Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Intervju med Piotr Sosin:

Storyn om Trzech Kumpli och Polens växande craft beer-scen

Polen, Europas tredje och världens nionde största ölland sett till produktion, och med en ölhistoria som sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden. Trots detta så har landet ett ganska dåligt rykte vad gäller öl och förknippas nog för de flesta mest med billig lager och en och annan porter.

Som på många andra ställen i världen tog även de multinationella öljättarna över och åt sakta men säkert upp merparten av marknadsandelarna för att lämna ett dystert landskap bakom sig. Men förhoppningsvis är allt detta på väg att vända då Polen sedan ungefär sju år tillbaka åtnjuter en kraftig craft beer-revolution med flera nya bryggerier som startas varje år. CraftBeer.se kan nu stolt presentera ett av de ledande namnen på den polska hantverksölscenen, Trzech Kumpli.

CraftBeer.se träffade Piotr Sosin under Stockholm Beer & Whisky Festival 2018. Han är grundare och huvudbryggare för Trzech Kumpli, som startade sin resa inom hembryggning tillsammans med två vänner runt 2011 i hemstaden Tarnów öster om Krakow i södra Polen.

– Vi började brygga öl hemma hos mig och ställde till en riktig oreda i köket. Efter några år kände jag att det var dags att ta det ett steg längre. Jag tog kontakt med ett bryggeri för att kontraktsbrygga vår öl, berättar Piotr.

”Som att få ett helt bryggeri gratis”

Bara en av de två vännerna, Tymek, följde med Piotr när hembryggarna blev bryggeriet Trzech Kumpli. Det betyder “tre kompisar”, men namnet fick stå kvar. Den tredje kompisen är på sätt och vis fortfarande med i form av deras logotyp som visar tre människor vid ett bord med var sin öl sett ovanifrån. Bryggeriet har sedan dess växt till ett familjeföretag då även Piotrs fru jobbar med marknadsföringen och personalfrågor. Piotr Sosin:

– Idén var först att vi skulle vara så kallade “flying beermakers” (browar lotny) och kontraktsbrygga våra öl på olika bryggerier med våra egna recept, råvaror och manskraft. Och så höll vi på ett tag. Men så en dag blev jag kontaktad av ägarna till ett litet bryggeri i Żywiec, sydväst om Krakow. De gillade våra öl och ville att vi skulle flytta hela vår produktion dit. Det var nästan som att få ett helt bryggeri utan att behöva betala för det.

Bryggeriet i Żywiec har idag en kapacitet på 9 000 hektoliter per år och ska utöka med ytterligare 4 500 hl efter årsskiftet. Piotr har dock siktet satt längre fram än så.

– Vi är väldigt nöjda med var vi är idag. Men planen är bygga ett helt eget bryggeri i min hemstad, berättar Piotr. Jag vill bygga ett modernt bryggeri med bryggpub och restaurang. Bryggeriet ska bli en plats för utbildning med bryggeribesök och praktikplatser, och med möjligheten att jobba mot hela ölbranschen för att sprida hantverksölet så mycket som möjligt. Det nuvarande bryggeriet får dock fortsätta som det är då det går så bra.

”Man bryggde ju faktiskt med malt”

Piotrs filosofi när det kommer till öl är drickbarhet, balans och bredd. Bryggeriet har en repertoar som innehåller klassiska stilar som tjeckisk pilsner, tysk hefeweizen och även den urgamla polska stilen grätzer (grodziskie) samt modernare stilar som india pale ale, imperial stout och New England IPA. Ölen är rena och balanserade och produceras med stor respekt för både råvaror och hantverk. Piotr utvecklar:

– Jag vill ha en bred repertoar på ölstilarna. De finaste komplimangerna vi kan få för våra öl är när äldre generationer tycker att de påminner om öl dom drack i sin ungdom. Det är ju för att på den tiden, innan storföretagen köpte upp marknaden, så bryggde man ju faktiskt med malt!

”Kunderna gillar oss och kommer alltid tillbaka för mer”

Respekten för det traditionella till trots så märks Piotrs förkärlek för amerikansk humle. Bryggeriets flaggskepp Pan IPAni är en IPA i amerikansk västkuststil, fast med en mjuk malt baserad på vete, som har toppats med humlesorterna Perle, Amarillo, Citra och Mosaic. Smaken har en fräsch, tropisk fruktighet och följsam beska.

Även Misty (New England IPA) och Piece Of Cake (Session IPA) är väl utförda, moderna IPA-stilar som får väldigt fina omdömen både i hemlandet och utomlands.

– Det går väldigt bra just nu och ölen säljer i stort sig själv utan någon vidare överdriven marknadsföring. Vi exporterar även smärre mängder till länder som Italien, England, Tyskland, Tjeckien, Litauen, Slovakien och nu även Sverige. Vi är väldigt stolta över att kunderna
gillar oss och alltid kommer tillbaka för mer. Vi skulle säkert kunna exportera mer, men vi vill koncentrera oss på hemmamarknaden först och främst, berättar en nöjd Sosin.

”Polen skulle kunna husera tusen hantverksbryggerier”

Och visst går det bra just nu, inte bara för Trzech Kumpli, utan för hela den polska hantverksölscenen. Antalet bryggerier uppskattas till idag runt 250 och med 50-80 nystartade för varje år som går. Piotr tror att Polen utan vidare skulle kunna husera 1 000 bryggerier, men vägen dit är lång.

– Vi har startat vår egen organisation likt amerikanska Brewers Association, som jobbar för att sprida det polska hantverksölet genom närvaro på mässor i Polen och andra delar av världen. Att göra precis som jag gör nu, stå på en mässa och prata med gästerna om våra öl är tacksamt och viktigt, sammanfattar Piotr.

Trzech Kumplis öl fick ett mycket stort gensvar under festivalen i Nacka Strand. Sedan ett par månader har man även kunnat dricka den ypperliga Pan IPAni och en del av deras övriga utbud på krogar i Sverige. Om allt går som tänkt blir det snart spännande lanseringar och en större spridning i grannlandet i norr.

Nu i slutet av Oktober hålls det dessutom en stor craft beer-festival i Warzawa där Trzech Kumpli är en självklar deltagare. Är man sugen på att känna pulsen på den polska hantverksölscenen så råder vi verkligen att åka dit.

Text: Fredrik Broberg
Foto: Trzech Kumpli & Fredrik Broberg

 

Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!