Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Vad är “suröl”?

En öltyp som delar många i två läger. Antingen älskar eller hatar man det. Oavsett vad man i slutändan tycker så är det en öltyp som får de flesta att höja på ögonbrynen första gången man provar det. Men vad är egentligen ett “suröl” och vad är det som skapar den karaktäristiskt syrliga smaken? Och vad betyder uttrycket “funk” som man ofta stöter på i samband med dessa öl? Vi går igenom begreppen för denna fantastiska ölkategori.

Öl med en sur/syrlig karaktär kan idag kännas som något nytt för många, men det är högst troligt att en viss grad av syrlighet var praxis i de flesta öl fram tills man lärde sig isolera jäststammar samt att pastörisera. Så på så sätt kan man säga att det är en mycket gammal öltyp, om inte den äldsta.

Vad är det då som gör ett öl syrligt/surt?

För det första kan det vara värt att poängtera att suröl inte är en stil i sig utan mer en genre med flera underkategorier. Men i grova drag kan man säga att det är bakterierna Lactobacillus och Pediococcus som skapar syra och vildjästen Brettanomyces som ger den jordiga och stalliga karaktären som ofta beskrivs som “funk”. Det är dock inte alltid dessa tre finns närvarande samtidigt. Här är en lista på de mer kända surölsstilarna:

 

Lambic – Gammalt belgiskt veteöl som initialt spontanjäses i öppna kar för att sedan lagras i träfat upp till tre år. Vörten kyls ner i stora kopparkar kallade “kylskepp” och blir då utsatt för diverse mikrober från omgivningen. Efter ca ett år i träfat har ölet fått en komplex karaktär av Brettanomyces, Pediococcus och ibland Lactobacillus som tillsammans skapar ett torrt okolsyrat surt basöl som man sedan oftast blandar till nya understilar. Det är populärt att tillsätta frukt för en andra jäsning. Lambicen får då ofta sitt namn efter frukten; Kriek = körsbär, Framboise = hallon etc.

 

Gueuze – Torr och mousserande blend på 1-, 2- och 3-årig Lambic.
Exempel: Lindemans Cuvée René Oude Gueuze

 

Flemish Red Ale & Flemish Brown Ale (Oud Bruin) – Mörkare och fruktigare öl från Flandern i Belgien. Har inte samma “funkiga” brettanomyceskaraktär som Lambic och tenderar att ha en mer vinägerlik syra. Flemish Red lagras på träfat och Flemish Brown i ståltankar.
Exempel: Duchesse de Bourgogne & Liefmans Goudenband

 

Berliner Weisse – Gammal tyskt veteöl som fått ett rejält uppsving på senare år. Får sin syra från lactobacillus och är i sin rena form oftast ett fräscht citrussyrligt lätt öl på mellan 3-4,5%. I Tyskland har det varit populärt att balansera upp syran med diverse fruktsirap. Moderna varianter har dock oftast riktig frukt tillsatt.
Exempel: Sigtuna Passionale!

 

Gose – Ännu ett tyskt veteöl med modest alkoholstyrka på 4-5%. Förutom en syrlighet av lactobacillus så får det en extra karaktär av salt och korianderfrön.

 

American Wild Ale – Ett relativt nytt och otydligt begrepp som mer eller mindre hänvisar till moderna amerikanska bryggeriers ofta experimentella och fria tolkning av diverse suröl. Alkoholstyrkor, jäststammar och bakteriekulturer variera och ölen kryddas med allt från himmel och jord. Ofta tydlig fatlagringskaraktär.
Exempel: Lost Abbey, Captain Lawrence

Följ oss på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!