Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Vi kikar in hos Sigtuna Brygghus

Det finns en handfull verksamma bryggerier i craft beer-Sverige med erfarenhet ända tillbaka till den ölrevolutionerande tiden före och efter millennieskiftet. Sigtuna Brygghus är ett av dem, med en fortsatt sprudlande aktivitet och framtidsvision. CraftBeer.se-redaktionen fick tillfälle att träffa marknadsansvarig Marcus Friari för en lägeskoll, hösten 2022.

Grundat 2005 i Arlandastad av en trio högst entusiastiska hantverksbryggare togs de första stegen på en fantastisk resa. Då fanns det 18 småskaliga bryggerier i Sverige – idag närmar vi oss 500. Sigtuna har under denna utveckling varit ett av de tongivande bryggerierna i Sverige med flertalet meriter.

Från hantverksöl i klassiska europeiska stilar i bryggeriets begynnelse, till att inkludera en amerikansk profil från 2008 och framåt – från enklaste utrustning till en ordentlig re-make 2011 då Galatea gick in och investerade i en utbyggnad, har utvecklingen gått framåt med stormsteg.

Grundarna Peter Forss, Håkan Lundgren och David Meadows hade vid starten redan en 20-årig erfarenhet inom svensk hem- och mikrobryggning. Bryggarteamet har under åren förnyats och leds idag av David Peuriere och Karl Kusa, som tillsammans med Marcus Friari utvecklar och producerar flera säsongs- och specialöl om året, vid sidan av ett core-sortiment om sju öl.

Med närmare 200 olika kreationer behärskar Sigtuna brygghus idag det mesta från både ”folkliga”, tillgängliga hantverksöl till experimentella hipsterbrygder med fingret på den senaste ölpulsen. Vad är bryggarhemligheten? Vad är på gång i vinter och hur ser framtiden ut? Brand Manager Marcus Friari förklarar:

• Sigtuna Brygghus är ett av de tidiga mikrobryggerierna i Sverige, alltid i framkant. Vad är hemligheten bakom alla framgångar?

– Noggrannhet och nyfikenhet är nog så nära svaret man kan komma. Vi lägger stor vikt vid att hela tiden förbättra förutsättningarna för att brygga öl, vare sig det gäller processer, recept eller utrustning. Sen har vi ett gäng rätt så vetgiriga bryggare som hela tiden blickar nyfiket ut i ölvärlden för att fånga upp inspirerande nyheter.

• Vilka nyheter eller bekantingar är på gång i vinter?

– Två ständigt efterfrågade mörka öl får nya releaser i vinter, Black Soil IPA och Midvinterblot Imperial Porter. Dessa har vi släppt regelbundet och de skapar alltid stort intresse när vintermörkret börjar sänka sig.

– Sen har vi en riktigt trevlig Blackcurrant Gose som kommer på burk i december. En öl som många är bekanta med men som vi ständigt filar på receptet för att få bättre är ju Hazy Daze IPA. Just nu brygger vi dock mest av vår Winter IPA som ska ut på hyllorna inför stundande jul.

• Sigtuna har en stor community, vilka kommande event kan man träffa er på?

– Vi har inte jättemycket event planerat den närmaste tiden så säkrast att träffa oss är att boka ett grupbesök på bryggeriet, vilket man kan göra via vår hemsida. Nästa mässa som är planerad är i april då vi åker ner till Göteborg Beer & Whisky. Annars ses vi ofta ute på någon krog i Stockholmsområdet livligt debatterandes till exempel huruvida saison är den nya IPA:n eller andra ölsnackisar.

• Vi har haft några svåra år i bryggeribranschen och går nu in i lågkonjunktur. Hur tacklar ni problemen?

– Från kundens perspektiv tror jag det kommer bli lite mer fokus på klassiska stilar och öl, vilket vi mer än gärna brygger och nördar ner oss i. För oss som bryggeri fokuserar vi mest på att skapa en långsiktigt hållbar planering – och det är något som är nyttigt i hög- likväl som lågkonjunktur. Lite tråkigt handlar det om resurshantering, löpande förbättringar i processer och att identifiera områden där man kan hushålla med energiåtgång.

• Vad gör Sigtuna Brygghus om tio år?

– Troligtvis brygger vi en hel del av våra trotjänare som blivit ännu bättre slipade recept och har ännu bättre råvaror. Sen tror och hoppas jag att vi även brygger mycket alkoholfritt som smakar än bättre än vad den gör idag. Tänk dig en alkoholfri öl i ett stort immigt glas med en fyllig maltkropp, fruktig arom och en distinkt beska.

Och CraftBeer.se går ut i novemberhimlen med väldigt goda – även alkoholfria – öl i tankarna. Stabila och alltid nyfikna Sigtuna Brygghus är att räkna med både i vinter och om tio år.

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!