Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Mikkeller – höstnyheter och fenomen

I höst kommer flera fina lanseringar från det världsbekanta, danska bryggeriet Mikkeller på Systembolaget. I exklusiva, tillfälliga sortimentet släpps två läckra small batch-brygder från bryggeriet i San Diego. I större, tillfälliga sortimentet kommer årets höst- och vinterversion av Kærlighed Pale Ale och i julölssortimentet 1 november blir det Drink’In the Snow Wheat Ale.

Tillsammans med de fyra nyheterna passar vi på att sätta fokus på Mikkeller som bryggeri, ett fenomen i ölvärlden, och dessutom med ett recepttips i dansk anda för en dejlig höstmåltid.

 

I begynnelsen

Matte- och fysikläraren Mikkel Borg Bjergsø startade för 20 år sedan sin hobby hembryggning. Hemma i köket i Köpenhamn skapade han häftiga brygder inspirerade av den växande craft beer-trenden i USA. Mikkels stora passion och kunnande blev större och 2006 började han sälja sina öl kommersiellt. Mikkeller Beer grundades.

Några av de första kreationerna gjorde tidigt succé på mässor och barer i Köpenhamnsområdet men gav även eko bland ölkännare i Sverige. Beer Geek Breakfast Oatmeal Stout blev den mest eftertraktade på mikrobryggerikrogarna. Idag har detta flaggskeppsöl fått över 100 000 recensioner på Untappd.com! Det är ett mått på en fantastisk utveckling av Mikkeller under de senaste 15 åren.

 

Från Köpenhamn ut i vida världen

I Mikkellers fall blev ett intresse för goda hantverksöl till ett företag och en hel rörelse med få likheter eller få gränser. I centrum står alltid ölbrygderna, som 2022 har passerat 1 000 olika recept och tappningar. De har genom alla år till 90 % bryggts på kontrakt, framför allt hos De Proef i Belgien, men även hos ett flertal andra prestigebryggare i USA, Europa och Japan.

Även om Mikkeller Beer länge var pionjären och gjorde begreppet ”spökbryggare” eller ”cuckoo brewer” känt drivs idag tre egna bryggerier i London och i Köpenhamn, där ölen kan avnjutas purfärska på bland annat Mikkellers egna barer. Mikkeller Bar öppnade först 2010 i hemstaden, men idag finns hela 48 pubar och restauranger i 18 länder i företagets regi!

 

Mässor för geeks och klubb för motionärer

I år var det 10-årsjubileum för redan legendariska festivalen Mikkeller Beer Celebration. Här, i Köpenhamn och i Tokyo, samlas varje år i maj gräddan av craft brewers från hela världen. Ett mecca för den sanna ölnörden.

Som del av detta community-byggande startades 2014 även Mikkeller Running Club, initierad av Mikkel Borg Bjergsøs egen bakgrund som långdistanslöpare. Efter klubbens 250 löparevents och med c:a 20 000 medlemmar från hela världen är den en av de största i sitt slag.

 

Finns i 50 länder och på uppgång i Sverige

Mikkeller Beers fantastiska värld av smaker från de mest komplexa och mörka ölen till de ljusa och uppfriskande distribueras i över 50 länder. I Sverige sköts distributionen sedan 2022 med varm hand av Galatea, vilket bland annat innebär ett större utbud av Mikkellers öl än vad som tidigare funnits på Systembolaget och på krogen samt fler nyheter, likt denna höst.

Högaktuella höjdare i det svenska core-sortimentet är just nu Burst IPA och Peter, Pale and Mary Gluten Free Pale Ale, som är fina exempel på Mikkellers känsla för stilrena och smakrika, moderna craft beers.

Ett annat av de många områden där Mikkeller sticker ut är inom alkoholfritt, där man länge har utvecklat stilar och smaker, som återfinns på Systembolaget och i dagligvaruhandeln. Limbo Yuzu Alcohol Free Fruited Sour och Drink’In The Sun Alcohol Free Wheat Ale är två paradexempel och omtyckta landet runt.

 

Mikkeller och mat – tre kombotips

Även om Mikkellers öl ofta förknippas med moderna cutting edge-recept finns alltid en genuin känsla för ölstilen och traditionen man utgår ifrån. Så när vi ger ett tips om mat tillsammans med Mikkeller hamnar vi lätt hos Anette Rosvalls 3 x traditionella smörrebrödsrecept på vinlistan.se. Kombinera så här:

Till Stevens laxmacka: servera gärna Mikkeller Kærlighed Pale Ale Fall/Winter 2022, där de friska och fruktiga New England pale ale-tonerna gifter sig vackert, bland annat med sältan i fisken.

Till Smörrebröd med picklade grönsaker: prova med Mikkeller Peter, Pale and Mary Pale Ale och rostbiffen, de syrliga grönsakerna och rågbrödet liksom kryddan får en fin match tillsammans med denna lätt karamelliga american pale ale.

Till Skagenrundlar: här passar definitivt räkorna och skagenröran ihop med Drink’In The Suns torra och soliga wheat ale-toner eller för den mer vågade, tillsammans med San Diego-IPA:n Tumble Dry Low’s fantastiska humleexposé.

Gå direkt till vinlistan.se:s receptsida >>>

Hitta och beställ vårt urval av Mikkellerprodukter här >>>

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!