Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

En färskhumlad APA är född – igen

När Jeremy Marshall och hans bryggarteam 2014 tog sig an den trendiga utmaningen att brygga öl med nyskördade, otorkade humlekottar behövde de inte gå över ån för att hämta kunskap.

Lagunitas Brewing i Petaluma, Kalifornien, hade redan ölet som på ett optimalt sätt lyfter fram humlen, bryggt sedan 1993. Att då kalla experimentet för Born Yesterday var förstås lite bakvänt, som det mesta är i Lagunitas värld av lekfulla oxymoroner.

Men visst, poängen med den modifierade DogTown Pale Ale var ju även att servera den så fort som möjligt efter färskhumlingen. Både färskheten i humlen och tidsaspekten är hur man kan få ut det allra mesta i ölets smak av humleblommans aromatiska oljor.

Lagunitas hämtar den färska Amarillo-, Cascade- och Simcoehumlen från Yakima Valley. Men hur kan humlen vara färsk när den skördades i höstas? Det är det som är bryggarhemligheten i 2018 års version, Born Again Yesterday Pale Ale.

Efter ett antal omständliga och kostsamma försök att bevara humlens fuktighet över tid har Jeremy & Co nu lyckats. Därmed kan denna ofiltrerade humleutsvävning bryggas flera tider på året, om än fortfarande i limiterad upplaga.

I juli 2018 får vi svenskar äntligen möjlighet att prova Born (Again) Yesterday i Systembolagets små partier, men även i specialversion på fat under US Beer Week hos alla Bishops Arms-krogar i landet.

Allt började 1993 med ”ett av ölvärldens 10 bästa öl”, Lagunitas DogTown Ale (enligt Mens’ Magazine) och efter ett antal förvandlingar under 25 år är nu Lagunitas Born Again Yesterday Pale Ale född.

Behöver du mer inspiration?
Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!