Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Mer om heta ölstilen NEIPA

New England-IPA har blivit en mycket populär ölstil. Men när de första grumliga humliga ölen släpptes var det helt andra tongångar.

New England-IPA har blivit en av du mest eftertraktade ölstilarna i Sverige och många andra länder. Den grumliga humlejuicen produceras numera av väldigt många bryggerier.

Men allt började i den lilla staden Stowe i den amerikanska delstaten Vermont. Bryggaren John Kimmich jobbade under 90-talet på Vermont Pub and Brewery och lärde sig en hel del av sin mentor Greg Noonan, som ägde bryggeripuben.

Kimmich lärde sig bland annat att uppskatta grumligheten i ölen, till skillnad mot vad de allra flesta ville ha på den tiden. Det resulterade att Kimmich 2003, då han startat bryggeriet The Alchemist, släppte ölet Heady Topper. I dag en klassiker, men när ölet släpptes var tongångarna helt annorlunda.

– Under de två första åren som vi hade Heady Topper på burk var folk väldigt högljudda online. Ölet kallades för fult av så många experter att det nu är tillfredsställande att se hur ölet accepteras. Folk förstod helt enkelt inte och det tog myckey kraft att utbilda de här personerna, säger Kimmich till Paste Magazine.

En person som sedan inspirerades av Kimmich var Shaun Hill. Under ett antal år var han varje vecka på The Alchemists bryggeripub och drack Heady Topper. Hill flyttade sedan till Danmark under ett antal år, för att 2010 återvända och starta det inte helt okända bryggeriet Hill Farmstead. I dag vallfärdar folk från hela världen till Hill Farmstead för att bland annat dricka deras india pale ale

– Då bryggde sig inte folk om utseende på samma sätt längre för dom hade inte upplevt den unika humlekaraktären och munkänslan. Våra kunder var mer mottagliga för detta än branschen i stort, säger Hill till Paste Magazine.

Med Hill Farmstead på ölkartan satte det fart med den nya typen av india pale ale. Tree House inspirerades av öl från såväl The Alchemist som Hill Farmstead.

JC Tetreault på Trillium har också berättat att han förälskade sig i den typen av öl när han provade Hill Farmstead Double Galaxy. Kärleken blev så stark att Tetreault väntade i sex månader med att brygga sin första india pale ale. Anledningen var att han behövde få tag på den perfekta galaxy-humlen för att få den smak han ville ha.

På den vägen är det och i dag bryggs det grumliga humliga ipor på många platser i världen. Och inte känns trenden vara nära att avmattas heller.

Källa: Paste Magazine

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!