Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Ny sambrygd mellan Sigtuna Brygghus och Captain Lawrence

Uppföljaren till HOPS ´N SAP blir raka motsatsen.

I somras möttes de båda bryggerierna för en unik sambrygd på Captain Lawrence bryggeri utanför New York. Det hela resulterade i en NEIPA som fick namnet Hops n’ Sap. Ölet blev en stor succé och sålde slut direkt. Nu är det än en gång dags för en sambrygd och denna gången möts de på hemmaplan i Sigtuna Brygghus.

En regnig onsdagsmorgon i slutet av september anlände head brewer Scott Vaccaro, Captain Lawrence grundare till bryggeriet i Sigtuna. Trött och jetlaggad, men efter en kort fikastund började Scott och bryggmästare Karl Kusa föra diskussionerna kring vad som skulle komma att bli den raka motsatsen till NEIPA:n som bryggdes sist. Efter diskussioner kom de båda tillslut fram en Brut IPA.

”Jag har endast provat Brut IPA hemma i USA en gång”, svarade Scott.

Brut IPA-konceptet är så pass nytt att vare sig Scott eller Sigtunas bryggteam har hunnit skaffa sig någon större erfarenhet av det. Många hade samlats på Mikkeller Bar Stockholm på Brahegatan under releasefesten den 5:e November för att prova ölet.

– Vi fick känna oss fram helt enkelt, och göra vår tolkning. Vi är väldigt nöjda med resultatet!, säger bryggare David Peuriere på Sigtuna.

Kännetecknen för stilen är en väldigt ljust ale med tydlig humlearom och smak med förhållandevis lättsam beska och en lätt kropp som avslutar bentorrt. För att få ett öl med näst intill noll restsötma så tillsätter man ett visst enzym kallat amylas. Att använda enzym i öl är dock inte helt okontroversiellt då det normalt sett förknippas med storbryggeriers genvägar till en billigare produkt. David kommenterar:

– Enzymet är ju egentligen inget konstigt i sig och finns naturligt i spannmålet. Jag tycker det är intressant att vi hantverksbryggerier kan ta en teknologi som storbryggerierna använder för att skapa profit och istället använda den för att skapa en ny spännande produkt. Det ser jag nästan som en kulturell handling.

Namnet på den nya brygden kom passande nog att heta ”Dry but Swede”. Denna Brut IPA är en ale där man lyckats jäsa ut praktiskt taget all restsötma samtidigt som man hållit nere beskan. Den nya brygden är rikligt torrhumlad och innehåller Sigtunas nya lupulinhumle vilket ger ölet en stor humlearomatisk karaktär med stora toner av tropisk frukt samtidigt som ölet är extremt torr på 5,8 % med en ren och fräsch humlearom som drar åt humleblommor, persika och lite litchi.

Kanske blir det Brut-IPA som kommer att dominera ölkranarna framöver.

Dry But Swede lanserades den 2018-11-05 i Systembolagets beställningssortiment.

 

Fakta om Brutöl
Sedan Craftölsrörelsens start på 90-talet har IPA varit en av de mest innovativa stilarna. Men nya ölsorter som den saftiga New England (NEIPA), humlefyllda session IPA och lägre ABV har lett till raka motsatsen, nämligen det som kallas Brut IPA. Denna champagneliknande öl hämtar sitt ursprung från vinvärlden, då brut i champagne betyder väldigt torr. Och precis som sin torrhet är Brut IPA väldigt blek och brusande i sin stil. Trenden har endast funnits i något år, då den bara bryggts på några få ställen i SF-BAY-området. Stilen uppfanns av Kim Sturdavant, en bryggmästare på Social Kitchen & Brewery i SF. Det dröjde dock inte länge förrän stilen spred sig bland de närliggande bryggerierna.

 

Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!