Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Den ska vara grumlig.

I ett bryggeri i Bryssel med en fascination för maskotar bryggs den grumliga doft- och smakbomben Vedett Extra White. Ett öl som passar lika bra som det är en solig dag, eller som smakförhöjare till olika maträtter.

Vedett Extra White är ett belgiskt witbier – ett traditionellt veteöl bryggt med apelsinskal och korianderfrön. Ett öl som blivit oerhört populärt i Kina tack vare bryggeriets egna maskotar – isbjörnen, pingvinen, valrossen och sköldpaddan. En maskot för var och ett av Vedetts fyra öl.

Isbjörnen stoltserar på Vedett Extra Whites etikett som en påminnelse om att ölen med fördel avnjuts en krispigt solig dag vid både sommar och snötäckt vinter.

Så vad gör Vedett Extra White speciell? Ölen är bryggd med enbart naturliga ingredienser och lagras under flera veckor på fat för att fullt ut kunna utveckla sin rika doft- och smakpalett. Sedan tappas det helt ofiltrerat upp på flaska för att behålla och bevara precis allt av dess goda smak. Detta gör Vedett Extra White lite klädsamt grumlig på grund av mängden vete. Vilket inom ölstilen witbier är ett tecken på kvalitet. Själva bryggeriets namn kommer franskans Vedette som på engelska översätts till star (stjärna, kändis) – något dom själva väljer att lyfta genom att låta folk skicka in sina bilder och få dem publicerade som en del av etiketten. Ett sätt att höja kreativiteten i världen.

Maxa smaklökarna genom att kombinera med mat

Vedett Extra Whites djupa doft och smak gör att den passar bra till skaldjur. Om man dessutom droppar lite citron på sin skaldjursrätt så gifter sig smaken extra bra mot ölets fruktighet och kryddighet. Ölet kan även med fördel användas vid kokning istället för det mer traditionella vita vinet när du tillagar dina musslor. Det kommer att ge dig en garanterad gourmetupplevelse och ta fram en helt ny dimension av smak i musslorna.

Många tänker kanske att öl inte är en typisk brunchdryck. Men just belgisk veteöl, med sin svaga ton av banan och karaktäriska smak av citrus och korianderfrön, passar extra bra till en rad olika brunchrätter. Speciellt rätter som till exempel Eggs Benedict (eller Eggs Florentine för er som vill hålla det vegetariskt!), eller mer kryddiga rätter som till exempel Huevos de rancheros. Eller varför inte testa ölen till riktigt fluffiga belgiska våfflor för att gå ‘all in belgian’.

För att få fram hela paletten av doft och smak så rekommenderar bryggeriet att när man häller upp ölen i sitt glas, häller upp två tredjedelar av den först och sen ger flaskan en ordentlig ‘swirl’ innan man häller upp resten i glaset för att få med all god jäst som annars lätt hamnar på botten.

Våga prova Vedett Extra White till olika maträtter och se hur det kan lyfta allt från enklare till mer avancerade måltider!

Skriven av: Hanna Ukura, www.hannaukura.se

 

Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!