Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Sweetwater

USA

Amerikanska Sweetwater Brewing Company har sitt säte i Atlanta, Georgia, där det grundades 1997. Det var de två collegekamraterna från Colorado, Freddy Bensch och Kevin McNerny, som i ungdomen drömde om att skapa egna öl influerade av den gryende craft beer-boomen.

Freddy flyttade till Kalifornien för att studera vid American Brewers Guild, medan Kevin tog jobb vid olika bryggerier i Colorado och Kalifornien, inklusive Rockies, Avery och Mammoth Brewing. De sökte sig senare till Atlanta för att göra slag i sin gamla dröm och för att samtidigt sprida kunskapen om västkust-craft beer i östra södern.

Som passionerade kanotturister kom namnet till efter några kajakturer på Sweetwater Creek, men även mottot ”Don’t Float the Mainstream”. Naturområdet Sweetwater Creek State Park ligger för övrigt bara någon mil från bryggeriet.

Den 20/4 1997 tappades det första ölet, 420 Extra Pale Ale, som nu firat 20-årsjubileum som Sweetwaters flaggskepp. Redan efter fem år blev Sweetwater utsedda till årets småskaliga bryggeri vid Great American Beer Festival, det första bryggeriet öster om Mississippi att vinna titeln.

2005 instiftades den numera välkända, årliga institutionen Sweetwater 420 Fest i centrala Atlanta. En öl-, musik- och konstfest i tre dagar med många både stora och lokala artister.

Lagom till 15-årsjubileet expanderade Sweetwater sina utrymmen kraftigt, så att de kunde bli oberoende i hela produktionskedjan, och tre år senare hade de klättrat upp på Brewer’s Associations topp 15-lista i säljvolym. 2016 byggde de dessutom ”Woodlands”, tempererade lagerlokaler för bland annat ekfatslagring av öl.

Vid sidan av 420 EPA hör Sweetwater IPA, Happy EndingImperial Stout, Festive Ale och Exodus Porter till de mest legendariska, men även de limiterade och prisvinnande serierna Dank Tank och Hop Hash. Senast i oktober 2017 vann Triple Tail medalj i klassen American-Style Pale Ale vid GABF, och samma månad var det äntligen dags för fler svenskar att bekanta sig med Sweetwater genom en handfull lanseringar på Systembolaget och i barer.

Craftbeer på instagram

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!