Var fjärde öl som säljs en IPA

Det är ingen tvekan om vilken ölstil som fortfarande är mest populär i craft beer-kretsar i USA. Nu är mer än var fjärde öl som säljs en india pale ale.

Den humliga och ofta mycket goda ölstilen har varit populär en längre tid i USA och kanske känns det ibland som att andra stilar är på väg att ta över och bli mer populära. Bland annat har suröl och framför allt berliner weisse ökat i popularitet, inte minst hos ölnördarna.

Men när man tittar på den senaste statistiken är ingen tvekan om att IPAn behåller sitt grepp om den amerikanska craft beer-marknaden.

År 2011 var det 8,9 procent av all craft beer som såldes som var en india pale ale. När samma mätning genomfördes 2016 var siffran uppe i 25,2 procent. Mer än var fjärde öl som säljs är alltså en india pale ale.

Inte så illa när det i dagsläget finns 89 olika ölstilar enligt den amerikanska organisationen Brewers Association. I begreppet IPA räknas då in olika varianter som dubbel-IPA, session-IPA och även IPA med frukt. Än så länge har inte New England-IPA blivit en officiell stil hos Brewers Association.

Frågan är nu om intresset kan öka ännu mer eller om IPAn har nått sin topp.

Karl Strauss Aurora Hoppyalis, en het US IPA.

close

Vill du bli inspirerad av våra nyhetsbrev?

Genom att klicka på prenumerera så accepterar du integritetspolicyn.