Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Humliga och sura nyheter från Captain Lawrence

Nu är det äntligen dags för fler nya öl från Captain Lawrence på den svenska marknaden – två av dem enbart under GBG Beer Week i april.

Captain Lawrence

Det hyllade bryggeriet Captain Lawrence Brewing Company från Elmsford, NY, introducerades i Sverige för drygt ett år sedan med den fatlagrade surölen Barrel Select Gold och lättsamma, fruktiga Effortless Grapefruit IPA. I höstas lanserades även Dry But Swede, en brut IPA i samarbete med Sigtuna Brygghus, och nu är det äntligen dags för fler nya öl från Captain Lawrence på den svenska marknaden – två av dem enbart under GBG Beer Week i april.

POWDER DREAMS

Nyhetssläpp i Systembolagets tillfälliga sortiment och redan topp 3 på Untapped!

Ingen kan väl ha undgått en av ölvärldens största trender de senaste åren, nämligen New England IPA eller kort och gott NEIPA. Till skillnad från den tidigare dominerande varianten av IPA – med ursprung från den amerikanska västkusten och fokus på beska – så är östkustens svar en grumlig brygd med len, fyllig munkänsla och en explosion av tropisk frukt utan egentlig bitterhet. En av hemligheterna bakom succén stavas torrhumling, och i Powder Dreams har Captain Lawrence använt sig av humlesorterna Simcoe och Ella i kombination med ett Mosaic lupulinpulver. Doften är frisk med toner av nybakat ljust bröd, ananas och citrus, vilka även återkommer i smaken även om den är något fruktigare med inslag av övermogen mango samt en lätt sötma och brödighet. Denna typ av öl passar till det mesta, så prova gärna tillsammans med fisk och skaldjur eller en komplex indisk gryta.

Beställ Powder Dreams från systembolaget >

Orbital Tilt

För att lyfta fram enskilda humlesorter i rampljuset har man på bryggeriet tagit fram en säsongsbetonad serie med torrhumlad, ofiltrerad IPA. Varje batch av Orbital Tilt är bryggd med noggrant utvald humle, just i detta fall Mosaic, samt pilsner- och havremalt för en mjuk munkänsla. Resultatet är ett grumligt, gyllene öl med inbjudande doft som domineras av tropisk frukt och citrusskal med inslag av bröd och en lätt örtighet. Smaken är rund och fyllig med mycket tropisk frukt, en touch av maltig sötma och örter samt en återhållsam, avslutande skalbeska. Kort och gott ett öl att njuta av i gott sällskap, gärna tillsammans med exempelvis rökta och grillade rätter samt lagrad hårdost.

Beställ Orbital Tilt från systembolaget >

Unikt tillfälle att prova omtalade suröl

Captain Lawrence har sedan starten 2006 lagt mycket kärlek och fokus på sina sura och fatlagrade öl, och på En Öl & Whiskymässa i Göteborg den 12-13 april får även svenska ölentusiaster ta del av Hylo och Frutteto – två varianter av sur golden ale som fått ligga på ekfat tillsammans med drakfrukt respektive jordgubbar och vindruvor.

Hylo har en vackert ljusröd färg och ger ifrån sig fruktiga och syrliga aromer av päron och äpple med toner av ekfat och en viss stallighet. Den är lätt kolsyrad, har frisk syrlighet och fruktighet med inslag av kiwi och päron samt en väl avvägd ton av sträv ek i kombination med en touch av funk innan det syrliga avslutet.

Eftersom den är framställd på samma sätt delar Frutteto många egenskaper med Hylo. Dock är den något mer intensiv – tack vare jordgubbarna – både när det gäller den röda färgen och fruktigheten. Dessutom tillför druvorna en vinös karaktär till ölet som gör att det upplevs aningen mer komplext. Både Hylo och Frutteto passar utmärkt som aptitretare inför en middag, men också minst lika bra till en syrlig tomatbaserad gryta, en bit getost eller varför inte lite choklad med hög kakaohalt.

 

 

Skriven av Magnus Sundström

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!