När Brexit höjer humlepriserna börjar bryggare odla själva

På grund av bland annat Brexit har humlen blivit riktigt dyr i Storbritannien. Nu satsar ett bryggeri allt mer på sin egen odling istället.

Humlepriserna har gått upp rejält för de flesta och Storbritannien är extra hårt drabbat. Efter beskedet om Brexit har pundet tappat i värde och importen har blivit betydligt dyrare. De redan höga humlepriserna har alltså ökat ännu mer och gör det svårt för många bryggerier. Importen av amerikanska humle har till exempel blivit 60 procent dyrare den senaste tiden.

För Hogs Back Brewery i Surrey är lösningen enkel och smart. Man odlar helt enkelt sin egen humle istället. På de tre hektar där det odlas finns plantor som ger humlesorterna Fuggle, English Cascade,  Farnham White Bine och Pioneer.

Målet är att kunna odla 25 procent av den humle som används på egen hand, och sammanlagt ha upp till 70 procent av humlen från närområdet. En hel del har man också lärt sig längs vägen. Till exempel var man övertygad om att det bara var Fuggle-humle som odlades, men när plantorna växte upp visade det sig att fanns Pioneer-plantor där också.

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.