Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Istället för glögg – Glühkriek

Det börjar bli kallt, riktigt kallt.
När ni väl läser det här är vi återigen omslutna av en årstid där kylan kryper långt in under kläderna, biter en i skinnet och lätt gör dagarna till en enda lång skakning. De flesta av oss längtar nog redan efter varmare breddgrader eller spirande vår.
Hur överlever vi? Hur tar vi oss igenom kylan på bästa möjliga sätt? Hur får vi ut det mesta av även den här årstiden?

Genom att dricka varm öl!

Varm öl?

Ja. Se kylan som en anledning till att klä in livet i så mycket värme och bekvämlighet som det bara går! Tänd alla brasor (mer “höj alla elementen” för de flesta utav oss), bär alla varma kläder och något som de flesta kanske inte tänkt på ännu – värm alla drycker som går att värma. Som till exempel att värma din öl.
Uppvärmd öl har genom historien varit mycket mer vanligt än vad det är idag. Fram till 1800-talets mitt var det både en förklädnad till att ölen inte alltid gick att serveras kall. Men även ett sätt att hålla människor varma genom hårda vintrar i dragiga hus. I Dickens romaner och Shakespeares pjäser kan man läsa om otaliga vandrare som värmer sig med en pint varm öl på någon murrig pub.

Men alla ölsorter klär inte i uppvärmning. Beskan i många öl har en tendens att bli allt för markerad när ölen blir varm.
Men däremot sötare öl – såsom porters – lämpar sig väl för att serveras varma. De utgör grunden för några historiska och än idag hipstrigt populära drinkar innehållandes varm porter som tillsammans med gin eller ägg (japp), socker och kryddor skapar en värmande dryck värdig en vinternatt.

Och så finns det Glühkriek

Eller Kriek Chaude som det också kallas. Vilket är en belgisk tolkning av det vi här i Norden kallar för glögg. Där man istället för glöggens vin utgår ifrån en kriek – en spontanjäst körsbärs suröl – som bas.
En sån öl är Liefmans Glühkriek. En kriek upphottad med kryddnejlika, stjärnanis och kanel. Bryggd av Belgiens första kvinnliga huvudbryggare (!) med tanken om att den ska värmas. Värmer man den likt man värmer glögg – långsamt och försiktigt – så framträder en belgisk och sötsyrlig glöggkaraktär. Med toner av körsbär, marsipan och julkryddor är Glühkrieken ett perfekt öl att byta ut glöggen mot. Ett öl att värma sig med. Ett öl att smutta på framför brasan medan snön yr utanför. Ett riktigt njutningsöl. Ett öl för att varva ned och känna lugn och värme genom vintern.

Stor och tung omsluts den dessutom av ett prassligt julgrönt papper, som gör stunden extra lyxig.

 

Skriven av: Hanna Ukura, www.hannaukura.se

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!