Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Samuel Adams

USA

Boston Beer Company är USA:s ledande bryggeri inom craft beer och deras öl Samuel Adams har funnits på den svenska marknaden ända sedan 1992. Det är också det största amerikanska oberoende bryggeriet, fortfarande ägt av grundaren Jim Koch. Samuel Adams bryggdes ifrån början ofta i tysk tradition, så som även Jim Kochs tidigare familjegenerationer hade gjort, och enbart med naturliga råvaror. Som självägt hantverksbryggeri har Boston Beers bryggmästare frihet att skapa god och smakrik öl – utan att behöva kompromissa.

Boston Beer Company grundades 1984 av Jim Koch och går än idag i fronten för den amerikanska mikrobryggerirevolutionen. Efter fem generationer bryggmästare i släkten hade Kochs far på femtiotalet tvingats att sluta som bryggare när många bryggerier i USA under denna tid köptes upp och lades ner, på samma sätt som för övrigt även skedde i Sverige.

Tack vare en obändig passion för öl tog dock Jim Koch upp sina förfäders tradition igen. Han blev övertygad om att åter kunna hitta en nisch för amerikanskt kvalitetsöl. Med ett familjerecept från 1800-talet bryggde Koch den första brygden hemma i sitt kök av vad som skulle bli Samuel Adams Boston Lager.

Alla öl från Boston Beer har sedan fått det symboliska namnet Samuel Adams, efter den stora frihetshjälten bakom The Boston Teaparty och frigörelsen från England på 1700-talet. Dessutom är Adams en lokal stolthet och hade liksom Koch en far som var bryggmästare.

Boston Lager var med och drev på den nya, snabba craft beer-utvecklingen i USA. Efter lanseringen tog det bara sex veckor innan ölet valdes till ”The Best Beer in America” på Great American Beer Festival.

De följande decennierna är en lång framgångssaga som bygger på bevarandet och utvecklandet av kvalitet och oberoende. Idag producerar Boston Beer en stor variation öl med närmare 30 Samuel Adams ale- och lagertyper. Man har 700 anställda vid bryggerierna i Boston, Cincinatti och Pennsylvania och producerar omkring en miljon fat om året.

Jim Koch åker själv varje år till Hallertauområdet i Bayern där den äldsta humleodlingen i världen finns. Här handplockas humlen och Jim kontrollerar att den håller den klass som Samuel Adams öl kräver. Man använder sig i stort sett bara av tysk ädelhumle och engelsk humle, liksom oftast av tyska och engelska maltblandningar.

Många är de fina utmärkelser som Samuel Adams fått för sina komplexa och eleganta smaker, både i Sverige och internationellt. Att dricka Samuel Adams är inte bara en smakupplevelse, utan även en skola i både klassisk, hantverksmässig stilriktighet och amerikansk ölrevolution.

Craftbeer på instagram

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!