Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Nöjesguidens Ölmässa 2020 – Resumé

I sedvanlig ordning var Sigtuna Brygghus, Lagunitas och Bernard där och så givetvis CraftBeer.se för att känna pulsen.

Helgen som gick bjöd på den sjätte stockholmsupplagan av Nöjesguidens Ölmässa. Nytt för i år var flytten från Kägelbanan på Södra Teatern till Norra Latins vackra salar.

Den slående skillnaden på Norra Latins lokaler och Kägelbanan är helt klart ljuset och Pelarsalens mäktigt höga tak. Den vackra renässansinteriören som ljussats med rosa och lila belysning är helt klart en mysig atmosfär att röra sig i när man botaniserar bland bryggerimontrarna.

Sigtuna Brygghus monter hade det till en början riktigt hektiskt och Sigtunas nya NEIPA Bella Belma gick åt med en rasande fart. Fullt förståeligt då juicig fruktig IPA fortfarande håller en ledande plats på mångas intresselista. Mycket havre och vete ger ölet en mjuk maltbas och den nya spännande humlesorten Belma lägger till en lätt jordgubbston till de mer klassiska inslagen av citrus och mango. På 7.8% blir det även en stabil kropp. De medtagna faten tog snabbt slut, men missade man den kan man hålla utkik på krogarna efter den framöver då den är det första ölet i Sigtunas nya fatölssatsning Sigtuna with Friends Keg Club.
De andra ölen på fat, Hazy Daze IPA och Passion Ale, var fräscha och pigga och dög fint som substitut för de som missade Belma.

Puls i Lagunitasbaren

Slut tog även Lagunitas sverigenyhet Cherry Jane. Lättsamt syrlig och halvtorr med tydlig körsbärssmak och en gnutta “funk” så är den en bra kandidat för de som gillar syrliga fruktöl men kanske inte riktigt fastnar för de suraste stilarna. Lättsam, god och rolig öl helt enkelt!
Kommer till Systembolaget nu i februari.
Motsatsen till lättsam var dock deras lyxiga imperial stout Willettized Coffee Stout. En kaffestout på respektingivande 12,9% som legat på rågwhiskyfat från Willett Distillery i Kentucky. Ett stort öl på alla vis, men ändå riktigt len och följsam. Söta rostade smaker av kaffe och choklad med en snygg eftersmak av bourbon. Lagunitas visar varför amerikanarna är världsledande på imperial stout. Riktigt riktigt gott. Missa inte den här på Systembolaget just nu!

Läs mer om Willettized här.

Men om amerikanarna är bra på imperial stout så är de ju minst lika bra på IPA. Lagunitas IPA och Daytime Session IPA är välkända öl för oss svenskar, men inte sämre för det. Framförallt Daytime Session IPA var i extra fint skick med en torr krispig kropp och friska humletoner med drag av citrus och fläder.

Pausöl hos Bernard

Det klassiskt tjeckiska lagerbryggeriet Bernard kan tyckas vara lite av en udda fågel bland alla moderna craftbryggerier, men gud så skönt det är att kunna bryta av med en snygg pilsner som deras opastöriserade Světlý Ležák 12° efter all IPA, suröl och stout. Och deras schwartzbier/dunkel är också riktigt bra. Svart lager är en mycket underskattad ölstil.

Årets upplaga av Nöjesguidens Ölmässa får två stora tummar upp. De nya lokalerna var behagliga att röra sig i och de närvarande bryggerierna var riktigt bra och lagom många för eventet. Något mindre lokaler jämfört med Kägelbanan, vilket kan tyckas lite synd för de som inte lyckades få en biljett. Men Nöjesguiden visar än en gång att det kommer att vara värt att jaga biljetter inför nästa år.

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!