Nederländerna spränger 500-vallen

Det dyker upp nya bryggerier över hela Europa. Nu har Nederländerna passerat 500 bryggerier.

Landet har sitt absoluta flaggskepp bland bryggerier i De Molen som nått stora framgångar både på hemmaplan och internationellt. Menno Olivers bryggeri har inte minst en stor supporterskara i Sverige, där hans öl dyker upp med jämna mellanrum. Men allt fler följer nu i Olivers fotspår och nyligen fick Nederländerna sitt 500:e bryggeri.

Precis som i många andra länder är utvecklingen mycket snabb när det gäller bryggerier. 2008 fanns det 100 bryggerier i landet. Under 2013 passerade man 200 bryggerier och i fjol fanns det 387 bryggerier. Under det senaste året har det alltså startat över 100 nya bryggerier och den holländska craft beer-världen tar nu sikte mot 1000 bryggerier.

En del i utvecklingen handlar om att fler små och lokala bryggerier öppnar i landet. Nederländerna har historiskt sett levt i skuggan av grannlandet Belgien när det gäller öl, men när det gäller antalet nya bryggerier har nu Holland sprungit om i alla fall.

Ska vi gissa att Menno Oliver och De Molen varit en inspiration för ganska många av de bryggare som satsar på eget företag?

Menno Oliver på De Molen har varit en inspiration för många nya bryggerier i Nederländerna. Här på Sverigebesök under Katarina Keggers-festivalen.

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.