Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Prova öl hemma – ett givande sällskapsnöje

En mycket trevlig sysselsättning med vänner, kollegor eller familj är att prova öl hemma, inte minst i juletid. Här har CraftBeer.se-redaktionen några tips att komma med, både på hur man kan göra och på en passande öl-flight (provningspaket). Dessutom är det en perfekt julklapp.

Samlas gärna i ett sällskap om 4-8 personer för att få lagom många doft- och smakbedömningar. Det går såklart fint även på tu man hand eller i större grupper, men det senare kräver en duktig provningsledare med gott ordningssinne för att sortera ut och samla in alla åsikter och resultat.

Vad behövs?

Förutom ölen krävs inte mer utrustning än glas, papper och penna. Det viktiga här är inte lyxiga glas utan att de är likadana. Helst kupformade, till exempel vinglas eller mindre ölglas, eller raka glas, som är någorlunda breda. Kom ihåg att skölja dem efter varje prov och att gärna rensa smaklökarna med lite vatten och vitt bröd.

Ett extra nöje är är såklart att välja ut ölen. Tänk dock på att 5 cl per prov räcker för att upptäcka de flesta dofter och smaker, även om upp till 15 cl också är vanligt. Ju ljusare och lättare öl desto fler cl är att rekommendera. Men, en 33 cl-flaska kan definitivt räcka till 6 provare.

Välj provningstema och metod

För enkelhets skull – och kanske mest givande – rekommenderas att ha ett eller flera teman för provningen. Till exempel ljus traditionell lager, välhumlad modern ale, smakrika svarta öl, veteöl eller belgiska specialöl. Man kan såklart förfina urvalet ner till samma land, liknande alkoholstyrka, färg, jäsningstyp, lagring och så vidare. Då kallas det på expertspråk för horisontell provning.

Vill man istället upptäcka skillnad mellan stilar eller styrka och till exempel jämföra en pilsner med en IPA kallas det vertikal provning. Det kan vara nog så spännande att gissa alkoholhalt eller typ av jäsning.

Det är en ”smaksak”, men att prova helt blint är en extra utmaning eller kan bli väl spretigt om man inte på förhand vet ölstil. Halvblint är lättare, det vill säga att man vet om temat eller ölstilen, men inte får se bryggerinamnet eller utgåva. Då kan man heller inte falskt beskylla exempelvis ett lageröl för att ha för få tropiska toner eller för mesig humlebeska och vice versa en dubbel-IPA för att vara för söt och ha för hög beska.

Sätta betyg och diskutera

Roligare eller inte, det hänger på deltagarna, men att föra protokoll och sätta poäng sätter ofta fart på åsikterna och beskrivningarna. Självklart går det bra att skriva fritt och efteråt gå igenom anteckningarna. Ett tips för poängsättning är dock att hålla sig till en fyrgradig skala, som är enkel att hantera, enligt:

• Dåligt (felsmaker, oangenäma bismaker m m)
• Godtagbart (inga felaktigheter, men till exempel ”mer att önska”)
• Gott (lyckat, nyanserat och kanske över förväntan m m)
• Utmärkt (mycket lyckat eller t o m fulländat osv)

En annan variant är att rangordna ölen. Spännande, men samtidigt är det då lättare att tappa bort vilka kvalitéer och smakegenskaper i ölen som faktiskt gör dem goda eller inte så goda.

Ölets mångfald av smaker

Till sist är det fascinerande hur ofta ovana ölprovares spontana kommentarer stämmer överens med etablerade provningstermer, som används av domarpaneler vid stora tävlingar eller festivaler. Om man känner att det exempelvis doftar som tuttifrutti så innehåller ölet troligen jästestrar i kombination med karamellmalt – eller möjligen någon ny experimentell humlesort från USA eller Nya Zeeland.

Och det är bara ett par av faktorerna bland ett mycket stort antal som ger ölet sin karaktär. Det speciella med ölbryggning och dess ingredienser är nämligen den större mångfalden aromer och smaker jämfört med de flesta andra drycker.

Med gott att äta därtill

Det borgar också för extra ordrika och trevliga provningar där hemma. Det är för många även ett självklart sätt att prova öl tillsammans med mat och det återkommer vi till i flera artiklar. För dem som vill kombinera med något gott att äta därtill rekommenderar vi ett läckert tips, som vi lånar av Anette Rosvall hos Vinlistan.se. Här har du perfekta, lyxiga snittar till provningspaketen, alltså inte bara ölkorv kära vänner.

Gå till recept >>>

CraftBeer.se rekommenderar provningspaket

CraftBeer.se-redaktionen har tagit fram ett förslag till provningspaket med tre olika teman som är spännande för både nybörjare och den vågade.

På temat ”Modern IPA” rekommenderar vi helt enkelt att börja med ett av de amerikanska bryggerier som var med och utformade stilen redan på 1990-talet, Lagunitas Brewing. Välj dessa tre utgåvor och jämför en liknande humleprofil, men med olika vört- och alkoholstyrka:

• Lagunitas DayTime IPA
• Lagunitas IPA
• Lagunitas Maximus IPA

Hitta urvalet på Systembolaget >>>

Ett annat intressant tema är ”Spontanjästa fruktlambiker”, den historiska, belgiska ölstilen som för många är det mest eleganta som finns inom öl. Upptäck vad som händer med den vildjästa korn- och vetemalten med olika tillsättningar i fermenteringen av frukt och kryddor:

• Lindemans Apple
• Timmermans Kriek
• Liefmans Glühkriek

Hitta urvalet på Systembolaget >>>

Ett tredje tema är för älskare av smakrika smuttaröl vid öppna spisen: ”Mörka imperial-öl”. Här kan du känna skillnad på bland annat komplex maltblend och ekfatslagring:

• Anderson Valley Salted Caramel Porter
• Deschutes The Abyss
• Gouden Carolus Imperial Dark

Hitta urvalet på Systembolaget >>>

Mycket nöje med att lära känna både ölbryggning och dina sinnen!

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!