Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Raj Raj med Karl Kusa på Sigtuna Brygghus

Raj Raj heter ett ljust, modernt säsongsöl från Sigtuna Brygghus som har tagit chutney till inspiration. Det har även fått extra krydda och fruktighet i både annorlunda och tidsenliga smaksättningar för en craft beer anno 2018. Humlen har man förstås inte glömt bort då den är generöst torrhumlad. Första batchen hade en strykande åtgång och vecka 33 bryggs den andra.

Att Karl Kusa på Sigtuna Brygghus gillar chutney blir väldigt uppenbart när han och de andra tre i bryggarlaget bestämde sig för att brygga en IPA med inspiration av denna tropiskt förknippade kryddiga kompott.

– Att göra en chutney och känna dofterna och smakerna får mig alltid att minnas mina barndomsresor till morföräldrarna på Mauritius.

I takt med tiden är Raj Raj en disigt gyllene IPA på 6,4% med en maltbas som mjukats upp av vete och havre samt fått en tropiskt fruktig ton av torrhumling med Equinox, Citra och Simcoe. I grunden en ganska stiltypisk modern IPA som Karl och de andra tre bryggarna David, Jesper och Kenneth gett ett kryddigt tillskott av mango, jalapeno och ingefära.

– Det må va ett experimentellt öl, men det följer vår filosofi att ett öl ska kunna behålla sin balans och vara drickbart. Säger man att det är ett mangochutneyöl blir det lätt att folk förväntar sig att det ska smaka precis som en mango chutney med väldigt uppskruvade smaker. Vi vill få det att funka som ett öl också.

Att få till balans med många udda ingredienser i ett öl är dock inte alltid det lättaste.

– Mangon har vi tillsatt som en purée/juice, och det är inte några problem, det har vi gjort förut så det har vi koll på. Men jalapenon och ingefäran var knepigare! Jesper satte vi på att rosta jalapenon, då vi ville ha en djupare smak därifrån och inte bara hetta. Ingefäran mixade vi med vatten och tillförde även den som en sorts purée. Där kände vi dock att den behövde en extra skjuts för att komma fram så då hittade vi ett jättebra naturligt arom som var riktigt potent. Vi är oftast ganska skeptiska till aromer, men det här var riktigt bra. Det luktar verkligen ingefära!

Karl och David poängterar än en gång att deras filosofi är balans och drickbarhet och de belgiska bryggarna nämns som inspiration.

– Belgarna har ju ofta kryddor i sina öl, men det är oftast väldigt integrerat med ölens jästarom och liknande. Ta en tripel till exempel. Det är inte alltid lätt att avgöra om det verkligen är något tillsatt även om det har en kryddig doft och smak. Så siktade vi på att få till Raj Raj också. Att man känner en udda kryddighet utan att direkt kunna sätta fingret på vad det är.

– Visst diskuterar vi det ibland om man skall brassa på med smakerna eller inte, men vi gillar ju när det är välgjort och med balans. Den delen av hantverket sätter vi ganska högt. Skulle man göra riktig mango chutney av det skulle det ju kanske brinna lite i munnen och hur kul är det att dricka det?

Behöver du mer inspiration?
Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!