har den blivit en enorm framgång ur vår synpunkt.

Nu är det fjärde ölet på Systembolaget på gång signerat Scott Vaccaro, och denna gång tillsammans med Karl Kusa. Captain Lawrence & Sigtuna Hops n’ Sap New England IPA har premiär den 17 augusti i små partier. Förpackningen är den alltmer populära US pint-burken, som dessutom bibehåller alla aromer från torrhumling och sav helt excellent.

– Projektet har varit väldigt kul och nu ser jag fram emot att komma till Sverige för en brygd med Karl, hintar Scott Vaccaro om framtiden.

Detsamma tycker garanterat många nyblivna Captain Lawrence-fans i Sverige.

KURIOSA

Captain Lawrence Brewing Company grundades av hembryggaren Scott Vaccaro 2005, som öppnade det första bryggeriet i Pleasantville, New York. 2011 flyttades verksamheten till större lokaler i Elmsford, New York. Namnet kommer från gatan i samma county där Vaccaro växte upp. Samuel Lawrence är i sin tur en officershjälte från den amerikanska revolutionen.

Captain Lawrence Brewing är det fjärde mer kända bryggeriet från New York som har fått en svensk publik. En av bryggeriets specialiteter är sour ales som har bryggts i större skala under många år. Ekfatslagring och blending av spontanjästa öl har satt Captain Lawrence på den stora craft beer-kartan.

Konstnärerna Anna Harström och Neil Bhat lever och verkar i Stockholm och New York. Anna Harströms konst undersöker känslor och gränserna mellan dem. Det gestaltas genom människor och andra varelser i måleri och skulptur, med ett visuellt uttryck som gränsar på surrealism. Neil Bhats konst är en visuell dagbok, som utforskar teman om sexualitet och identitet. Han inspireras av modernismens konstnärer från sena 1800talet och början på 1900 talet.

MER INFO

www.captainlawrencebrewing.com

www.sigtunabrygghus.se

@aharstrom

@neilbhat

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!