Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Rätt temperatur för din öl

För vissa finns det inget bättre än en iskall ljus lager i sommarvärmen, men som alltid finns det inget som är rätt eller fel när det gäller personlig smak. All öl kan dock upplevas som ännu godare serverad med en temperatur anpassad för stilen. Många bryggerier har en rekommenderad serveringstemperatur på etiketten, men är man osäker finns det ett par enkla regler man kan använda sig av.

 

Som vi alla vet går det bara att köpa rumstempererad öl om man vill ha en alkoholhalt över 3,5 %, och det är tyvärr inte idealiskt om man vill att smakerna ska komma till sin rätt. För att göra det lätt för sig kan man utgå från att ljus öl bör serveras vid 8-10°C och mörkare öl vid 10-12°C. Dock finns det ett par undantag och det gäller först och främst söt, alkoholstark porter och stout som med fördel kan avnjutas vid 14-16°C. Dessutom kan suröl och vissa veteöl kylas ned till 6-8°C för ett fräscht och törstsläckande resultat.

St:Eriks & Weihenstephaner BSF är en uppfriskande lager med sin rena och krispiga, men även fylliga, maltighet. Den är blommig med toner av citrus och röda bär samt har en tydlig struktur med markerad beska och en fruktig humlearom. Med andra ord är det både en utmärkt sällskaps- och måltidsdryck och kan med gott resultat serveras vid 8-10°C till både centraleuropeisk och svensk husmanskost.

Ett mer komplext och fruktigt alternativ, mycket tack vare den unika jästen, är belgiska Duvel Blond Ale som karaktäriseras av en påtaglig brödighet och humlebeska, viss honungssötma, toner av citrus och gräs samt en lätt syrlighet i avslutet. Denna gyllenfärgade ale kan givetvis drickas kylskåpskall, men för att göra alla smaker rättvisa bör serveringstemperaturen vara 10-12°C – gärna i goda vänners lag tillsammans med ett par goda hårdostar.

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!