Är du över 25 år?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka webbplatsen måste du vara 25 år eller äldre.

Nya Sigtuna Yellow Crushoch en margarita

Lilla Sverige ligger idag hack i häl på de stora amerikanarna när det gäller att brygga humledominanta öl. Sigtuna Brygghus är ett av bryggerierna på området, som med experimentlusta har tagit fram nyheter inför sommaren. “Vi har hällt i lite fräscht” skojar Karl Kusa och David Peuriere, två av de fyra huvudbryggarna på Sigtuna Brygghus, när vi pratar om deras senaste öl Yellow Crush IPA – en ljus frisk IPA på 6,2% torrhumlad med Equinox och Mosaic. En perfekt stil för lata soliga sommardagar.

Men Yellow Crush kommer med en twist. Istället för en hög beska har man här låtit en frisk syrlighet ta plats för att ge en läskande krispig munkänsla som komplement till den härligt tropiskt humliga doften av mango och piggelin.

– Det är ju en klassisk modern IPA i grunden. Men istället för att ge den en hög beska har vi backat på bittergivan i koket och tillfört en specialmalt som sänker PH-värdet och ger en syrlig smak, säger David.

Att göra experimentella engångsbrygder är uppenbarligen något som Karl och David uppskattar. Men det gäller att hitta luckor mellan bryggningarna och tillfällen under säsongen som passar för att få till det mellan Sigtunas mer kontinuerliga storsäljare.

David Peuriere har som gammal kock ett stort intresse för hur olika ingredienser kan förändra helhetsintrycket beroende på hur man justerar receptet.

– En tomatsås är ett bra exempel! Beroende på konsistens samt nivå på syra, salt och sötma så kan den bli både mustig eller somrig. Med Yellow Crush ville vi göra något riktigt somrigt och friskt och för att syran inte skulle krocka med beskan fick vi helt enkelt hålla beskan i ölet väldigt låg. På lanseringseventet som hölls vid Svartengrens i Stockholm så blandade man till och med margaritas med ölet som huvudingrediens.

Yellow Crush föddes ur en tankeprocess som pågick under nästan två år och först var bryggarna inne på att brygga ett öl med citron för att göra ölet syrligt, men slutprodukten har alltså ingen frukt i sig.

– Vi har en bok på bryggeriet som vi kallar “Sigtunas Book of Bullshit” där man kan sitta och klottra ner galna receptidéer och annat när man har lite tid över. Och när jag satt och bläddrade i den för någon månad sedan insåg jag att vi faktiskt genomfört en hel del av de galna idéerna som vi spånat fram där” säger Karl.

– Ikväll har jag kvällspasset, så då får man väl se om det kommer några mer galna idéer” skrattar Karl.

Vi väntar med spänning!

Behöver du mer inspiration?
Följ CraftBeer.se på instagram.

Close

Signa upp till vårt nyhetsbrev!

Ta del av nylanseringar, event, info och mycket mer!