Nu cirka 100 craft brewers i Ryssland

Rysk craft beer är på stark frammarsch. Nu hoppas man att nästa års fotbolls-VM ska bli ett bra skyltfönster.

Utvecklingen för öl i Ryssland ligger några år efter till exempel Sverige och England. Men på senare år har det tagit fart. Under valutakrisen 2014 blev det dyrt att köpa importerad öl och det fick fart på en del bryggerier. I dag finns cirka 100 craft beer-bryggerier i Ryssland.

– Det finns en mycket lovande framtid för rysk öl om det bara inte händer något med importregler eller den ryska ekonomin, säger Nikita Filipov på AF Brew i St Petersburg till AP.

AF Brew startade 2012 och tillhör en av pionjärerna på den ryska craftbeer-scenen. Bryggeriet gästade Sverige i våras för att brygga med Beerbliotek och vara med på en ölfestival i Malmö. Då berättade Filippov att bryggeriet skulle utökas och att man skulle nå en kapacitet på 1,4 miljoner liter per år.

Än så länge har den ryska craft beer-scenen bara en procent av den ryska marknaden. Men man vill förstås växa och ser en bra möjlighet till det under nästa år. Då arrangeras fotbolls-VM i Ryssland och då kommer landet att invaderas av fotbollssupportrar från många olika länder. Det kan bli det skyltfönster som rysk öl behöver.

– Besökarna kommer att mötas av något som är långt från de gamla stereotyperna av Ryssland. Dom kommer inte att träffa människor som har vodka och kaviar till varje måltid utan människor som är kunniga när det gäller mat, sprit och craft beer, säger Filippov och fortsätter.

–  De kommer att välkomnas till vårt land av vår community med ölproducenter och öldrickare.

Källa: AP

Nikita Filippov och Artem Kolchukov på AF Brew tillhör pionjärerna inom rysk öl.

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.