Craft beer-branschen gror även i världens största ölland

I dag finns det runt 300 bryggerier i Kina. Men allt började med en herre som går under namnet Master Gao.

Ölintresset växer snabbt i Kina och att exportera dit är intressant för många bryggerier. Men det finns en inhemsk ölkultur också. Cirka 300 craft beer-bryggerier finns det runt om i Kina, men allt började 2008 i staden Nanjing.

Master Gao (på bild) är mannen bakom det första kinesiska craft beer-bryggeriet, och bryggeriet är döpt efter honom. Det hela började när Master Gao bodde i Rhode Island, USA och ägnade sig åt hembryggning. Under den tiden inspirerades han mycket av Jim Koch och hans arbete med Samuel Adams.

När Master Gao återvände till Kina var det för att starta sitt eget bryggeri. 2008 var han i gång och då genomförde han också sin första ölfestival. Första gången kom inte så många besökare men nu kommer årligen cirka 5000 personer från hela Kina för att prova öl på festivalen.

Inspirationen från Jim Koch har funnits där också när han bryggeri utvecklats. Sakta men säkert har den kinesiska marknaden getts kunskap om craft beer och efter en trög start har det tagit bättre fart.

I dag lockas såväl lokalbefolkningen som turister till Master Gaos bryggeripub i Nanjing och han är långt från ensam om att brygga öl. Cirka 300 bryggerier finns det i landet och det är en siffra som ökar hela tiden.

Fakta

Bryggerierna som var craft beer-pionjärer i Kina:

Young Masters Ale – första bryggeriet i Hong Kong
Great Leap – första bryggeriet i Peking
Harvest Brewery – första bryggeriet i Chengdu
PEKO Brewing – första bryggeriet i Shenzhen
Boxing Cat – första bryggeriet i Shanghai

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.